Meeldauw bestrijden

Echte meeldauw is een schimmel die onder andere voorkomt op rozen.  Deze schimmel ben je niet zomaar kwijt, maar er is wel een oplossing.

meeldauw bestrijden rozen beschermen

Echte meeldauw

Ondanks de goede zorgen kan het toch gebeuren dat planten last krijgen van virussen, bacteriën of  schimmels, zoals de schimmel echte meeldauw. Deze schimmel ontwikkelt zich bij droog en warm weer op alle delen van de plant, maar je ziet deze het beste op de bladeren. Je herkent het als een witte aanslag verspreid over het blad die niet vanzelf weg gaat.

Wanneer planten aangetast zijn zal de groei afnemen, de bladeren of zelfs de plant kunnen vergeeld raken en misvormen en met name jong blad is zeer gevoelig voor misvorming. Bij zeer ernstige aantasting zullen de planten afsterven en de bladeren voortijdig afvallen.

Bestrijden

Je kunt meeldauw bestrijden met Luxan Spuitzwavel, maar je kunt planten er ook preventief mee beschermen. Met deze ecologische spuit sproei je een beschermlaag over de rozen waardoor het virus niet meer het blad kan binnendringen. Breng het preventieve middel ongeveer eens in de twee weken aan in de groeiperiode, wanneer de roos groeit en nieuw blad aanmaakt.

Voor meer informatie: Luxan

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 10 februari 2015 om 10:43

Beste tuiniren.nl

Meeldauw kan ook door gebruik van een UV-lamp bestreden en voorkomen worden. Hierdoor verkom je residu op de planten.
Neem hier is een kijkje: cleanlightdirect.com.

Groeten,

Dutchy123

Helen op 5 september 2017 om 12:42

2 van mijn rozen (type Nostalgie) hebben meeldauw. Niet alleen het blad maar ook de hoofdstam en de zijstammen zijn helemaal wit.
Aan het begin van de zomer heb ik besproeid met Ecostyle Vital voor rozen om de weerstand te verhogen.
Toen ik zag dat er meeldauw was, heb ik ze besproeid met Ecostyle tegen meeldauw.
Is deze roos nog te redden of kan ik hem beter weggooien om verspreiding te voorkomen?

Beste Helen, helaas zijn roze gevoelig voor meeldauw, dat is een feit. Rozen die in de zon staan en luchtig staan, hebben minder snel last van meeldauw- dat zonnig staan geldt niet voor oude rozensoorten. Zou verplanten een optie kunnen zijn? Meeldauw is niet heel ernstig, veel planten doorstaan deze schimmel prima en bloeien gestaag door. Inderdaad verspreidt de plant de schimmels wel met de wind. Heb je al eens geprobeerd om met melk te besproeien? Doe dit op een zonnige dag met een mengsel van 40% melk en 60% water en herhaal dit een aantal keer. Veel tuiniers zweren bij deze methode. Verder je snoeigereedschap goed schoonmaken om verspreiding te voorkomen. Succes!

Helen op 13 september 2017 om 12:05

Bedankt voor de reacties. Ik zal het allebei proberen.
Helen