Zelf een bloemenframe maken

beeld vtwonen Beeld

Wat je moeder vroeger deed rond deze tijd van het jaar? Grote kans dat ze een herbarium maakte! Vorig jaar zag je in vtwonen ‘Weer verliefd op je huis’ deze mooie bloemenframes voorbij komen. Judith de Vries is de bedenker achter de kleine tuintjes voor aan de muur. En het mooie is: je kunt ze zelf ook maken. Net als je moeder toen!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Voor elk jaargetijde wat

Oké, misschien is herbarium niet helemaal de juiste woordkeuze. Een herbarium is namelijk van belang bij een serieuze plantenstudie; wij willen niets meer en niets minder dan een gezellig tuintje voor aan de muur. Het leuke is dat je ze helemaal zelf kunt maken en perfect kunt afstemmen op de kleuren van de muur én het seizoen. Zo kun je snel nog wat laatbloeiende bloemen plukken (veel eenjarigen bloeien door tot de eerste vorst, dus er is nog tijd!), maar je kunt ook alvast de herfst in huis halen door een collage van herfstbladeren te maken. Kijk goed naar de voorbeelden van Judith: zij weet op zeer geraffineerde wijze de juiste kleuren en vormen achter glas te schikken. Voor de lijsten kun je een glazen frame of fotolijst gebruiken.

Zo droog je bloemen en bladeren (volgens Judith)

Droog je bloemen of bladeren tussen de bladzijden van een boek dat bestaat uit vochtopnemend papier. Glossy tijdschriften zijn niet geschikt, want hierin gaan de bloemen en blaadjes al snel rotten. Een oud telefoonboek is ideaal omdat het papier vochtopnemend is én er staat wat druk op de bloemen. Zet nog wat zware boeken of andere zware dingen erop zodat ze goed geplet worden. Als de bloemen en blaadjes goed gedroogd zijn (de droogtijd is afhankelijk van het soort) dan kun je ze insprayen met UV-spray om de kleur wat te fixeren.

Lees verder onder de advertentie

Een bloemenpers

Wil je routinematig aan de gang, dan kan dat gemakkelijk met een bloemenpers. Deze vind je nog wel eens bij kringloopwinkels. Zelf maken is ook simpel: bevestig twee houten plankjes aan elkaar met moeren en bouten, leg er kartonnen tussen en wat vochtopnemend papier.

Judith geeft geregeld workshops bij Hutspot Amsterdam. Houd hiervoor haar website in de gaten. Ook zijn hier de – steeds unieke – Flower Frames te koop.

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.