Zo groeien stekjes als een tierelier

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 05-2016 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 05-2016 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans

Stekken is de nieuwe nationale hobby en daardoor lijkt het iedereen allemaal wel heel makkelijk af te gaan. Blijf jij met een paar zielige kale sprieten zitten of is er in de verste verte geen nieuwe wortel of teken van leven te zien? Dan kun je vast wat groeitips voor je stekjes gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Stekseizoen

Soms doe je nog zo je stinkende best, maar loopt een stekproject toch uit op niets. Het kan zomaar liggen aan de tijd van het jaar. De beste tijd om te gaan stekken is namelijk het voorjaar. Er is dan voldoende licht en warmte om de stekjes goed te laten wortelen en de eerste groeispurt te geven. Niet te koud, niet te warm en fijn licht: dat is de beste basis.

Manieren om te stekken

Er zijn verschillende manieren om te stekken, zo vindt de ene stek het heerlijk om in het water te wortelen en is dat bij vetplanten juist niet het geval. Bovendien heb je bij de ene plant aan een blaadje al genoeg en heb je bij de andere plant een grotere stengel nodig. Kies wel altijd een sterke, volwassen plant uit om te stekken, niet eentje die nog maar net staat. Voor elke kamerplant de manier van stekken beschrijven is bijna onmogelijk, maar we sommen een paar populaire planten en feitjes op:

  • In de regel heb je bij vetplanten, zoals de cactus, aloë vera en sanseviera maar een klein stukje van de plant nodig. Vaak is een blaadje afsnijden al genoeg. Doe dit altijd met een schoon en scherp mes, zodat je de plant niet al te veel beschadigt. Daarna laat je de ‘wond’ een dag of twee opdrogen op een stukje keukenpapier en leg je het stekje in of op de potgrond. En dan? Heel veel geduld hebben!
  • Planten die zelf luchtwortels – dit zijn die lange, bruine slingers aan de plant – produceren, zoals de monstera, zijn het makkelijkste te stekken. Je hebt hiervoor een blad, stengel en luchtwortel nodig. Je snijdt net onder de luchtwortel een stuk van de plant af en zet daarna de stek op water. Het is niet alleen decoratief, je kunt zo ook goed zien hoe het wortelen verloopt.
  • Dan zijn er nog al die kamerplanten die geen vetplant zijn, maar ook geen luchtwortels hebben. Van deze planten snijd je een stukje stengel van 10 tot 15 centimeter af en haal je daar de onderste bladeren vanaf. Zo kan de stek zich concentreren op nieuwe wortels in plaats van nog steeds al die bladeren te moeten voeden. Vul een vaas of glas met water en zet daar de stek in. Het wortelen begint meestal na een week of drie. Dit doe je bijvoorbeeld bij de pannenkoekplant (een heel makkelijke), philodendron, graslelie, anthurium en geranium.
Lees verder onder de advertentie

Kaseffect

Je kunt de stekjes op water of in de grond nog een extra steuntje in de rug geven door ze in een kas te zetten. Dit kan met een kweekkas voor kamerplanten, maar je kunt het ook eenvoudig zelf nabootsen door er een plastic zakje overheen te plaatsen. Laat de boel wel af en toe even luchten.

LEES OOK
Van avocadopit naar avocadoplant: dit is dé manier

Water verschonen

Laat stekjes op water niet te lang in hetzelfde water staan. Je zult zien dat de stek ook water opneemt, dus als je ziet dat er nog een restje water blijft staan, gooi dit dan weg, spoel het even om en vul het glas of de vaas met nieuw water. De stek zal je dankbaar zijn!

Lees verder onder de advertentie

Op tijd in de grond

Wanneer de eerste wortels verschijnen en je uitgejuicht bent, dan rijst meestal de volgende vraag: wanneer gaat de stek de grond in? Houd voor de meeste stekjes aan dat de wortels minstens 5 centimeter lang moeten zijn. Tien centimeter kan ook nog, maar daarna is het zaak om het plantje te gaan verhuizen. Vind je het trouwens een prachtig gezicht, dat hele wortelstelsel in een transparante vaas of fles? Dan kun je ‘m natuurlijk ook gewoon laten zitten, al zal de plant dan niet veel meer gaan groeien.

LEES OOK
5 handige weetjes over potgrond

Geduld

Een van de belangrijkste groeitips voor stekjes is niet voor iedereen de makkelijkste: je hebt soms een lange adem nodig. Bij sommige stekken denk je dat het er niet meer van gaat komen en dan toch, ineens, is het zover. Sommige planten hebben nu eenmaal tijd nodig om op stoom te komen en zijn van zichzelf ook niet van die enorme groeiers. Dit geldt vaak voor de vetplanten bijvoorbeeld. Maar kun je het opbrengen, dan zul je uiteindelijk worden beloond met een nieuw lid van de plantenfamilie.

Lees verder onder de advertentie

Alles voor de plant…

Bron: Beeld: vtwonen 05-2016 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans