Zaden oogsten en bewaren

beeld vtwonen Beeld

Veel tuinplanten vormen na de bloei zaadjes waaruit volgend jaar allemaal nieuwe planten tevoorschijn kunnen komen. Oogst ze en bewaar ze, dan heb je volgend tuinseizoen een heleboel gratis planten.

Lees verder onder de advertentie

Zaden oogsten

De meeste zaden oogst je in de nazomer. Je moet zaden oogsten niet te vroeg doen, ze moeten namelijk helemaal rijp zijn. Dat is meestal te horen aan het ‘rammelen’ als je ermee schud, zoals in de vruchtdozen van papavers en de zaadhulsjes van vingerhoedskruid. Of de toefjes laten heel makkelijk los. Voel je weerstand, dan zijn ze nog niet rijp en moet je dus nog even wachten met oogsten.

Zaden drogen

Spreid na het zaden oogsten de geoogste zaden zo snel mogelijk uit over een groot oppervlak. Dat kan een krant zijn, een ondiep bord of een dienblad met een opstaande rand. Bekijk de zaden goed en verwijder eventuele insecten en blaadjes. Leg er een label bij met de naam van de geoogste zaadjes erop. Leg de uitgespreide zaden niet in de zon, maar op een beschaduwde, droge plek. Een kamer binnen of in de garage, waar in ieder geval wel gelucht kan worden, is de beste plek. De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen. Laat ze liever een week te lang drogen dan een dag te kort. Te lang drogen kan geen kwaad, maar als de zaden vochtig blijven gaan ze schimmelen en zullen ze verrotten.

Lees verder onder de advertentie

Zaden schonen

Na het drogen moeten de zaden ‘geschoond’ worden. Haal de zaadjes uit de halfdoorzichtige papierachtige hoesjes en blaas voorzichtig schilfertjes, stof en gedroogde aarde weg, zo voorkom je dat daarin achtergebleven schimmels de pret bederven.

Zaden bewaren

Of je nu papieren of plastic zakjes of glazen potjes gebruikt om de zaden te bewaren: koel, droog en donker zijn de belangrijkste voorwaarden. Bewaar ze dus in de schuur of garage.

Zaden bewaren in glazen pot

Zaden zijn vaak mooi om te zien. Daarom is het leuker om ze in glazen potjes te bewaren, zo blijven ze niet alleen veilig bewaard, maar kun je de mooie zaden ook bewonderen. Met onderstaand stappenplan maak je een decoratief en praktisch opberghoekje voor de geoogste zaden.

Lees verder onder de advertentie
  1. Laat de zaden goed drogen voordat je ze opbergt.
  2. Verzamel een aantal mooie potten. Lange glazen potjes (bijvoorbeeld waarin olijven of kruiden hebben gezeten) zijn heel geschikt om zaden in te bewaren.
  3. Smeer de dop in met secondelijm.
  4. Plak de deksels met de potjes eraan (om beter grip te hebben en te voorkomen dat de lijm aan je vingers blijft plakken) op een houten plankje.
  5. Schrijf de naam van de plant waar de zaadjes van zijn met een watervaste stift op de glazen pot. Hang het plankje met de potjes aan de onderkant met stevig touw op tegen de muur.