Wil je een boom in de tuin? Vivian & Mark geven tips: ‘Het boomplantseizoen is aangebroken’

beeld vtwonen Beeld Vivian & Mark
Beeld Vivian & Mark

Een boom in de tuin planten kan een spannende zet zijn. Wordt-ie op termijn niet te groot en geeft-ie niet te veel schaduw in de tuin? Natuurlijk is het goed om hier rekening mee te houden, maar Vivian en Mark wijzen je ook graag op de voordelen die een boom kan bieden in de tuin. 

Lees verder onder de advertentie

Bomenseizoen

Het boomplantseizoen is aangebroken! Je kunt ze het best in het najaar, in oktober en november, planten. Het liefst wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen. Je kunt een boom ook in de maanden maart en april planten. Omdat onze tuin wel wat bomen kan gebruiken, stonden we te popelen om aan de slag te gaan. We zijn begonnen met een perzikboom in de kas, een mispel in de moestuin en een eetbare sierpeer in een van de nieuwe borders. Hier zullen we deze maand zeker nog wel één of twee aan toevoegen.

Voordelen van een boom in de tuin

Een goed geplaatste boom zorgt voor privacy in de tuin of woning, door bijvoorbeeld zicht vanuit de eerste verdieping van de buren weg te nemen. Hiervoor lenen zowel solitaire (op zichzelf staande) bomen als dak- of leibomen zich goed. Daarnaast biedt een boom een leefplaats aan voor ontzettend veel insecten en dieren. Leuk weetje: op een boom kunnen meer dan honderd soorten insecten leven! Naast een schuilplaats bieden de bloemen en vruchten van de boom ook voedsel.

Daarnaast geen een boom in de steeds warmere zomers een welkome schaduw in de tuin. Door deze schaduw warmen de materialen in de tuin minder op en draag je dus je steentje bij aan het beperken van hittestress in je leefomgeving.

beeld vtwonen Beeld VIvian & Mark
Beeld VIvian & Mark
beeld vtwonen Beeld Vivian & Mark
Beeld Vivian & Mark

De juiste boom

Hoe kies je nou eigenlijk de juiste boom? Kijk vooral naar de uiteindelijke hoogte. Je wilt geen boom die of te klein blijft of veel te groot wordt voor de plek waar je ‘m voor ogen hebt. Wil je een fruitboom of een boom met een bepaalde sierwaarde? Met een boom in de tuin kun je heel mooi de seizoenen volgen. In het voorjaar loopt-ie uit, soms krijgt hij zelfs een mooie bloesem, in de zomer staan ze vol in het blad en uiteindelijk krijgt de boom prachtige herfstkleuren. Dit heeft de ene boom meer dan de andere boom. Vind je dit belangrijk, dan kun je hier dus specifiek naar kijken. Op de website bomenbieb kun je heel gemakkelijk zoeken naar de perfecte boom voor je tuin door verschillende zoekfilters in te stellen, een aanrader.

En, durf je het aan?

LEES OOK
Wat is een leuke boom voor in de tuin?

beeld vtwonen Beeld

Vivian & Mark

Vivian (35) en Mark (37) wonen samen met hun twee dochters in Oude Niedorp (NH).

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte.

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies.

Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

Bron: Bron: Vivian en Mark

Lees verder onder de advertentie