vtverbouwenBadkamer

Groot geluk: zo verbouw je een kleine badkamer

tegels uit de vtwonen collectie. M.m.v.: vtwonen.nl/vtwonen-collectie (wastafel, kraan, handdoeken), ikea.nl (trapje), loods5.nl (mand, cosmetica­producten), hkliving.nl (houten bakje). JA | vtwonen 10-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma
JA | vtwonen 10-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

De beste indeling

Het indelen van een kleine vierkante badkamer is nogal een puzzel. Hoewel de oppervlakte niet groot is, heb je wel geluk met de vorm ervan. Bij een vierkante ruimte zijn namelijk alle hoeken goed te gebruiken. Plaats je in de ene hoek een toilet en in de andere een douche of kleine badkuip, dan heb je in de laatste twee hoeken nog ruimte over voor een wastafel en opbergruimte. Heb je in huis al een aparte toiletruimte dan betekent dit extra plek in de badkamer. In dit geval kun je een bad én een douche overwegen. De indeling hangt verder helemaal af van jouw wensen en eisen -maar er is meer mogelijk dan je misschien denkt.

LEES OOK
Zo tover je de badkamer om tot een spa met hotel-chic sfeer voor 250 euro

De beste tips

In een kleine ruimte ben je beperkt(er) in keuzes als het op meubels en indeling aankomt. Iedere beslissing is dan van belang en maakt de badkamer optisch kleiner of juist groter. Het zijn vaak dingen waar je niet over nadenkt, maar die wel belangrijk zijn voor het eindresultaat van de badkamer. De belangrijkste punten om rekening mee te houden op een rij:

Lees verder onder de advertentie
  • Accessoires maken het verschil. Kies voor hangplanten, ga op zoek naar verlichting binnen de gewenste sfeer en maak de badkamer af met een doucherek, afvalemmer en andere accessoires in jouw stijl. Wedden dat de badkamer ondanks z'n grootte als een droom voelt?

  • Denk na over alle details van je nieuwe indeling. De kleinste keuze maakt al een groot verschil. Een schuifdeur in de douche levert bijvoorbeeld meer ruimte op dan een draaideur en dat geldt ook voor de toegangsdeur naar de badkamer. Kies je toch voor een 'normale' deur? Let dan op de draairichting. Wanneer de deur naar binnen draait, lever je in op bewegingsruimte. Terwijl een naar buiten draaiende deur juist voor een optisch ruimere badkamer zorgt.

  • Een hangend toilet neemt minder ruimte in dan een staande toiletpot. Erg fijn in een kleine ruimte! Bovendien is de vloer eronder op deze manier een stuk eenvoudiger schoon te maken. Ook wel zo fijn!

  • Think outside the box. Planken en opbergruimte hang je niet alleen op de klassieke manier op, ze doen ook op andere plekken hun werk. Zit er bijvoorbeeld ruimte tussen de deur en het plafond? Hang hier een paar planken om handdoeken op te bergen. Met creatieve oplossingen als deze heeft elke badkamer genoeg opbergruimte.

Zelf verbouwen of een professional inhuren?

Ben je een handige doe-het-zelver? Kies er dan voor om de badkamer zelf te verbouwen. Zeker wanneer de indeling grofweg hetzelfde blijft, is de klus prima te klaren voor een hobbyklusser. Moeten er ook leidingen verlegd worden en komt er elektriciteit bij kijken? Dan is het een ander verhaal. Dit is een secure klus waarbij enige kennis wel zo handig is. Wie bij dit onderdeel fouten maakt, loopt uiteindelijk tegen een hogere kostenpot op. Huur daarom een professional in wanneer je niet zeker van je zaak bent. Een professionele klusser kan uiteraard ook de basis leggen, waarna jij het leggen van tegels en het zetten van sanitair voor jouw rekening neemt. Hoe meer je zelf doet, hoe minder hoog de kosten zijn.

LEES OOK
Aan de slag in de badkamer? Doe het zelf!

Lees verder onder de advertentie

Gemiddelde kosten voor een kleine badkamer

Verder zijn de kosten van een gemiddelde verbouwing lastig in te schatten. Dit is namelijk van heel wat zaken afhankelijk: voor welke materialen ga je, geef je alles uit handen of klus je hier en daar zelf en ga je voor een luxe bad of juist een simpele douchecabine? Reken er in ieder geval op dat je voor de verbouwing van een kleine badkamer al snel rond de € 3.000 kwijt bent. Die kosten lopen gauw op tot zo'n € 20.000, waarvoor je een luxe badkamer met een echt spagevoel creëert. Aan jou de keus!