Jeneverbes Arnold

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / photowind
Beeld Shutterstock / photowind

De gewone jeneverbes Juniperus communis ‘Arnold’ is een semi-dwergconifeer die zuilvormig groeit. De gewone jeneverbes of Juniperus communis is in Nederland en België inheems en kan in veel variabele vormen voorkomen: van hoge boom tot (in de natuur vaak) meerstammige struik. In het laatste geval blijft hij veel lager.

Lees verder onder de advertentie

Meer soorten jeneverbessen

Dit is de soort die voor de bekende jeneverbessen zorgt. Die bessen zijn rond, blauw en ze rijpen in 2-3 jaar. Zo lang blijven ze dus aan de struiken hangen. In de natuur kunnen de planten er door invloed van weer en wind nogal gehavend uitzien. Naast de Juniperus communis ‘Arnold’ zijn er meerdere soorten jeneverbessen in de plantenindex geven we hier meer informatie over.

De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever. Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen. Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe.

De jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De gevormde kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven gedurende de winter aan de struik; ze vormen en voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.

Lees verder onder de advertentie

Juniperus communis  ‘Arnold’ onderhoud

De Juniperus communis ‘Arnold’ heeft weinig onderhoud nodig. Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest. De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Ook coniferenkanker dat wordt veroorzaakt door een schimmel, kan de jeneverbes zwaar aantasten. Je herkent het ziekbeeld aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er is hier geen middel tegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op onze site.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijnse naam

Juniperus 'Arnold'

Cult

'Arnold'

Familie

gewone jeneverbes

Latijnse familie

communis

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Beschermen tegen jeneverbesmot.

Snoeien

Snoeien is niet nodig.

Bemesting

Geef in het voorjaar speciale coniferenmest

Winterhard

uitstekend

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

droog tot normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

groen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April