WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zó creëer je ruimtelijkheid en rust met kleur

Veel ruimtes vragen om rust en mogen optisch best wat groter ogen. Lichte tinten en rustige materialen zijn dan het eerste waar je aan denkt, maar met kleur kun je hetzelfde gewilde resultaat op een originelere wijze creëren. Toe aan een ruimtelijk gevoel én een vrolijk, kleurrijk huis? Marianne adviseert: pas déze handige stijlregel toe.

Kleur maakt levendig

Wanneer je in een kleinere woning woont, dan zul je in eerste instantie niet snel kiezen voor donkere kleuren, grove meubels of in het oog springende prints. Donker wordt immers geassocieerd met warmte en knusheid, maar niet direct gelinkt aan een ruimtelijk gevoel of een rustige uitstraling. Kleur maakt een woning echter wel spannend, speels en persoonlijk. Marianne Luning laat in de woning van Robert-Jan en Tewatha te Haarlem zien dat ook een kleine woning prima kleur kan bevatten, zónder propperig of nog kleiner te voelen. Veel kleur kan de boel zelfs ruimtelijker laten ogen.

Keuzes maken

Regel nummer één: het is van groot belang om duidelijke keuzes te maken wanneer het op kleur aankomt. Te veel kleuren gecombineerd met meerdere prints heeft namelijk een averechts effect. Het is daarom raadzaam om te kijken naar welke kleur je het mooist vindt, en deze als basis te nemen voor het interieur. Hier kun je twee kleuren bij kiezen die goed bij de basiskleur passen en daardoor samen rustig ogen.

“Het gebruiken van kleur vraagt om de juiste verhoudingen”

Stijlregel

Hoe je ervoor zorgt dat de kleuren in balans staan? Door de 60-30-10 regel als leidraad te gebruiken, adviseert Marianne. Je kiest een basiskleur en voegt daar een tweede kleur en accentkleur aan toe, waarmee je een samenhangend geheel maakt. Zo kiest Marianne als basiskleur in de woning te Haarlem geel. Marianne: ‘Het gaat om de verhoudingen. Als ik 60 procent van mijn basiskleur geel neem, dan voeg ik daar 30 procent blauw aan toe en top ik het af met nog een klein ander kleuraccent, in dit geval roze. Dan wordt het een verrassend, bijzonder geheel en oogt het ondanks de kleuren toch rustig’, legt ze uit.

Samenhangend geheel

Om van meerdere kleuren een geheel te maken zonder dat het schreeuwerig wordt, kies je het liefst voor kleuren die elkaar complementeren. Zo gebruikt Marianne geel en blauw. ‘Geel staat tegenover blauw in de kleurencirkel die stylisten gebruiken. Kleuren die tegenover elkaar staan vinden elkaar leuk en dat maakt het levendig’, legt ze uit. Wil je liever een ander kleurenpalet in huis halen? Andere kleurcombinaties die goed werken zijn onder andere cyaan en rood en magenta en groen. Kies om de rust te behouden een lichte variant van de basiskleur, zoals Marianne lichtgeel als muurkleur kiest.

Finishing touch

De rust en ruimte kun je als finishing touch nog meer benadrukken door te werken met natuurlijke materialen. Een houten bijzettafel, opengewerkte lampen, rotan plantenbakken en kussens in zachte tinten van materialen zoals linnen doen wonderen. Twijfel je welke kleuren bij jouw woonstijl passen? Doe dan de woontest, om erachter te komen welke woonstijl jouw smaak weerspiegelt en ontdek in het resultaat van de woontest alles over de stijl die bij je past.

nog meer: tv