Perenroest

Eind september zien veel mensen roestvlekken op bladeren van perenbomen verschijnen. Dit is perenroest, een schimmel.

Perenroest

Perenroest

Het begint met oranje vlekken op de bovenkant van het blad, aan de onderkant groeien wratachtige  uitstulpsels.  Een grote aantasting van perenroest geeft een vroege bladval, met als gevolg dat de vruchten niet meer groeien, of te vroeg rijp worden. De boom gaat niet dood.

De perenroest overwintert niet op de perenboom, maar op de Juniperus (Jeneverbes, vooral de platte vorm). In het vroege voorjaar  zie je een slijmachtige bruine massa die in deze conifeer zit. De sporen waaien met de wind mee. In de zomer vliegen de roestsporen door de lucht naar de perenboom.

Perenroest bestrijden

  1. Pluk de aangetaste bladeren af en gooi ze weg in een kliko bak.
  2. Plant geen jeneverbes aan in de buurt van een perenboom
  3. Spuit preventief met zwavelpreparaat zodra het jonge blad verschijnt. Het heeft geen zin om te spuiten als de oranje vlekken er al in zittten.

Bron: Fotografie Wikimedia

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 20 augustus 2015 om 08:07

Hoi Patricia, dit is echt de tijd dat de perenroest opkomt. Pluk het aangetaste blad en gooi het weg. De peren zijn nog wel te eten, zolang ze niet volledig aangetast zijn. ~Marie

>

Anoniem op 13 augustus 2015 om 10:47

Mijn perenboom heeft perenroest op de bladeren.
Hoe zit het nou met de peren zelf? Zijn die wel eetbaar?

>

Anoniem op 27 oktober 2014 om 08:55

Beste Chris, een zwavelpreparaat(ispuitzwavel) is te koop onder verschillende namen: Sulphon van Eco Style of Microsulfo van Bayer, houd je aan de aanwijzingen op de verpakking.

>

Anoniem op 9 oktober 2014 om 08:49

Hallo.

Ik lees dat je perenroest met een zwavelpreparaat moet bestrijden. Waar kun je dat krijgen? Bij jullie zie ik het niet op de site.

Groet ,
Chris.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties