WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Inbraakpreventie: zo kun je een huis optimaal beveiligen

Ongewenste bezoekers en inbrekers wil je te allen tijde buiten de deur houden. Om je huis optimaal te beveiligen, heb je allerlei hulpmiddelen. Wat zijn de meest doeltreffende en waar begin je met beveiligen? Want zeg nu zelf: een veilig huis voelt extra prettig. Zo kun je een huis optimaal beveiligen.

vtwonen tuin special 1 2020 | buitenverlichting en voordeur accessoires trendkleur zwart
Deurknopbel Ovaal van Puurzwart, voordeurklink Istanbul van Puurzwart, deurklink Phoenix van Puurzwart, zwarte deurknop Pragma van Puurzwart, zwart buitenbeslag cijfers Jazz, zwarte brievenbus Ellen van Puurzwart (hardbrass.nl). Matzwarte buitenwandlamp (rietveldlicht.nl). Zwarte lantaarn/windlicht Kenton (intratuin.nl). PC Portable tafellamp van Hay, zwarte buitenwandlamp Dukan van Lucide (fonq.nl).

De grote deuren check

Inbrekers betreden vaak een woning op dezelfde manier als jij dat doet: via een deur. Zowel de voor- als achterdeur moeten dus goed beveiligd zijn. Dat begint met een goed slot, zoals een cilinderslot of een meerpuntsslot. 

Om te voorkomen dat de deur geflipperd wordt of wordt opengebroken met een koevoet, kun je een anti-inbraakstrip bevestigen op de sluitnaad van de deur. Om het ze nog moeilijker te maken, kan je een veiligheidscilinder installeren. 

Vergeet ook zeker de achterdeur niet te checken. Bij sommige achterdeuren is het bijvoorbeeld heel makkelijk om de scharnieren los te tikken. In zo’n geval maak je gebruik van dievenklauwen

LEES OOK
Wonen zonder zorgen: zó doe je dat

De knip erop

Een extra knip op deuren en ramen kan nooit kwaad. Het zorgt niet alleen voor extra beveiliging, maar ook voor extra stevigheid. Bijvoorbeeld wanneer een raam wordt opengebroken met een koevoet. Dan kan zo’n knip net dat beetje extra geven waardoor het niet lukt of zwaar wordt vertraagd. En dat maakt het op z’n beurt weer minder aantrekkelijk voor inbrekers.

Kierstandhouder

Onverwacht of onbekend bezoek? Een deurhaakje, ook wel kierstandhouder, kan een extra gevoel van veiligheid geven. Zo kan je de voordeur toch open doen, maar dan niet wagenwijd. Het deurhaakje zorgt er namelijk voor dat de deur maar beperkt open kan. Zo kun je toch contact hebben met degene die voor de deur staat, zonder dat deze persoon zich zomaar binnenlaat.

LEES OOK
Zorgeloos op vakantie? Zo laat je je huis veilig achter

Automatische verlichting

Verlichting schrikt dieven af. Het is dus verstandig om in elk geval buiten gebruik te maken van verlichting, en wellicht automatische verlichting. Die springt dan aan bij beweging, waardoor het extra kan afschrikken.

Ook binnenshuis kan automatische verlichting handig zijn. Met een tijdsschakelaar in het stopcontact kan je ervoor zorgen dat de verlichting ook binnenshuis automatisch aan gaat. Dat is niet alleen handig als je op vakantie bent, maar ook al bij een avondje de deur uit. 

Te slim af

Met alle slimme apparaten van tegenwoordig, kan je ook inbrekers te slim af zijn. Denk bijvoorbeeld aan de videodeurbellen. Erg handig om te checken wie er voor de deur staat, ook als je niet thuis bent. Zo heb je tegenwoordig ook slimme binnen- en buitencamera’s. Deze kunnen mensen detecteren en slaan aan bij menselijke activiteit. Er wordt dus geen onnodig alarm geslagen. 

Toeters en bellen

De laatste stap van een huis beveiligen is de installatie van een alarm. Natuurlijk altijd een goede optie om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden. Installeer een alarmsysteem en maak ook direct buitenshuis kenbaar dat je hier gebruik van maakt. Bijvoorbeeld door stickers naast de voordeur te plakken. 

nog meer: veilig wonen