Buxus ziekte

Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel.

Buxus ziekteBuxus ziekte

Aandachtspunten

Je hoeft een aangetaste buxus niet meteen uit je tuin te bannen. Als je de plant wat extra aandacht geeft, blijven ze gezond en zijn ze minder vatbaar voor schimmels.

 1. Geef de buxus rondom ruimte, zodat zon en wind de kans krijgt de plant te drogen na een regenbui.
 2. Zorg dat buxus niet telkens nat gesproeid wordt; verplaats de beregeningssproeiers.
 3. Snoei aangetaste takken weg, ontsmet de snoeischaar om besmettting te voorkomen. Lees meer bij buxus snoeien.
 4. Bespuit buxus na het snoeien met een bestrijdingsmiddel. Voorkom dat de schimmelsporen verse snoeiwonden infecteren.
 5. Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel.

Soorten buxus schimmel

Er zijn eigenlijk twee buxusschimmels actief, die de buxusziekte veroorzaken: Cylindrocladium en Volutella.

Cylindrocladium
Deze aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.

Volutella
Deze aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan er bleekroze schimmelsporen.

Buxus ziekte bestrijden

Om de buxus ziekte te voorkomen en te bestrijden kun je de planten in het groeiseizoen (van maart tot en met oktober) elke twee weken bespuiten met topbuxus Health-Mix, twist plus spray of ECOstyle Vital. Topbuxus Health-mix was in 2012 een van de winnaars van de Sanoma Tuinawards, het is een bruistablet dat je oplost in water. Het werkt op natuurlijke basis en houdt de buxus fraai en gezond.

Alternatief voor buxus

Wil je niet regelmatig spuiten, kies dan voor een alternatief. Een plant die sprekend op buxus lijkt, maar niet gevoelig is voor buxus ziektes. Buxus alternatieven moeten dezelfde eigenschappen hebben als buxus.

 • wintergroen
 • kleinbladig
 • goed in vorm te snoeien
 • regelmatige groei
 • gezond
 • op elke grondsoort
 • ook in de schaduw
 • goed vertakkend

Chinese beshulst
Ilex crenata ‘Dark Green’ is geschikt voor hagen tot 1,5 m, bollen en kegelvormen. Deze lijkt het meest op buxus met klein donkergroen blad.

Ilex crenata ’Blondie’
Een snelle groeier met lichtgeel uitlopend blad. Maak hier een haagje van rondom een vak met vrouwenmantel (Alchemilla) of de gele roos ‘Friesia’.

Ilex crenata ‘Convexa’
Wordt vaak in een bolvorm gesnoeid. De glanzende blaadjes staan bol. Plant hier een wolkenhaag van.

Struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Maigrun’
Een snelle groeier, lichtgroen blad. Groeit na een misknip of snoeifout snel weer dicht.

Snoeien en bemesten

De verzorging van de alternatieven is vrij eenvoudig. Snoei de hagen in juli en eventueel nog een keer eind september. Bollen en kegels snoei je voor een strakke vorm in mei, juni en september. Bemest de planten jaarlijks met buxusmest. Spit voordat je ze in de grond zet, de aarde goed om. Alle buxus alternatieven houden niet van natte voeten. De wortels rotten dan makkelijk weg. In een pot overleven ze een extreem strenge winter niet. Zet ze met pot en al tijdelijk in een schuur als het overdag hard vriest.

Bron: Fotograaf Ecostyle

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 19 maart 2013 om 10:37

De Grove den heeft zwarte takken maar zit ook onder de grote zwarte mieren en luizen wat is dat.

op 21 maart 2013 om 11:43

Beste Mars, de grove den staat erom bekend dat de bovenste takken roestig van kleur zijn en de onderste grijsbruin. Maar u zegt dat ze zwart zijn? Dat lijkt mij geen gezonde kleur. Het zou te maken kunnen hebben met de aantasting door luizen. Tegen de luizen kun je biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken, of nog beter, een ons lieveheerbeestjes bestellen, bijv. op adaliasquare.com. Laat de mieren overigens lekker zitten: ook zij gaan de strijd tegen de luizen aan. Succes!

Anoniem op 7 juni 2013 om 00:20

Beste Kristel,
De mieren bestrijden de luizen niet maar “melken” (de bladluis scheidt een zoetstof waar de mieren dol op zijn) ze. Het gevolg hiervan is dat de mieren de bestrijders van de bladluis juist kunnen aanvallen iig bestrijden ze geen bladluis.

Anoniem op 10 november 2013 om 06:07

Hallo ik heb ik ook problemen met de buxes sommige hebben die zwarte vlekken maar sommige zijn verkleurt zijn niet meer mooi groen maar geelig is dat ook een ziekte? in de zomer maanden doen we hun heel vaak besproeien met water omdat ik dacht dat ze water nodig hadden maar lees nu dat ze niet van natte voeten houden dus moet ik ze niet meer water geven in de zomer??

op 14 november 2013 om 16:22

Buxus houdt inderdaad niet van natte voeten, door geel te verkleuren geeft hij dit aan. Alle mest is weggezakt en niet meer te bereiken voor de wortels. Je kunt ze nu nog wat najaarsmest geven, daar kleuren ze weer iets meer groen door en het helpt ze de winter door. Geef in maart wat buxusmest en niet te veel water in de zomer. Ze groeien ook in warme landen als Frankrijk en Italië goed, en daar regent het niet zo vaak als hier.

Anoniem op 6 januari 2014 om 19:26

Onze buxus heeft ook schimmel. Van binnen, de buitenkant ziet er nog goed uit. De struiken zijn ongeveer 10 jaar oud. Zijn ze nog te redden? Kan ik zo nodig nieuwe buxus planten op de zelfde plaats? Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

op 8 januari 2014 om 15:32

Zolang het nog winter is, is er niks aan de hand. Zorg dat je de genoemde middelen in de kast hebt staan. Begin met bespuiten zodra het nieuwe blad verschijnt. Spuit ook diep in de plant. Blijf het de hele zomer herhalen en zorg voor een goed gevoede plant. Het is niet zeker dat het lukt, maar proberen kan altijd. Je kunt zonder problemen op dezelfde plek buxus terug planten, blijf wel alert op nieuwe aantastingen en bespuit regelmatig.

Anoniem op 1 maart 2014 om 10:59

Ik heb onlangs houtsnippers rondom een nog nieuwe, jonge en lage buxushaag gestrooid. Nu hoor ik net dat ik dat wellicht beter niet had kunnen doen met het oog op mogelijke schimmelvorming. Het gaat om vrij grove houtsnippers van (dikkere) takken.
Is het beter om deze houtsnippers weer te verwijderen?

op 6 maart 2014 om 11:24

Beste Jannie, de snippers hebben ook een voordeel, ze voorkomen dat er opspattend water tegen de planten aan komt, wat de buxusziekte juist stimuleert. Grove houtsnippers verteren langzaam en gaan niet snel schimmelen. Wel gebruiken ze stikstof bij het verteren. Deze voeding komt je buxus straks tekort. Geef extra mest zeker als de buxus geel wordt, dit is een teken van mestgebrek.

Anoniem op 24 april 2014 om 11:56

Wij hebben een grote buxus in de zonnige voortuin. Sinds vorig jaar zit er in het voorjaar een witte poederachtige sluier op, die je er af kunt schudden maar niet weg krijgt. Ook nu weer hetzelfde maar dan erger. Het lijken op witte korreltjes…of larven.
Behandeld met spiritus met zeep in spuit. Afwachten wat dat doet. Wie weet wat het is en of er een betere methode is.

op 2 mei 2014 om 08:58

Beste Alessie, als het blad ook omkrult aan de top is het buxusbladvlo. Ze zitten vooral in de jonge buitenste toppen. Snoei de plant eerst in model, dan ben je al veel van de beestjes kwijt. Spuit daarna met een luizenbestrijdingsmiddel als Spruzit. Ze komen elk jaar terug, je bent gewaarschuwd!

Anoniem op 22 augustus 2014 om 08:51

Wij hebben vorig jaar langs naar de voordeur buxuswolken laten aanleggen door een hovenier. Korte tijd erop was te zien, dat de 2 tot 3 planten buxusschimmel -Volutella hebben. De hovenier heeft dit ook gezien, alleen was mij niet duidelijk, dat dit schimmel is. Nu zitten alle buxus onder de schimmel. Wat ik mij nu vraag, hoe krijg je de buxusschimmel? Volgens de hovenier door de lucht.

Anoniem op 9 september 2014 om 09:26

verschillende buxus planten hebben een ziekte, wanneer je de plant uit elkaar trek zie je dat de blaadjes allemaal opgevreet zijn door iets, dit gaat vanaf de kern van de buxus naar de buitenste blaadjes toe. alleen het bladnerfje staat nog op de takjes. er zitten ook kleine bolletjes tussen, precies eitjes? hoe zou ik deze planten nog kunnen redden?

Anoniem op 9 september 2014 om 09:40

Beste,
5 jaar geleden hebben we onze tuin laten aanleggen met veel buxus. Overal doet die het goed behalve op 1 plaats. Rond onze berk hebben we op ongeveer 1 à 2 meter afstand een cirkel buxus waarvan de helft eigenlijk nooit gegroeid is. De plantjes zijn nog steeds mini en vormloos. Van in het begin had de buxus daar oranje blaadjes en dat lijkt zich heel langzaam te verspreiden. Er zijn er ook veel met bruine puntjes erop. Deze zitten op de bovenkant van het blad en ik kan ze eraf krabben.
Wat moet ik doen? Gaan deze plantjes ooit nog een laagje vormen? Groen worden?

Anoniem op 10 september 2014 om 11:25

Beste Jutte, deze natte regenperiode afgewisseld met zon zorgt dat de schimmel razendsnel kan overslaan op andere planten. Begin met spuiten met de middelen die we genoemd worden, stop ermee in oktober en begin opnieuw in het voorjaar, zodra de planten weer gaan groeien. http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/producten/hulp-bij-buxus-schimmel.html

Anoniem op 24 september 2014 om 11:19

Hoi Sabine,er zit in ieder geval schildluis in je buxus.dat zijn de bruine puntjes die je eraf kan wrijven.De oranje blaadjes zijn ziek, dat is hardnekkig .De groei staat inderdaad stil
Bij deze gebreksziekte. Om een mooie haag te krijgen, kun je beter een stuk vervangen door verse planten. De berk trekt veel voeding en water weg, vlak bij deze boom zal de haag altijd minder goed groeien.Berken hebben vaak last van luizen, die laten zich uit de boom vallen, precies op jouw buxus!

Anoniem op 24 september 2014 om 11:20

Beste Veerle, kun je een foto sturen van deze aantasting?

Anoniem op 26 oktober 2014 om 13:03

We hebben in onze buxushaag schimmel aangetroffen, die zich redelijk snel verspreid. Topbuxus healthmix zou hiertegen helpen maar men geeft aan dit tot oktober te gebruiken. Bent U bekend met dit middel en zo ja, kan ik in de winter niets doen???

Anoniem op 10 november 2014 om 13:35

Beste Wim, met Topbuxus health mix zijn goede resultaten te behalen. In de winter kun je niets doen. Bij een lage temperatuur doen de schimmels niets,als het in het voorjaar weer warmer wordt, moet je beginnen met bespuiten, dan word de schimmel weer actief.

Anoniem op 21 december 2014 om 21:05

Ook wij hebben last van schimmel, wat waarschijnlijk komt door het natte najaar. Nu zijn we bij onze tuinder langs geweest om raad en die heeft gezegd dat er een tekort is aan magnesium en heeft ons dan ook geadviseerd om met een meststof te strooien die zorgt voor meer magnesium. Dit zou volgens hem voldoende zijn om de schimmel de das om te doen, wat moeten we nu doen strooien of spuiten?

Anoniem op 9 januari 2015 om 10:07

Beste Ferry, vervelend, die schimmel in de buxus. Magnesium is inderdaad een belangrijke voedingsstof, die zorgt voor een frisgroene kleur. Door de planten te mesten , maak je ze in ieder geval sterker en minder vatbaar. In de winter nemen planten geen mest op. Strooi nu kalk met magnesium van DCM bijvoorbeeld, mest strooi je een paar weken later, nooit tegelijk.

Anoniem op 13 mei 2015 om 16:52

Hallo Marie,

Ik zou nog even willen reageren op het bericht van Veerle vandeput zegt: dinsdag, september 9, 2014 om 09:26. Ik heb het vermoeden dat het hier gaat om de rupsen van de buxusmot omdat Veerle ook over kleine bolletjes spreekt dit zijn n.l. de uitwerpselen van de rups. Hier in het dorp (Almkerk) is het momenteel een ware plaag. Veel mensen hebben daardoor besloten om alles eruit te halen maar wij spuiten met Spruzit van Ecostyle. Zodra je ze ontdekt moet je gelijk beginnen met spuiten en je moet wel dit een paar keer herhalen want je bestrijd niet alle rupsen (eitjes) ineens. Als je veel buxus hebt staan raad ik aan om de liter verpakking geconcentreed te kopen want anders wordt het een dure aangelegenheid, 1 ltr kost ongeveer 150,- €. Hiermee kun je 1000 ltr vloeistof maken om mee te spuiten ook even één of twee druppels afwasmiddel toevoegen om de oppervlakte spanning weg te nemen zodat het middel zich beter over het blad verspreid.

Anoniem op 20 juni 2015 om 13:34

ik heb rondom de buxus gazon, en juist alleen bij de buxus gaat t gazon dood. ligt dat aan de buxus of aan t gazon?

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:26

Hoi Arnold. Waarschijnlijk onttrekken de wortels van de buxus teveel water aan de graswortels. De buxuswortels groeien op gelijke hoogte of er zelfs tussendoor. Toch vind ik dit vreemd om te horen omdat het normaal gesproken geen problemen oplevert. Wat je kunt doen is een watergeefsysteem aanleggen die de buxussen besproeit, zodat je gazon ongedeerd verder kan groeien. Kale plekken kun je bij zaaien.

Anoniem op 6 juli 2015 om 22:17

Graag zou ik willen weten welk middel ik moet gebruiken op al aangetaste buxus.
Mijn hele tuin is voorzien van haakjes en blokken en het ziet er knap beroerd uit.
Ik moet nog gaan snoeien en lees dat de afgeknipte takjes dat heel gevoelig zijn voor de schimmel.
Ik heb nog niet gespoten omdat mijn tuinman zegd dat het onbegonnen werk is.
Je komt er niet van af en het kost je veel geld zegt hij.

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:55

Hoi Joke, niet zo snel opgeven. Top Buxus Health mix werkt goed. Je moet het wel elke 14 dagen opnieuw doen, anders wint de schimmel het. Geef meteen wat mest en zorg dat de planten goed opdrogen, zet er geen sproeier boven. ~Marie

Anoniem op 17 juli 2015 om 12:00

we hebben een Kardinaalshoed op stam een maand geleden geplant en nu zit er een soort witte poeder op alle blaadjes nu willen we weten wat daaraan te doen is en of het kwaad kan .Hij staat in een grote pot.
bij voorbaat bedankt.
Frans

anneleenpeeters op 24 juli 2015 om 12:30

Beste Frans. De witte poeder is hoogstwaarschijnlijk meeldauw. Meeldauw is een schimmel die vooral voorkomt als de plant te nat staat of te droog staat en er weinig luchtcirculatie is. Kijk voor welk middel je het beste kunt gebruiken om het euvel te verhelpen op: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/virussen-en-schimmels

Anoniem op 7 augustus 2015 om 18:06

Een vraag, weten jullie of de japanse Ilex convexa die ik als vervanging voor mijn Buxus wil planten, ook gevoelig is voor de buxusmot? Mijn hele tuin is zo erg aangedaan ondanks spuiten en controle, dat ik het opgeef.
Alvast dank.
Groet, Kitty

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:09

Beste Kitty, de Ilex crenata convexa is niet gevoelig voor de Buxusmot, je kunt hem als vervanger gebruiken. Bij Paleis Het Loo staan er al kilometers haag van, heb je die al gezien? ~Marie

Anoniem op 8 september 2015 om 12:53

Buxusmot en schimmels. Al 4 jaar probeer ik de schimmel onder controle te krijgen, maar het lukt niet. Nu is de mot erbij gekomen. Ik ben nu 40 meter buxus aan het verwijderen. Bij de Avri ( stort) mag het gewoon bij het groenafval, en met mij staan ze in de rij om te dumpen. Met andere woorden, er is geen beginnen aan. Ik heb nu niet gekozen voor de Ilex crenata maar de Kardinaalsmuts, Euonymus japonicus Green Spire en het grootste gedeelte wordt nu nieuw ingeplant. Het kost wat maar goed, het is helaas niet anders.