WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bladluis bestrijden

Bladluis is misschien wel de grootste plaag in de tuin. Bijna geen enkele plant ontkomt aan deze vervelende beestjes. Gelukkig is kun je bladluis bestrijden op een milieuvriendelijke manier.

bladluis bestrijden - bladluizen bestrijding

Wat is bladluis?

De boosdoeners zijn de twee millimeter “grote” bladluizen die zich aan de onderkant van de bladeren bevinden. Deze beestjes zuigen de sappen uit de bladeren om zich daarmee te voeden. De bladluis scheidt vervolgens honingdauw af, wat weer als voedingsstof dient voor bijvoorbeeld mieren en wespen.

Bladluis herkennen

Je kunt verschillende soorten bladluis aantreffen in je tuin, waaronder de groene, gele, witte, rode, roze, grijswitte, bruine of zwarte bladluis. Met name de groene en zwarte bladluis zijn soorten die vaak in de tuin te vinden zijn. Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.

Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden kan gemakkelijk op een natuurlijke manier. Je kunt de planten afspuiten met een waterstraal, de luizen met je handen van de plant proberen te verwijderen of de natuurlijke vijand van de beestjes uitzetten in je tuin: lieveheersbeestjes. Er bestaan ook ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen zoals luizenspray. Probeer de onderzijde van de bladeren goed in te spuiten, omdat hier de meeste luizen zitten.

Natuurlijke vijand

De natuurlijke vijand van bladluizen is het lieveheersbeestje. De larve van het lieveheersbeestje kan maar liefst tweehonderd tot zeshonderd bladluizen per dag verorberen. Het volwassen insect eet ongeveer honderd luizen per dag. Het is daarom erg effectief om het lieveheersbeestje in je tuin uit te zetten. Larven of volwassen lieveheersbeestjes zijn onder andere te bestellen. Je kunt lieveheersbeestjes lokken door gebruik te maken van het DCM bloemenmengsel voor lieveheersbeestjes.

Wanneer bestrijden

Je kunt bladluis het best aan het begin van het tuinseizoen bestrijden, zodra de eerste bladluizen verschijnen. Meestal gebeurt dit aan het begin van de maand mei. Bij het uitzetten van lieveheersbeestjes is het wel van belang dat de temperatuur boven de 15 graden Celsius is. Gebruik je een (ecologisch) bestrijdingmiddel, spuit dan het liefst ’s avonds, dan worden andere beestjes niet gedood.

nog meer: tuinieren