Badkamer schoonmaken? Zo doe je dat!

beeld vtwonen Beeld

Iedere badkamer is anders en dat geldt ook voor het onderhoud. Keramische tegels, mozaïek of toch gladde wanden? Lees hier hoe je verschillende materialen in de badkamer kunt schoonmaken, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van jouw badkamer.

Lees verder onder de advertentie

€84.95 €57.99 Seahorse Ridge Badtextielset – Set van 7

€127.99 New Routz Denver Krukje

Keramische tegels

Vermijd bij keramische tegels altijd zeep- of oliehoudende producten. Zij vormen een filter op de vloer, waardoor elke voetafdruk zichtbaar wordt. Gebruik liever een zacht reinigingsmiddel. In doe-het-zelfzaken, grote supermarkten en bij tegel- en natuursteenbedrijven vind je een ruim assortiment producten. Steeds grondig naspoelen met schoon water.

Lees verder onder de advertentie

Gladde wanden

Tadelakt en beton-ciré vragen om regelmatig onderhoud met een natuurlijke zeep, zeker op plaatsen waar het vaak nat wordt. Cementgebonden materialen kun je niet schoonmaken met ontkalkers, chloor en andere agressieve schoonmaakstoffen.

Roestvrij staal

Gebruik bij het schoonmaken van rvs in de badkamer geen schuursponsjes, zout of chloride houdende middelen of zilverpoets. Met chloridevrije glasreiniger, een vochtig microvezeldoekje of normale schoonmaakmiddelen, kun je roestvrijstaal prima schoon krijgen. Er zijn ook speciale sprays te koop die silicumolie bevatten en het staal een dunne, beschermende coating geven.

Onderhoud van mozaïek

Je kunt keramiek- en glasmozaïek schoonmaken met een gewone sanitair reiniger. Mozaïek van natuursteen, zoals marmer- of kiezels, is niet bestand tegen de zuren in sanitair reinigers. Daarvoor kun je het beste ouderwetse groene zeep gebruiken. Om zo lang mogelijk van de tegels te genieten, kun je bepaalde soorten tegels impregneren. Impregneren wil zeggen: poreuze tegels van een laag voorzien die beschermt tegen invloeden van buitenaf. Vooral mozaïektegels van natuursteen zijn gevoelig. De voegen van mozaïektegels worden helaas snel vies. Dit kun je voorkomen door een tweecomponentenvoegsel aan te brengen, waardoor vuil niet in de voegen kan trekken. En anders geldt: je badkamer wekelijks goed schoonmaken om vuil tegen te gaan. Zijn je voegen toe aan een poetsbeurt, breng dan met een tandenborstel bleekmiddel aan op de voegen. Laat het even intrekken en spoel af met water.

Lees verder onder de advertentie

Poetstips uit oma’s tijd

Bad

 • Als een kraan blijft druppelen, ontstaan er gele vlekken in bad. Verwijder ze met citroensap en spoel het bad af met koud water.
 • Maak een bad schoon met een doekje met karnemelk en spoel het af met warm water.

Tegels

 • Glanzende tegels? Smeer ze in met shampoo en neem alles af met een natte doek.
 • Of gebruik glansspoelmiddel voor de vaatwasser en ga aan de slag met een sopje.
 • Maak de voegen schoon door met een tandenborstel een beetje bleekmiddel aan te brengen. Laten intrekken en afspoelen met de douchekop.

Kranen

 • Maak een mengsel van 1 eetlepel bloem, 1 koffielepel zout en veel azijn. Wrijf dit mengsel goed in en spoel het af met warm water.
 • Voorzie chroom van een laagje autowas.
Lees verder onder de advertentie

Spiegel

 • Snij een aardappel doormidden, wrijf de spiegel hiermee in, neem af met koud water en wrijf de spiegel droog.
 • Beslagen spiegels na het douchen? Als je een spiegel insmeert met scheerschuim zal hij niet snel meer beslaan.

Wastafel

 • Om het putje van de wastafel schoon te krijgen, leg je een doekje doordrenkt met azijn op het putje. Laat het een aantal uren liggen en spoel het daarna goed na met warm water.

Douchekop

 • Hoe ontkalk je je douchekop? Draai hem los en leg de kop een aantal uur in een laagje wc-eend. Spoel hem daarna goed af, et voila!
 • Kalkaanslag in de sproeigaatjes van de douchekop verwijder je het beste door er met tandenstokers doorheen te prikken.
Lees verder onder de advertentie

Let op: meng nooit bleekwater met ammoniak, dit mengsel geeft giftige dampen.

Bron: vtwonen Home Guide 2015