Een huis zoeken: hoe pak je dat nou aan?

beeld vtwonen Beeld

Je hebt besloten om een huis te kopen, maar hoe pak je dat nou aan? Van het maken van een plan tot aan de bezichtiging. Wij geven je handige tips, zodat je alle nodige kennis hebt om dit avontuur met een gerust hart aan te gaan.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Wensen in kaart brengen

Ga je een huis kopen? Dan is het belangrijk om eerst je wensen in kaart te brengen. Waar wil ik wonen? Wil ik een nieuwbouwhuis, of juist een wat oudere woning? Schrijf alle belangrijke punten op een rij, voordat je op zoek gaat naar een huis. Naast je wensen kun je ook een lijstje maken met wat je absoluut niet wil, zoals een huis waar veel aan moet gebeuren. Het aanbod is vaak groot en zo heb je van tevoren al een goed beeld van waar je naar op zoek bent.

De zoektocht

Als je een duidelijk beeld hebt van jouw droomhuis is het tijd om die te gaan zoeken. Je kunt direct naar een makelaar stappen, maar je kunt ook eerst zelf (online) rondkijken. Er zijn verschillende sites waar het woningaanbod te zien is. Vraag ook eens rond bij vrienden en familie, of rijd eens rond in buurten die je aanspreken. Wie weet kom je dan ineens jouw ideale huis tegen!

Bezichtiging

Je hebt jouw droomhuis gevonden. Althans, zo lijkt het op de foto’s. En de informatie die je hebt gekregen, maakt je ook enthousiast; het is tijd om te kijken hoe het huis er in het echt uitziet. Maak van tevoren een checklist met punten waar je op moet letten en schrijf eventuele vragen op. Dan weet je zeker dat je niks vergeet. Neem ook altijd iemand mee tijdens de bezichtiging. Veel enthousiasme is goed, maar daardoor kun je sommige dingen over het hoofd zien. Een extra persoon erbij kan nooit kwaad!

Wees tijdens de bezichtiging niet bang om rond te kijken in het hele huis. Kijk ook even in de kruipruimte op zolder, of naar de indeling van kasten. Vraag ook naar de mogelijkheden. Kun je bijvoorbeeld een muurtje weghalen, zonder dat gelijk het hele huis instort? Let ook op kleinere details, zoals de afwerking van de deuren en ramen. Tip: bezichtig het huis altijd bij daglicht, dan vallen gebreken beter op.

Niet alleen het huis is belangrijk, maar ook de buurt. Loop eens rond en kijk of jij je hier thuis voelt. En hoe zit het met de buren? Schroom niet om even aan te bellen. Zo kun je hen wat vragen stellen over de buurt en weet je direct wat voor mensen naast je zouden wonen. Twee vliegen in een klap!

En dan…

Je weet het zeker, dit is jouw droomhuis! Bij het daadwerkelijk kopen van de woning komen er veel dingen kijken. Online zijn er handige stappenplannen beschreven, zodat je precies weet wat je te doen staat.

Bron: 1. vtwonen binnenkijk special 2015 | Fotografie Hans Mossel | Styling Sabine Burkunk – 2. vtwonen binnenkijk special 2015 | Fotografie Rene van der Hulst | Styling Mandy Appel

Lees verder onder de advertentie