WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo maak je een klein balkon toch groen

Heb je geen tuin en dus niet de mogelijkheid om planten in de volle grond te zetten, maar ben je wel gezegend met een fijn balkon? Good for you. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Letterlijk en figuurlijk, want nu het steeds mooier weer wordt, mag dat balkon ook wel met wat groen opgefleurd worden. Maar hoe doe je dat op zo’n klein oppervlak?

vtwonen tegelcollectie | buitentegels

Laat het hangen

Heb je op het balkon niet veel of zelfs helemaal geen plek voor bloempotten? Met een spijker in de muur is dat probleem al snel opgelost. Kies er bijvoorbeeld voor om bloemen en planten in mooie hangpotten te doen. Wil je dat de pot iets van de muur afhangt? Bevestig dan plankdragers of een muurbeugel om de potten aan op te hangen.

Horizontaal wordt verticaal

Ook een fijne optie als je weinig ruimte hebt: verticaal tuinieren. Zo kun je een klein oppervlak tóch groen maken en een saaie muur omtoveren tot een kleine jungle. Hier zijn steeds meer slimme systemen voor te koop. Creëer je eigen verticale tuin met bijvoorbeeld een wandrek en potjes.

LEES OOK
De lente lonkt! De mooiste accessoires voor buiten

Bakken die je aan het balkon kunt bevestigen zijn ook handig, hierin kun je bloemen en planten kwijt. Bloeiers die mooi over de plantenbakken naar beneden groeien zijn altijd een goed idee. De klassieke hangpetunia’s of geraniums zijn hiervoor heel geschikt. Voor een speels effect kun de hoogtes van het groen afwisselen of kies voor alleen maar hoge planten als je meer privacy wilt creëren op jouw balkon of terras. 

Houd er bij het planten van bloemen rekening mee dat je de bakken niet te vol zet. Ze hebben namelijk nog ruimte nodig om uit te lopen. Zorg ook voor een goede bodem: begin met hydrokorrels en vul dit aan met potgrond. Voldoende water geven is altijd een must, maar ervoor zorgen dat het water weer weg kan lopen is misschien wel net zo belangrijk. Zo voorkom je dat de bloemen snel het loodje leggen door wortelrot.

Lees ook

nog meer: tuinieren