1. Cv-ketel en verwarming
Verwarmingssysteem: laat de radiatoren ontluchten, pas de druk van de cv-installatie aan en vul 'm bij. Laat de cv-ketel jaarlijks checken door een technicus zodat-ie optimaal werkt in het najaar. Deze check moet uitgevoerd worden door een CO-vrij-gecertificeerd bedrijf. Professionals van zo'n bedrijf voldoen aan de eisen om de ketel veilig en efficiënt te onderhouden.
Filters: vervang of reinig de filters in het verwarmingssysteem. Schone filters verbeteren de luchtkwaliteit en laten de verwarming optimaal werken.
Thermostaat: controleer of de thermostaat goed werkt en programmeer deze voor optimale temperatuurinstellingen.
2. Isolatie en tochtwering
Isolatie: controleer de isolatie in het huis, vooral op zolder en de muren. Verbeter waar nodig de isolatie om minder warmte te verliezen.
Tochtwering: check de deuren en ramen op tocht. Vervang beschadigde afdichtingen en gebruik tochtstrips waar nodig.
3. Schoorsteen en rookkanalen
Schoorsteenvegen: laat de schoorsteen vegen door een professionele schoorsteenveger om de opbouw van creosoot te verwijderen. Zo verminder je de kans op brand.
Verstopping verhelpen: controleer rookkanalen op verstoppingen of vogelnesten.
LEES OOK
Zo bereid je het balkon of terras voor op de herfst en winter
4. Dak en dakgoten
Dakinspectie: check of het dak beschadigingen, lekkages of ontbrekende dakpannen heeft.
Dakgoten: reinig de dakgoten en regenpijpen om verstoppingen te voorkomen.
5. Buitenkranen en irrigatiesystemen
Buitenkranen: sluit de buitenkranen af en zorg ervoor dat de leidingen leeg zijn. Zo voorkom je bevriezing.
Irrigatiesysteem: maak het irrigatiesysteem winterklaar. Een irrigatiesysteem sluit je aan op de (buiten)kraan. Dit voorziet het groen in de tuin van water zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Door 'm winterklaar te maken voorkom je schade door vorst.
6. Brandveiligheid
Rookmelders en koolmonoxidemelders: test en vervang de batterijen van rookmelders en koolmonoxidemelders. Nu we weer meer binnen zitten en onze ramen en deuren gesloten houden, is het extra belangrijk dat deze goed werken.
Brandblusser: controleer of de brandblusser nog steeds goed werkt en binnen handbereik is. Controleer of er nog een blusdeken in huis is en deze binnen handbereik is.
7. Tuin en buitenhuis
Tuinonderhoud: ruim bladeren en tuinafval op en bereid de tuin voor op de winter. Benieuwd hoe je dit in het najaar doet? Check deze onderhoudskalender.
Gazon: maak het gazon zo vrij mogelijk van bladeren om dor en dof gras te voorkomen en maai het gras tot een maaihoogte van 4 centimeter.
Tuinmeubels: berg de tuinmeubels op of dek ze af om schade door vocht, wind en vorst te voorkomen.
Buitentegels: reinig de buitentegels met een hogedrukspuit of groene aanslag reiniger. Door de buitentegels in de herfst schoon te maken zorg je ervoor dat je minder werk hebt in het voorjaar en blijven ze een stuk langer mooi. Win-win!
Winterbanden: controleer of de winterbanden van de auto in goede staat verkeren en zorg dat je ze op tijd verwisselt.
8. Grote schoonmaak
Niets zo fijn als een fris huis. Tijd dus voor een grondige najaarsschoonmaak. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Met deze 7 schoonmaakklussen ben je in no time klaar voor het regenachtige najaar.
Idealiter berg je ook de zomerartikelen op tijdens deze grote schoonmaak en haal je de winterse items weer uit de kast. Creëer een warme najaarslook in huis met kussens, knusse plaids, kaarsen en sfeervolle takken en bladeren uit de natuur.
LEES OOK
Zo verzorg je kamerplanten in de herfst en winter