Wederik Lysimachia ciliata Firecracker

beeld vtwonen Beeld

De wederik als borderplant

De wederik Lysimachia ciliata ‘Firecracker‘ heeft chocoladebruin blad. Deze wordt veel meer toegepast dan de oorspronkelijke soort. Lysimachia ciliata komt uit Noord-Azië. Mooie borderplant, bijvoorbeeld samen met Salvia nemorosa en Veronica longifolia ‘Blauriesin’. Opgaande, vaak woekerende soort die 75 tot 100 cm hoog wordt. De citroengele hangende bloemen bevinden zich in ijle trossen. De bloei vindt plaats in juli-augustus.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor eigenschappen heeft de wederik?

Wederik heeft vele toepassingen gekend. Zijn wetenschappelijke naam Lysimachia komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de Oudheid, die de eigenschappen van deze plant zou hebben ontdekt en gepubliceerd. Wederik werd als kruid gebruikt om vee rustig te houden. Hij houdt namelijk stekende insecten en vliegen op afstand. Een andere verklaring van de geslachtsnaam zou kunnen komen van het Griekse luoo, ‘opheffen’ en mache, ‘strijd’. Men gebruikte deze plant om ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op juk of gareel gelegd, waardoor de dieren rustig werden. Na de Middeleeuwen wordt de plant toegepast als middel tegen koorts en scheurbuik. Uit de plant zijn ook verschillende kleuren verfstof te halen. Uit de wortelstok is een mooie kleur bruin te extraheren en de bladeren en stengels geven een gele kleur.

Wat voor grond heeft de Lysimachia ciliata ‘Firecracker’ nodig?

De planten komen zowel in de zon als de schaduw voor. Ze hebben een voorkeur voor vochtige tot zelfs natte, maar wel goed doorlatende grond. Veel humus is een voordeel, maar niet noodzakelijk. Ook hoeft de grond niet rijk te zijn. Deze soort kan meer droogte verdragen dan de meeste andere soorten. Hij woekert daardoor ook minder.

Hoe onderhoud ik de Lysimachia ciliata ‘Firecracker’?

Zon wordt geprefereerd, maar wat schaduw wordt goed verdragen. Deze plant moet in bedwang gehouden worden, want hij heeft wel de neiging tot woekeren.

Lees verder onder de advertentie

Meer informatie over verschillende soorten bloemen, planten en bomen is te vinden in de plantenindex.

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Lysimachia 'Firecracker'

Cult

'Firecracker'

Familie

wederik

Latijnse familie

ciliata

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Tijdig water geven.

Snoeien

In het voorjaar opschonen en eventueel afsteken.

Bemesting

Na het opschonen een organische basisbemesting geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

gemiddeld

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

100

Beschrijving

75-100 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

zwavelgeel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus