Buxus ziekte

Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel.


Buxus ziekteBuxus ziekte

Aandachtspunten

Je hoeft een aangetaste buxus niet meteen uit je tuin te bannen. Als je de plant wat extra aandacht geeft, blijven ze gezond en zijn ze minder vatbaar voor schimmels.

 1. Geef de buxus rondom ruimte, zodat zon en wind de kans krijgt de plant te drogen na een regenbui.
 2. Zorg dat buxus niet telkens nat gesproeid wordt; verplaats de beregeningssproeiers.
 3. Snoei aangetaste takken weg, ontsmet de snoeischaar om besmettting te voorkomen. Lees meer bij buxus snoeien.
 4. Bespuit buxus na het snoeien met een bestrijdingsmiddel. Voorkom dat de schimmelsporen verse snoeiwonden infecteren.
 5. Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel.

Soorten buxus schimmel

Er zijn eigenlijk twee buxusschimmels actief, die de buxusziekte veroorzaken: Cylindrocladium en Volutella.

Cylindrocladium
Deze aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.

Volutella
Deze aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan er bleekroze schimmelsporen.

Buxus ziekte bestrijden

Om de buxus ziekte te voorkomen en te bestrijden kun je de planten in het groeiseizoen (van maart tot en met oktober) elke twee weken bespuiten met topbuxus Health-Mix, twist plus spray of ECOstyle Vital. Topbuxus Health-mix was in 2012 een van de winnaars van de Sanoma Tuinawards, het is een bruistablet dat je oplost in water. Het werkt op natuurlijke basis en houdt de buxus fraai en gezond.

Alternatief voor buxus

Wil je niet regelmatig spuiten, kies dan voor een alternatief. Een plant die sprekend op buxus lijkt, maar niet gevoelig is voor buxus ziektes. Buxus alternatieven moeten dezelfde eigenschappen hebben als buxus.

 • wintergroen
 • kleinbladig
 • goed in vorm te snoeien
 • regelmatige groei
 • gezond
 • op elke grondsoort
 • ook in de schaduw
 • goed vertakkend

Chinese beshulst
Ilex crenata ‘Dark Green’ is geschikt voor hagen tot 1,5 m, bollen en kegelvormen. Deze lijkt het meest op buxus met klein donkergroen blad.

Ilex crenata ’Blondie’
Een snelle groeier met lichtgeel uitlopend blad. Maak hier een haagje van rondom een vak met vrouwenmantel (Alchemilla) of de gele roos ‘Friesia’.

Ilex crenata ‘Convexa’
Wordt vaak in een bolvorm gesnoeid. De glanzende blaadjes staan bol. Plant hier een wolkenhaag van.

Struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Maigrun’
Een snelle groeier, lichtgroen blad. Groeit na een misknip of snoeifout snel weer dicht.

Snoeien en bemesten

De verzorging van de alternatieven is vrij eenvoudig. Snoei de hagen in juli en eventueel nog een keer eind september. Bollen en kegels snoei je voor een strakke vorm in mei, juni en september. Bemest de planten jaarlijks met buxusmest. Spit voordat je ze in de grond zet, de aarde goed om. Alle buxus alternatieven houden niet van natte voeten. De wortels rotten dan makkelijk weg. In een pot overleven ze een extreem strenge winter niet. Zet ze met pot en al tijdelijk in een schuur als het overdag hard vriest.

Bron: Fotograaf Ecostyle

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 8 september 2015 om 12:53

Buxusmot en schimmels. Al 4 jaar probeer ik de schimmel onder controle te krijgen, maar het lukt niet. Nu is de mot erbij gekomen. Ik ben nu 40 meter buxus aan het verwijderen. Bij de Avri ( stort) mag het gewoon bij het groenafval, en met mij staan ze in de rij om te dumpen. Met andere woorden, er is geen beginnen aan. Ik heb nu niet gekozen voor de Ilex crenata maar de Kardinaalsmuts, Euonymus japonicus Green Spire en het grootste gedeelte wordt nu nieuw ingeplant. Het kost wat maar goed, het is helaas niet anders.

>

Anoniem op 14 augustus 2015 om 12:09

Beste Kitty, de Ilex crenata convexa is niet gevoelig voor de Buxusmot, je kunt hem als vervanger gebruiken. Bij Paleis Het Loo staan er al kilometers haag van, heb je die al gezien? ~Marie

>

Anoniem op 7 augustus 2015 om 18:06

Een vraag, weten jullie of de japanse Ilex convexa die ik als vervanging voor mijn Buxus wil planten, ook gevoelig is voor de buxusmot? Mijn hele tuin is zo erg aangedaan ondanks spuiten en controle, dat ik het opgeef.
Alvast dank.
Groet, Kitty

>

Anoniem op 24 juli 2015 om 12:30

Beste Frans. De witte poeder is hoogstwaarschijnlijk meeldauw. Meeldauw is een schimmel die vooral voorkomt als de plant te nat staat of te droog staat en er weinig luchtcirculatie is. Kijk voor welk middel je het beste kunt gebruiken om het euvel te verhelpen op: www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/virussen-en-schimmels

>

Anoniem op 17 juli 2015 om 12:00

we hebben een Kardinaalshoed op stam een maand geleden geplant en nu zit er een soort witte poeder op alle blaadjes nu willen we weten wat daaraan te doen is en of het kwaad kan .Hij staat in een grote pot.
bij voorbaat bedankt.
Frans

>

Anoniem op 9 juli 2015 om 08:55

Hoi Joke, niet zo snel opgeven. Top Buxus Health mix werkt goed. Je moet het wel elke 14 dagen opnieuw doen, anders wint de schimmel het. Geef meteen wat mest en zorg dat de planten goed opdrogen, zet er geen sproeier boven. ~Marie

>

Anoniem op 6 juli 2015 om 22:17

Graag zou ik willen weten welk middel ik moet gebruiken op al aangetaste buxus.
Mijn hele tuin is voorzien van haakjes en blokken en het ziet er knap beroerd uit.
Ik moet nog gaan snoeien en lees dat de afgeknipte takjes dat heel gevoelig zijn voor de schimmel.
Ik heb nog niet gespoten omdat mijn tuinman zegd dat het onbegonnen werk is.
Je komt er niet van af en het kost je veel geld zegt hij.

>

Anoniem op 26 juni 2015 om 12:26

Hoi Arnold. Waarschijnlijk onttrekken de wortels van de buxus teveel water aan de graswortels. De buxuswortels groeien op gelijke hoogte of er zelfs tussendoor. Toch vind ik dit vreemd om te horen omdat het normaal gesproken geen problemen oplevert. Wat je kunt doen is een watergeefsysteem aanleggen die de buxussen besproeit, zodat je gazon ongedeerd verder kan groeien. Kale plekken kun je bij zaaien.

>

Anoniem op 20 juni 2015 om 13:34

ik heb rondom de buxus gazon, en juist alleen bij de buxus gaat t gazon dood. ligt dat aan de buxus of aan t gazon?

>

Anoniem op 13 mei 2015 om 16:52

Hallo Marie,

Ik zou nog even willen reageren op het bericht van Veerle vandeput zegt: dinsdag, september 9, 2014 om 09:26. Ik heb het vermoeden dat het hier gaat om de rupsen van de buxusmot omdat Veerle ook over kleine bolletjes spreekt dit zijn n.l. de uitwerpselen van de rups. Hier in het dorp (Almkerk) is het momenteel een ware plaag. Veel mensen hebben daardoor besloten om alles eruit te halen maar wij spuiten met Spruzit van Ecostyle. Zodra je ze ontdekt moet je gelijk beginnen met spuiten en je moet wel dit een paar keer herhalen want je bestrijd niet alle rupsen (eitjes) ineens. Als je veel buxus hebt staan raad ik aan om de liter verpakking geconcentreed te kopen want anders wordt het een dure aangelegenheid, 1 ltr kost ongeveer 150,- €. Hiermee kun je 1000 ltr vloeistof maken om mee te spuiten ook even één of twee druppels afwasmiddel toevoegen om de oppervlakte spanning weg te nemen zodat het middel zich beter over het blad verspreid.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties