Zilverkaars actae acerina

beeld vtwonen Beeld

De zilverkaars Cimicifuga acerina heeft een andere naam gekregen: Actaea acerina. Maar bij de meeste kwekerijen wordt de plant nog onder de ‘oude’ naam aangeboden; daarom wordt deze in de Plantenindex ook zo genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Is de Zilverkaars een vaste plant?

De Cimicifuga acerina komt uit Japan. In de siertuin vooral ook mooi samen met varens, zoals de bolletjesvaren (Onoclea sensibilis). Er kunnen in de buurt ook wel voorjaarsbloeiende bolletjes geplant worden. Opgaande vaste plant die ‘slechts’ 60 tot 80 centimeter hoog wordt, wat lager dan de andere soorten.

Wat voor bloemen krijgt de Zilverkaars?

De bladeren zijn glanzend en drie- tot vijflobbig; ze lijken wat op die van esdoorns. Ze kleuren in het voorjaar enigszins metaalachtig. De bladranden zijn gezaagd. De bloemstengels zijn wat donker van kleur. De bloeiwijze is een aar. De knoppen zijn wat roodachtig en rond. De bloei begint in de laatste weken van augustus en gaat in september door. Cimicifuga is een geslacht van vrij hoge vaste planten met decoratief blad. Ze gedijen het best in de halfschaduw. In het najaar produceert deze plant kleine witte bloemen die in lange aren of pluimachtig vertakte trossen zijn verzameld. Ze geuren heerlijk en kunnen wel een halve meter lang worden. Ze steken dan schitterend af tegen een donkere achtergrond. Opmerkelijk is dat delen van de bloemen al direct na het openen afvallen. Andere onderdelen van de bloemen zijn vrijwel volledig afwezig. Desondanks blijft het geheel bepaald indrukwekkend. Er zijn in totaal slechts 10 soorten bekend.

Waar komt de naam Zilverkaars vandaan?

De naam Cimicifuga dankt deze plant aan de soort foetidus, die in de achttiende eeuw werd gemalen en gestopt in matrassen en kussens om luizen (cimicis) te verjagen (fuga). De Cimicifuga acerina (Zilverkaars) komt uit Japan. In de siertuin vooral ook mooi samen met varens, zoals de bolletjesvaren (Onoclea sensibilis). Er kunnen in de buurt ook wel voorjaarsbloeiende bolletjes geplant worden. Opgaande vaste plant die ‘slechts’ 60 tot 80 centimeter hoog wordt, wat lager dan de andere soorten. De bladeren zijn glanzend en drie- tot vijflobbig; ze lijken wat op die van esdoorns. Ze kleuren in het voorjaar enigszins metaalachtig. De bladranden zijn gezaagd. De bloemstengels zijn wat donker van kleur. De bloeiwijze is een aar. De knoppen zijn wat roodachtig en rond. De bloei begint in de laatste weken van augustus en gaat in september door.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor grond is geschikt voor Cimicifuga acerina?

Zilverkaarsen groeien graag in humusrijke, voldoende vochtige grond. Halfbeschaduwde standplaatsen hebben de voorkeur. Geef de zilverkaars in het eerste seizoen regelmatig water. Het duurt meestal enkele jaren voordat deze planten zich goed hebben ontwikkeld. Men moet echt wat geduld hebben. Jaarlijks wat bladcompost rond de planten strooien helpt. Eigen compost strooien? Neem dan zeker eens een kijkje in het artikel zelf composteren. In droge zomers (extra) water geven is noodzakelijk, want anders kunnen de bladeren verdorren en kan de bloei achterwege blijven. In de natuur groeit deze soort vaak in diepe schaduw in gezelschap van varens. Er wordt dus veel schaduw verdragen. De grond moet volop humus bevatten en voortdurend voldoende vochtig zijn. De zilverkaars kan gescheurd worden.

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijnse naam

Cimicifuga acerina

Familie

zilverkaars

Latijnse familie

acerina

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geef extra water in droge zomers

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

In het voorjaar bladcompost rond de planten strooien

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

halfschaduw tot schaduw

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

80

Beschrijving

60-80 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit tot crèmekleurig

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Oktober