Dit kost het verbouwen van een badkamer
Het staat hoog op jouw lijstje met woondromen: een nieuwe badkamer. Maar wat kost het nou om een badkamer te verbouwen? Natuurlijk, je wil een nieuw badkamermeubel, een mooie douche en een fijn bad waarin je tot rust kunt komen en waarschijnlijk moet er ook leidingwerk worden verlegd. Samen met architect Tom Valks en aannemer Gert de Rijder zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.
Badkamer verbouwen: aan welke kosten moet je denken?
Tom: “De aanschaf van het sanitair, de kranen, armaturen, installaties, tegelwerk.”
Gert: “Het is niet het eerste waar je aan zult denken, maar cruciaal in een badkamer is de ventilatie. Heb je een inpandige badkamer, dus geen raam naar buiten, dan moet je goed bedenken hoe je de vochtige lucht gaat afdrijven. Neem dus mechanische ventilatie op als kostenpost.”
Welke invloed heeft het aanpassen van de indeling op de kosten van het verbouwen van een badkamer?
Tom: “Als je de badkamer gaat verbouwen, is het slim om de wc op zijn plek te laten of hooguit te draaien. Dat heeft te maken met de dikke rioleringspijp waar de wc op is aangesloten, die kun je niet overal plaatsen. De douche en het bad zijn makkelijker verplaatsbaar, want die zijn aangesloten op dunnere rioleringspijpen.”
Badkamer verbouwen: wat kun je zelf doen om de prijs te drukken?
Tom: “Kijk naar budgetvriendelijke oplossingen. Een opbouwdouche met een douchebak is mogelijk goedkoper en makkelijker in te bouwen dan een inloopdouche.”
Gert: “Als je het sloopwerk en het voorwerk zelf doet, kun je flink besparen. Het weghalen van het bad, afhakken van de oude tegels, verwijderen van schrootjes van een plafond, slijpen van de sleuven waar eventueel nieuwe waterleidingen moeten komen, dat soort zaken.”
Wanneer schiet de prijs echt omhoog?
Tom: “Als je bijvoorbeeld kiest voor inbouwkranen. Dat geldt ook voor de douchekop. Zo’n regendouche die uit het plafond komt, is hartstikke mooi, maar dat is echt serieus inbouwwerk. Niet elke situatie leent zich daar goed voor.”
Gert: “Als je de indeling verandert, maar ook als je kiest voor elektrische vloerverwarming in plaats van een radiator.”
Hoe lang duurt zo’n verbouwing?
Gert: “In de meeste gevallen geldt dat het verbouwen van een badkamer in een bestaande ruimte plaatsvindt. Dat kun je wel in twee tot drie weken voor elkaar hebben.” Wil je uitpakken met een stoere badkamer? Hoe je dat aanpakt, lees je hier.
Wat kost het verbouwen van een gemiddelde badkamer?
Tom: “De kosten van de architect zijn afhankelijk van de wensen. De kosten vallen erg mee als je alleen een globale indelingstekening krijgt, zelf het sanitair uitzoekt en het installatiewerk door een installateur laat doen. Willen mensen echter dat de badkamer volledig ontworpen en uitgezocht wordt door de architect, dat het werk bij verschillende installateurs wordt aanbesteed en wordt begeleid door de architect, dan zal er voor de architect veel meer tijd mee gemoeid zijn en zullen de kosten hoger uitvallen.”
Gert: “Een doorsnee badkamer van 2×2,5 m2 in een gemiddelde woning kost rond de 15.000 euro inclusief materiaal, dubbele wastafel, toilet, een inloopdouche of een douchehoek. Maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, daarom is het moeilijk er een prijs aan te hangen. Eigenlijk is het net als met auto’s, daar kun je ook niet één prijs voor noemen. Een Rolls Royce is nou eenmaal een stuk duurder dan een Fiat.”
Ga je binnenkort verbouwen? Lees alles over de juiste aanpak in onze specials ‘vtverbouwen’.