Een huis op papier kopen? Zo doe je dat
Koop je een huis wat nog gebouwd moet worden, dan valt er weinig te bezichtigen. Je zult het moeten doen met een kale zandvlakte en wat bouwtekeningen. Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis ‘op papier’. Houd rekening met deze 4 punten om verrassingen te voorkomen.
1. Weet wat je koopt
Het kopen van een nieuwbouwhuis heeft een hoop voordelen, je bent enigszins vrij de ruimte in te delen zoals jij dat wilt, alles is gloednieuw, het voldoet aan alle veiligheidsnormen en de isolatiewaarde is hoog. Toch moet je ook letten op een aantal zaken: je moet een tijd wachten tot de woning klaar is, voor aanpassingen betaal je extra en de oplevering is zelden perfect. Daarom is het altijd slim na oplevering je huis op gebreken te laten controleren door een deskundig persoon. Meestal krijg je een lijst met standaard meer- en minderwerk, hiermee kun je bijvoorbeeld bepalen of je voor een basic badkamer gaat, of toch een luxere variant wilt. Misschien wil je ergens een muurtje inbouwen, andere deuren of een extra stopcontact. Aan alles hangt een prijskaartje, dus let goed op waar je voor kiest, houd de garantie in de gaten en leg afspraken vast. Als er onverhoopt problemen ontstaan, bestaat het risico dat de aannemers hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen door naar de ander te wijzen.
2. Bekijk de bouwtekeningen
Met de brochure van de ontwikkelaar krijg je al een beetje een idee van de locatie en mogelijkheden van jouw woning. Maar echt indelen ga je pas doen aan de hand van de bouwtekeningen. De plattegrondtekening zul je waarschijnlijk het langst bestuderen. Bekijk hierop hoe groot de kamers zijn, hoe ze zijn ingedeeld, en hoe dik de muren zijn. Maar let ook goed op zaken als de doorloophoogte en de plaatsing van ramen, daglicht is erg sfeerbepalend. Vergeet ook de draairichting van de deuren niet, de looplijn van de trap én de ventilatiemogelijkheden. Daarnaast is het handig vooraf vast te stellen hoeveel stopcontacten elke ruimte nodig heeft en waar deze moeten komen.
3. Bepaal de ligging
Op een situatietekening zie je hoe de woning en het perceel erbij liggen en kun je zien welke bebouwing er in de nabije omgeving gepland is. Bekijk bij deze tekening ook meteen hoe je woning ten opzichte van de zon ligt. Je kunt bij de ontwikkelaar vragen om een zonnestudie, hierop kun je goed zien hoe het zon- en schaduwverloop op de locatie is. Wel zo handig om rekening mee te houden bij het indelen van de kamers en de tuin.
4. Neem alvast een kijkje
Als je geluk hebt kun je in sommige gevallen al een modelwoning bekijken. Hierbij krijg je een impressie van hoe de woning eruit gaat zien en hoe jouw ideeën hierin passen. Maar steeds meer projectontwikkelaars maken ook gebruik van een VR-bril, wat het mogelijk maakt alvast door je toekomstige huis te wandelen terwijl de bouw nog moet starten. Voordeel is dat je in 3D kunt ervaren hoe een woning aanvoelt, of die uitbouw echt zoveel extra ruimte brengt en of de keuken bij nader inzien toch niet te donker is.
Bron beeld: vtwonen februari 2015 | Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Femke Pastijn