Taxuskever

De taxuskever is een insect dat de planten in je tuin flink kan aanvreten. Aan de randen van de bladeren kunnen ronde gaten ontstaan door toedoen van deze kever.

Taxuskever

Aantasting

De larven van de taxuskever kunnen tevens de wortels van planten aantasten. Zonder bestrijding kunnen je planten daardoor geel worden en verdorren. Zoals de naam al aangeeft, eet deze kever het liefst van de Taxus. Maar hij kan ook op elke andere struik voorkomen. Naast de Taxus heeft hij een voorkeur voor vruchtdragende planten zoals aardbeien, blauwe bessen, druiven, vijgen, kiwi’s en frambozen.

Wat is de taxuskever?

De taxuskever behoort tot de familie van de snuitkevers. De witte larven zijn twaalf millimeter groot en bevinden zich op de wortels van planten. De kever zelf is tien millimeter groot. Het donkergrijze insect is herkenbaar aan de lange snuit en het gegroefde schild met kleine gele vlekjes.

Taxuskever bestrijden

Je kunt het best de larven van de kever bestrijden, omdat deze de meeste schade veroorzaken. De larven kun je bestrijden met hun natuurlijke vijanden, namelijk insectparasitaire nematoden (aaltjes). Deze aaltjes vallen de larven aan en zorgen dat ze sterven. Deze methode is zeer effectief en zorgt ervoor dat alle larven uit je tuin verdwijnen. De aaltjes tegen de taxus- en andere snuitkevers zijn te bestellen via Biocontrole. Ook zijn ze verkrijgbaar bij tuincentra die meedoen aan het Natuurlijke Vijanden-programma van Ecostyle.

Wanneer?

De gunstigste tijd om larven van de taxuskever te bestrijden is tussen november en maart. In deze periode gaan de larven namelijk in de grond overwinteren.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 25 mei 2012 om 17:04

Dank voor de link, heb net de aaltjes besteld via biocontrole. Ben benieuwd, ben nu wel klaar met die kevers!

Anoniem op 8 april 2013 om 11:28

Taxuskever is nog beter te bestrijden met “Compost Speciaal” wat larve en taxuskevers bestrijdt en wel een jaar lang werkt.

Meer info op: http://www.compostspeciaal.nl

Anoniem op 9 april 2014 om 12:00

Ik heb het al twee keer met aaltjes geprobeerd echter zonderr resultaat mijn hedera’s zien er niet uit

Anoniem op 24 juni 2015 om 11:57

Beste P.Blom,

Compost Speciaal is een biologisch product wat een schimmel bevat die zowel de taxuskever als de larve en eitjes dood.
Aaltjes bestrijden uitsluitend de larve en leven maar kort, compost speciaal werkt zeker 12 maanden door dus is veel effectiever zelfs als het lokaal wordt toegepast.

Anoniem op 5 maart 2017 om 14:36

Heb al vier keer een behandeling met aaltjes gegeven en heel veel bewatert maar ze zijn er nog steeds die larven en mijn hele taxushaag gaat eraan
!

Beste, het bestrijden van taxuskever is niet eenvoudig. Je kunt planken leggen tussen de planten en daar kruipen de beestjes dan onder, zodat je ze weg kunt vangen. Voor verschillende soorten aaltjes, die de taxuskever bestrijden, moet de bodem warm genoeg zijn. Ik weet niet welke je gebruikt heb, maar probeer anders een andere leverancier. Of informeer bij een kweker hoe je de zaken het beste aan kunt pakken.