WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Matte tegels schoonmaken: zo doe je dat het best

Matte tegels zien er hartstikke hip en mooi uit, zowel op de vloer in de badkamer als bijvoorbeeld in de woonkamer. Ze moeten natuurlijk wel goed onderhouden worden. Dat kan nog een uitdaging zijn, als je niet weet hoe je dit het best doet. Hoe kun je die matte tegels het best schoonmaken, zodat ze mooi blijven?

grijze tegels mat

Matte tegels in de badkamer (milieuvriendelijk!) schoonmaken

Matte tegels zijn erg mooi in de badkamer. Het nadeel is alleen dat in natte ruimtes er na verloop van tijd kalkaanslag op je (donkere) matte tegels zichtbaar wordt. De eerste kalkaanslag kun je met een anti-kras schuurspons en wat groene zeep en eventueel een beetje soda verwijderen. Laat de tegels opdrogen en spuit er vervolgens met een plantenspuit wat schoonmaakazijn op. Verdeel het azijn met een spons. Laat het dertig minuten inwerken en spoel je tegels af.

Kalkaanslag kun je ook verwijderen met een combinatie van wasverzachter en water. Doe een evenredige hoeveelheid van beide in een plantenspuit en wrijf het met een spons goed in. Spoel vervolgens af.

Naast de tegels heb je natuurlijk nog de voegen. Gebruik een oude tandenborstel en dip deze in een pot groene zeep of in een papje van groene zeep en soda. Je kunt hier ook water gemengd met schoonmaakazijn voor gebruiken (verhouding 1:1) of water met wasverzachter (ook 1:1). Poets alle voegen met de tandenborstel en spoel deze af met water.


LEES OOK
Zo krijg je kalk uit de douche (ook de meest hardnekkige)

Naast de tegels heb je natuurlijk nog de voegen. Gebruik een oude tandenborstel en dip deze in een pot groene zeep of in een papje van

groene zeep en soda.

grijze badkamertegels

Het grovere geschut: tegelreiniger

Helpt bovenstaand schoonmaakritueel niet om de matte regels schoon te krijgen? Ga dan op zoek naar een professionele tegelreiniger voor de badkamer. Lees van tevoren wel goed de instructies! Bij verkeerd gebruik kunnen zuren je tegels en voegen namelijk aantasten. Een voorbeeld van een geschikt schoonmaakmiddel is HG Tegelreiniger voor ongeglazuurde tegels.

Voor de voegen kun je een speciale voegenreiniger gebruiken bij een speciaalzaak. Soms hebben ze deze ook in de supermarkt om de hoek. Lees ook hierbij van tevoren goed de gebruiksaanwijzing door.

Dagelijks onderhoud van matte tegels in de badkamer

Naast het regelmatig schoonmaken van de tegels, is het ook belangrijk om ze dagelijks te onderhouden. Op voegen en tegels die nat blijven ontwikkelt kalkaanslag zich sneller. Maak daarom na iedere douchebeurt met je trekker of wisser de douche droog. Zo voorkom je al een hoop kalkaanslag en vlekken. Daarnaast is een goede ventilatie essentieel. Zet na iedere douchebeurt het raam (en eventueel je deur) goed open en/of zet je ventilatie aan.

LEES OOK
Zwoegen op de voegen: kit verwijderen in de badkamer doe je zo

Waterontharder tegen kalkaanslag

Om het kalkprobleem nóg meer bij de bron aan te pakken, kun je een waterfilter of waterontharder laten plaatsen op de waterleiding. Deze filtert de kalkdeeltjes uit het water, zodat het water zachter wordt. Dit kan een boel poetswerk schelen. Er zijn alleen wel grote verschillen tussen waterfilters. Zo heb je mechanische, elektrische en magnetische waterontharders. Verdiep je eens in de mogelijkheden.

Onderhoud van matte vloertegels in de woonkamer

Voor matte vloertegels in de woonkamer geldt dat regelmatig stofzuigen of wissen met bijvoorbeeld een Swiffer voorkomt dat vuil en stof ophoopt. Gebruik alleen geen vloerdoekjes in verband met olie of paraffine; deze laten een vettig laagje op de tegels achter, waar stof en vuil zich juist aan gaan hechten. Dweil de vloer daarnaast regelmatig en gebruik hierbij enkele druppels (niet meer!) allesreiniger of schoonmaakazijn. Schoonmaakmiddelen die een glans-, beschermings- of impregneringslaag aanbrengen, kun je het best helemaal niet gebruiken, omdat deze wederom een laag op het oppervlak achterlaten waar vuil en stof zich aan gaan hechten.

Kalk van matte vloertegels krijgen

Voor een grote reinigingsbeurt stofzuig je eerst de vloer. Zorg dat je de eventuele vloerverwarming hebt uitgeschakeld. Maak vervolgens een sopje klaar om je vloer mee te schrobben. Dit kun je het best doen met vloeibare, natuurzuivere zeep zonder toegevoegde glans-, beschermings- of impregneringsmiddelen. Schrob je vloer en laat het middel vijf minuten inwerken. Zuig het water met het schoonmaakmiddel op met een waterstofzuiger en dweil je vloer na met een schone (microvezel)mop en schoon water.

Zijn de tegels nog steeds niet schoon? Vervolg de schoonmaaksessie dan met een (licht) zuurhoudend reinigingsmiddel, met name wanneer er kalk ontstaat. Je kunt net zo te werk gaan als met de natuurzuivere zeep. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Tip: zorg wel voor goede ventilatie. De dampen kunnen namelijk een aanslag op rvs, metaal en aluminium veroorzaken. Maak daarom alles in de woonkamer die gemaakt zijn van deze materialen nog eens schoon met een allesreiniger.

LEES OOK
Zo krijg je wit beddengoed weer écht wit

Wat is makkelijker schoon te houden: matte of glanzende tegels?

Kun je het best voor matte of glanzende tegels gaan als het om schoonmaken gaat? Eigenlijk komt het erop neer dat je op glanzende tegels sneller vuil en waterspetters ziet dan op matte tegels, maar dat glanzende tegels makkelijker schoon te maken zijn dan matte tegels. De grote vraag is dus: wat vind je fijner?

Schoonmaakhulpjes…

nog meer: vtverbouwen