Dakrenovatie? Ontdek alles over verschillende soorten dakpannen

beeld vtwonen Beeld vtwonen 03-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 03-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans

Dakpannen zijn er in verschillende soorten, maten en vormen. Denk je nu: wat voor dakpannen heb ik eigenlijk? Of ga je verbouwen en weet je nog niet welke dakpannen het best bij het huis passen? Lees dan gauw verder en ontdek welke soorten dakpannen er zijn, wat de prijzen zijn en welke voor- en nadelen de types dakpannen hebben.

Lees verder onder de advertentie

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen worden gemaakt van, je raadt het al, beton: een mengsel van zand, cement en hulp- of vulstoffen. Dit materiaal hoeft niet gebakken te worden en is makkelijk te bewerken. Daardoor is deze soort dakpannen geschikt voor vrijwel elk hellend dak, ook daken met een ongebruikelijke vorm. En als ze eenmaal op het dak liggen waaien deze robuuste pannen er niet zomaar vanaf. Ze zijn goed bestand tegen slechte weersomstandigheden dus, zoals een flinke hoosbui met harde wind. Ook scheurt dit type dakpan niet bij temperaturen onder het vriespunt en verkleurt het niet in de zon. Zo blijven deze pannen al gauw 30 jaar goed. En dat voor een lage prijs. Betonnen dakpannen zijn namelijk een stuk goedkoper dan andere soorten, zoals keramische dakpannen. Denk aan € 30 tot € 45 per vierkante meter, inclusief het leggen van de dakpannen. Betonnen dakpannen zijn beschikbaar in verschillende aardetinten.

De voordelen:

  • Lange levensduur: ongeveer 30 jaar
  • Goedkoper dan andere dakpannen
  • Geschikt voor vrijwel elk dak
Lees verder onder de advertentie

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, worden gemaakt van gebakken (rivier)klei. Ze worden gebakken op hoge temperatuur, waardoor de dakpannen heel hard en dus stevig worden. Dat geeft keramische dakpannen een nog langere levensduur dan betonnen dakpannen. Vaak zelfs langer dan 50 jaar! Daardoor heeft deze soort dakpannen de beste prijs-kwaliteitsverhouding, ondanks het hogere prijspunt van € 45 tot € 60 per vierkante meter. Ook vinden veel mensen keramische dakpannen mooier. Ze hebben namelijk een natuurlijke, authentieke uitstraling en zijn verkrijgbaar in meer uitgesproken kleuren dan betonnen dakpannen. Denk aan rood, oranje, zwart, grijs, antraciet en bruin. Het oog wil tenslotte ook wat.

De voordelen:

  • Nog langere levensduur: ongeveer 50 jaar
  • Authentieke uitstraling
  • Meer keuze in kleur en afwerking
Lees verder onder de advertentie

Leipannen

Betonnen en keramische dakpannen zijn de meest voorkomende soorten, maar er is nog een andere optie: leipannen, ook wel tegelpannen genoemd. Dit zijn kleine dakpannen met een rechthoekige, platte vorm. Hoewel er tegenwoordig ook andere uitvoeringen zijn, van bijvoorbeeld kunststof, worden leipannen in principe gemaakt van leisteen. Qua kleur en afwerking is er genoeg keus. Bij een moderne woning zijn zwarte of grijsblauwe leipannen een mooie match, terwijl bij een traditionele woning leipannen met een roodachtige kleur vaak beter staan. Echte oude leipannen zijn geweldig voor een extra romantische uitstraling, maar wel moeilijk te vinden. Gelukkig zijn er inmiddels ook moderne dakpannen met zogeheten engobe afwerking voor dezelfde bourgondische, rustieke look. Naast het prachtige aanzicht gaan leipannen van leisteen erg lang mee, zeker 80 jaar! Daar betaal je wel voor, ongeveer € 95 tot € 125 per vierkante meter. Dit komt ook doordat het leipannen lastiger te plaatsen zijn. Een investering dus, maar wel een eenmalige en met prachtig resultaat. Kunststof leipannen gaan minder lang mee, zo’n 25 tot 35 jaar. Dit zie je ook terug in de prijs. Deze leipannen zijn gemiddeld de helft goedkoper dan de leistenen variant.

De voordelen:

  • Langste levensduur: ongeveer 80 jaar
  • Unieke, charmante uitstraling
  • Veel keuze in uitvoering, kleur en afwerking
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen tuin special 1 | Ontwerp & uitvoering Johan Snoodijk, productie & styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen tuin special 1 | Ontwerp & uitvoering Johan Snoodijk, productie & styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans

Naast het prachtige aanzicht gaan leipannen van leisteen erg lang mee, zeker 80 jaar!

Geglazuurde dakpannen

Dakpannen schoonmaken is een vervelende klus die je natuurlijk het liefst zo min mogelijk doet. Zorg daarom dat je de dakpannen goed beschermt tegen mossen, algen en vuil. Ga je voor keramische dakpannen of een natuurleien dak? Kies dan voor geglazuurde dakpannen. Op deze soorten dakpannen wordt een glazuurlaag toegevoegd die tijdens het bakken hard wordt. Daardoor kunnen mossen en algen zich minder goed hechten aan de klei. Vooral bij een huis in een beboste omgeving is dit een aanrader. Nog een pluspunt: de glanzende glazuurlaag op het dak ziet er prachtig uit. Ook betonnen dakpannen kun je extra beschermen tegen vocht, mossen en algen met een speciale coating.

Lees verder onder de advertentie

Vorm en hellingsgraad

Materiaalkeuze gemaakt? Super! Volgende vraag: wil je holle of platte dakpannen? Dit hangt in principe af van de hellingsgraad van het dak. De vorm van de dakpannen heeft namelijk invloed op het wegstromen van regenwater. De verkeerde keuze kan op de lange termijn voor lekkage zorgen. Holle, gegolfde dakpannen worden al gelegd bij een hellingsgraad van ten minste 20 graden. Voor holle dakpannen zonder golving is een minimum hellingsgraad van 25 graden nodig. Voor een ‘glad’ dak kies je platte dakpannen met sluiting. Hiervoor is een hellingsgraad tussen de 24 en 35 graden nodig. Leipannen worden pas gelegd vanaf 35 graden helling.

Afmeting van dakpannen

Hoeveel dakpannen je voor het dak nodig hebt hangt af van de afmeting van de dakpannen. Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Een klassieke dakpan heeft een formaat van 37,2×26,8 centimeter, maar betonnen dakpannen zijn gemiddeld betonnen 42×33,2 centimeter groot. Gemiddeld heb je zo’n 10 tot 20 dakpannen per vierkante meter nodig. Vraag een professional om advies om er zeker van te zijn dat je het juiste aantal bestelt.

Bij het kiezen tussen verschillende soorten dakpannen let je dus vooral op de levensduur, de uitstraling, het type dak en de prijs. Ga je aan de slag met het dak? Maak gebruik van de gelegenheid en geef de zolder een upgrade. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een dakkapel of nieuwe dakramen. Ook slim: check meteen de isolatie van de zolder. De dakpannen moeten er nu toch af.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 03-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 2: vtwonen tuin special 1 | Ontwerp & uitvoering Johan Snoodijk, productie & styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans