Rookmelders verplicht vanaf 1 juli: waar moet je op letten?

Keuken Basic Greige zoals getoond, exclusief accessoires € 22.500,- | M.m.v. menuspace.com (stoel Co), com-anders.nl (tafel), vtwonen.nl (servies van Serax, pannen van Sambonet), thefinestore.com (kruk Butler van Hay, draadmand, theepot en borden van Hasami), vtwonen.nl (servies en theedoek van vtwonen), zarahome.com (opbergpot, vijzel). Overig privébezit. Beeld vtwonen 12-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie  Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 12-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans

Vanaf 1 juli 2022 is iedereen in Nederland wettelijk verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van het huis én in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Dit geldt ook als je in een huurhuis woont. Maar waar moet een goede rookmelder aan voldoen? Welke soorten zijn er? En zijn er ook stijlvolle rookmelders? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Waarom is een rookmelder zo belangrijk?

Rookmelders redden levens! Fun fact: in je slaap ruik je niets, want je neus pakt z’n rust en werkt niet. Alleen je gehoor werkt. Dit is de voornaamste reden dat de meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Rook bevat veel giftige gassen. Hierdoor raak je, vaak al binnen enkele minuten, in een diepe bewusteloosheid. Rookmelders helpen je een brand snel te ontdekken, zodat je meer tijd hebt om je huis veilig te verlaten.

Waaraan voldoet een goede rookmelder?

Iedere rookmelder moet voldoen aan NEN 14604 (NEN staat voor Nederlands-Europese Norm). Rookmelders op netstroom hebben ook een NEN 2555-certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet iedere rookmelder een CE-keurmerk hebben. Dit keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen, zoals bijvoorbeeld brandveiligheid. Het is niet verplicht om een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of om de rookmelder aan te sluiten op het lichtnet. Het is daarentegen wel verstandig om een rookmelder aan te schaffen met een batterij en levensduur van 10 jaar. Dit scheelt 10 jaar lang vervelende piepjes midden in de nacht en een pak batterijen. Schaf daarom niet de meest goedkope rookmelder die je tegenkomt aan, want goedkoop is vaak duurkoop als het gaat om rookmelders.

LEES OOK
Waarom de batterij van een brandalarm altijd ’s nachts piept

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten (rook)melders zijn er?

Er bestaan veel soorten (rook)melders. Toch heeft iedere (rook)melder een eigen manier van waarschuwen voor brand. Sommige detecteren bijvoorbeeld hoge temperaturen in plaats van rook. Hieronder bespreken we de verschillen.

Optische rookmelder

De meest voorkomende zijn optische melders. Deze zenden een infrarode lichtbundel uit naar een lichtgevoelige cel. Zodra er rook in (de baan van) de lichtbundel komt, gaat de rookmelder af.

Slimme rookmelder

De slimme rookmelder heeft die naam niet voor niks. Deze rookmelder, die tegelijkertijd ook een koolmonoxidemelder is, is verbonden met Wifi en kan bediend worden met een app. Zo kan de melder, naast een geluidssignaal, op meerdere manieren waarschuwen dat er brand is. Je kunt worden gebeld, een push-melding krijgen of een e-mail ontvangen waarin wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging is gemeten. Handig voor als je weg van huis bent, want door de melding kun je direct actie ondernemen om grotere schade te voorkomen. Een voorbeeld van zo’n slimme rookmelder is de Google Nest Protect rookmelder.

Lees verder onder de advertentie

Rookmelder op het lichtnet

Daarnaast heb je rookmelders op het lichtnet. Deze sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Zo is de rookmelder continu van stroom voorzien. Valt de stroom uit? Dan schakelt de melder direct over op de back-up batterij, zodat je alsnog gewaarschuwd wordt als er brand uitbreekt.

Thermische en koppelbare (rook)melders

De Thermische melder (ook wel hittemelder genoemd), gaat niet af bij rook, maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Het nadeel is dat deze melder later dan een rookmelder af gaat wanneer er brand uitbreekt, omdat het eerst warmte moet detecteren. Wil je maximale veiligheid? Ga dan voor koppelbare rookmelders. Als één melder in huis afgaat, dan gaat de rest automatisch ook af. Zo vergroot je je overlevingskans.

Rookmelders voor doven en slechthorenden

Voor doven en slechthorenden zijn er speciale accessoires ontworpen die draadloos kunnen worden gekoppeld aan de rookmelder. Denk aan een trilplaat die onder een kussen van de bank of het bed kan worden neergelegd. Door de trillingen van de plaat word je direct gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Alles onder controle! Zo maak je je huis brandveilig

Lees verder onder de advertentie

Unieke rookmelders

Een rookmelder is over het algemeen niet het meest aantrekkelijke item dat je aan je plafond kunt hangen. Het liefst werk je ‘m zo goed mogelijk weg. Toch zijn er merken, zoals Jalohelsinki, die het ontwerp van de rookmelder een stuk aantrekkelijker hebben geprobeerd te maken. Zo heb je het Kupu 10 smoke alarm. Deze rookmelder bestaat uit een glad textieloppervlak dat de melder haast doet verdwijnen. Een ietwat exotisch ontwerp is dat van de Lento 10 rookmelder. De melder heeft de vorm van een insect en zal na installatie fungeren als een vlieg op de muur. Beide rookmelders zijn uitgebracht in meerdere kleuren en hebben een niet-vervangbare lithiumbatterij die 10 jaar meegaat.

Shop rookmelders

beeld vtwonen Beeld

Koop hier

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Koop hier

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Koop hier

beeld vtwonen Beeld

Koop hier

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 12-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans