Bladluis bestrijden

Bladluis is misschien wel de grootste plaag in de tuin. Bijna geen enkele plant ontkomt aan deze vervelende beestjes. Gelukkig is kun je bladluis bestrijden op een milieuvriendelijke manier.


bladluis bestrijden - bladluizen bestrijding

Wat is bladluis?

De boosdoeners zijn de twee millimeter “grote” bladluizen die zich aan de onderkant van de bladeren bevinden. Deze beestjes zuigen de sappen uit de bladeren om zich daarmee te voeden. De bladluis scheidt vervolgens honingdauw af, wat weer als voedingsstof dient voor bijvoorbeeld mieren en wespen.

Bladluis herkennen

Je kunt verschillende soorten bladluis aantreffen in je tuin, waaronder de groene, gele, witte, rode, roze, grijswitte, bruine of zwarte bladluis. Met name de groene en zwarte bladluis zijn soorten die vaak in de tuin te vinden zijn. Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.

Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden kan gemakkelijk op een natuurlijke manier. Je kunt de planten afspuiten met een waterstraal, de luizen met je handen van de plant proberen te verwijderen of de natuurlijke vijand van de beestjes uitzetten in je tuin: lieveheersbeestjes. Er bestaan ook ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen zoals de Luxan Luizenspray. Probeer de onderzijde van de bladeren goed in te spuiten, omdat hier de meeste luizen zitten.

Natuurlijke vijand

De natuurlijke vijand van bladluizen is het lieveheersbeestje. De larve van het lieveheersbeestje kan maar liefst tweehonderd tot zeshonderd bladluizen per dag verorberen. Het volwassen insect eet ongeveer honderd luizen per dag. Het is daarom erg effectief om het lieveheersbeestje in je tuin uit te zetten. Larven of volwassen lieveheersbeestjes zijn onder andere te bestellen via Bio Controle en Ecoflora. Je kunt lieveheersbeestjes lokken door gebruik te maken van het DCM bloemenmengsel voor lieveheersbeestjes.

Wanneer bestrijden

Je kunt bladluis het best aan het begin van het tuinseizoen bestrijden, zodra de eerste bladluizen verschijnen. Meestal gebeurt dit aan het begin van de maand mei. Bij het uitzetten van lieveheersbeestjes is het wel van belang dat de temperatuur boven de 15 graden Celsius is. Gebruik je een (ecologisch) bestrijdingmiddel, spuit dan het liefst ’s avonds, dan worden andere beestjes niet gedood.

Voor meer informatie: DCM-info.nl

Vorige artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 15 augustus 2014 om 14:48

Een bananenschil ingraven bij de rozenstruik helpt prima tegen de luizen. Wel regelmatig een nieuwe schil begraven.

>

Anoniem op 3 maart 2014 om 12:45

Door het ontbreken van vorst deze winter zijn sommige rozen zelfs niet eens gestopt met bloeien, ook niet nadat in de herfst de bladeren afvielen. Het is overigens hoog tijd om de roos zijn normale jaarlijkse snoeibeurt te geven. Als je een roos niet snoeit worden de nieuwe takken vaak een beetje slap en weinig bloeirijk. Dus gewoon http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/rozen-snoeien" title="Rozen snoeien" rel="nofollow">snoeien nu! Cor, http://www.esveld.nl/" target="_blank" rel="nofollow">Plantentuin Esveld

>

Anoniem op 19 februari 2014 om 15:25

Ik heb een open gesneden ui in de gronde naast de stam van de roos gestopt .
De sappen van de ui worden dan opgenomen zegt men >>>>.en ik moet zeggen dat ik weinig tot niets gezienn heb van de luizen de afgelopen zomer .....sterker nog ,door de zachte winter hebben de rozen tot nu toe bloem gegeven ha ha ,,,Maar ook ik kan wel advies gebruiken ,want de bladeren van een van de rozen werden geel en die roos heeft dan wel de bloemen door laten groeien maar zonder blad aan de stam ...helaas .:(

>

Anoniem op 19 mei 2013 om 12:38

Het bestrijden van wolluis op een skimmia is zeer eenvoudig. Met een hogedrukreiniger kun je de wolluis van takken spuiten. Natuurlijk niet te kort op de tak spuit 30cm werkt prima. Extra mest geven versterkt de plant. Bij mij zijn ze niet meer teruggekomen.

Rozenknoppen en het steeltje van groene luizen verwijderen gaat prima met de hand. Rol de stengel en de rozenknop voorzichtig tussen duim en wijsvinger. Zo druk je alle luizen dood en je deze gewoon wegspuiten.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties