WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Extra veilig thuis: hoe werkt een alarmsysteem?

Een veilig huis begint vaak bij goede sloten op ramen en deuren. Maar je kunt natuurlijk altijd een stapje verder gaan voor een extra zorgeloos gevoel. Dat doe je met een inbraakalarmsysteem. Maar hoe werkt zo’n alarmsysteem eigenlijk? Dit en vier andere antwoorden op vragen over de systemen lees je hieronder.

hoe werkt een alarmsysteem | dossier | woondossier

Hoe werkt een alarmsysteem?

Een inbraakalarmsysteem is een elektronisch systeem dat een signaal geeft als iemand je huis in probeert te komen. Dat signaal kan een alarm (sirene plus licht) zijn op de locatie zelf of een alarm waarbij ook een speciale meldkamer wordt gewaarschuwd. Ook zijn er verschillende domotica oplossingen, met bijvoorbeeld detectie apparaatjes op raam of deur, waarbij een waarschuwing naar je smartphone wordt gestuurd als een deur of raam wordt geopend. 

LEES OOK
Zorgeloos op vakantie: veilig je huis achterlaten doe je zo

Wat gebeurt er dan precies?

Met een alarm op locatie gebeurt er verder niks, de inbreker wordt afgeschrikt door het geluid en licht. Bij een alarmsysteem met een melding naar een alarmcentrale wordt de melding doorgeven aan een of meer contactpersonen of de politie. Zo’n alarmsysteem kan worden uitbreid met beveiligingscamera’s, zodat je je huis ook op afstand letterlijk in de gaten kunt houden.

Wat kost het?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat er veel verschillende alarmsystemen te koop zijn, van basic raamdetectors op batterijen van een paar euro tot zeer geavanceerde systemen met sabotagebestendige apparatuur. De prijzen lopen dan ook flink uiteen. Er zijn systemen waarbij je alleen eenmalige aanschafkosten betaalt; die zijn er al vanaf zo’n € 200,-. Reken voor wat uitgebreidere systemen voor een eengezinswoning op een aanschafprijs van ongeveer € 300,- plus maandelijkse kosten voor de meldkamer van circa € 40,-.

LEES OOK
Slim wonen met domotica: zo werkt een thuissysteem

Ik heb twee katten, kan ik dan wel een inbraaksysteem installeren?

Ja, dat kan, maar dan heb je wel een specifiek huisdiervriendelijk systeem nodig, niet elk systeem is hiervoor geschikt. Ook de grootte van het huisdier speelt een rol. 

Krijg ik als ik een inbraakalarm installeer korting op mijn inboedelverzekering?

Bij sommige systemen wordt een beveiligingscertificaat meegeleverd, waarmee je tot 15% korting op de inboedelverzekering kunt krijgen. Dat geldt niet voor alle verzekeraars, dus check bij de verzekering welke voorwaarden gelden.

nog meer: veilig wonen