Zo zorg je ervoor dat planten mooi blijven groeien nu het kouder wordt

Fauteuil links € 795,- (flinders.nl). Bank op maat gemaakt, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Zitting bank twee stuks op maat gemaakt, 210×80 cm € 690,-, geel/groen langwerpig kussen € 154,- (coco-mat.com). Fauteuil Orange Slice van Artifort € 1972,-, cactus van Hay € 75,- (homestede.nl). Marmeren tafel € 95,-, kruk links € 195,-, kruk midden € 103,95, kussen langwerpig met oude opdruk € 69,-, ronde sierbol op kruk prijs op aanvraag, sierobject draak € 129,95, vacht € 99,-, (loods5.nl). Poef € 1150,-, grof kussen € 105,-, kussen geometrisch € 108,- (covanderhorst.nl). Marmeren sierobject op tafel € 49,95 (wonenmetlef.nl). Bord, per 6 € 89,95 (livingandcompany.com). Theepot € 29,95 (bijenkorf.nl). Vloerkleed, 242×178 cm € 1195,-, langwerpig kussen achter € 275,-, lichtgroen kussen voor € 49,-, mand € 39,-
(couleurlocale.eu). Wandlamp Hector van Dutchbone € 149,-, rond kussen Mandarin van Kaat Amsterdam, Ø 40 cm € 25,50 (vtwonen.nl). Notitieboeken, per stuk € 19,95 (maisonnl.com). Espressokop € 39,50 en schotel € 29,95, schaal € 112,50 (ottomania.nl). Rolkussen € 49,95 (hinck.nl). Hoge vaas € 445,-, ronde siervorm op bank € 120,- en in vensterbank € 69,- (badenbaden.nl). Schilderijen achter Branch on a green canvas, 80×100 cm € 850,- en Floral sketch, original painting, 70×80 cm prijs op aanvraag (maartjevandennoort.nl). Plantenpot op pootjes € 65,- (fermliving.com). Plantenpot op grond € 35,- (uncwardrobe.com). Beeld JA | vtwonen 04-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 04-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Water, licht en zuurstof: met deze gouden combi zouden kamerplanten moeten groeien als kool, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als het buiten kouder wordt. Hangen je kamerplanten nu al helemaal scheef? Of krijgen de bladeren een andere vorm of kleur? Lees dan deze tips om je planten ook tijdens de koudere dagen mooi en gezond te houden.

Lees verder onder de advertentie

Geef planten in de winter niet te veel water

Om mooi te groeien hebben planten water en voeding nodig. Planten groeien in de winter alleen wel minder hard, dus ze hebben dan ook minder water nodig. De waterbehoefte verschilt per plant, dus zorg dat je dit goed in de gaten houdt. Voelt de aarde droog aan? Dan is de kans groot dat de plant water nodig heeft. Je kunt een planten-app gebruiken om het jezelf makkelijker te maken. Daarbij kun je eens per maand plantenvoeding geven. Deze extra mineralen stimuleren de groei en gezondheid van de plant. Wanneer er te weinig voedingsstoffen in de grond zitten, kan een plant stoppen met groeien, verkleuren of vervormen.

Naar het licht draaien

Kamerplanten hebben dus water, licht en zuurstof nodig om te kunnen groeien, maar dat licht is – vooral in de herfst en de winter – nog weleens een dingetje. Planten groeien naar het licht toe en moeten regelmatig een beetje gedraaid worden om ze recht te laten groeien. Gebeurt dit niet, dan groeit de plant scheef en gaan de bladeren simpelweg op zoek naar meer licht. Draai de planten met beleid en niet meteen 180 graden. Geef planten genoeg licht, maar bescherm ze tegen de volle zon. Ze staan het liefst voor een raam op het oosten of westen.

LEES OOK
Ongezonde plant? Zo gaat-ie het toch overleven

Lees verder onder de advertentie

Planten op tijd verpotten

Heb je net een nieuwe plant aangeschaft om je huis sfeervol en winterklaar te maken? Na aankoop van een kamerplant is het van belang om ‘m zo snel mogelijk uit de plastic kweekpot te halen en in een sierpot te plaatsen. Neem voor het verpotten een schone pot die een paar centimeter groter is dan de vorige en zorg voor verse potgrond en een laagje hydrokorrels. Hoe vaak je een plant moet verpotten ligt aan z’n formaat. Meestal eenmaal per jaar, soms eens per twee jaar.

Verse potgrond is overigens sowieso een aanrader als de plant er niet meer blij en gezond uitziet. Dankzij nieuwe potgrond houdt de plant water en voedingsstoffen langer vast.

Opbinden om planten mooi te laten groeien

Wanneer een plant tóch uit zijn voegen groeit, is het handig om te gaan opbinden. Afknappende stelen zijn natuurlijk zonde. Plantenstokken helpen de plant om weer recht te groeien en bieden extra stabiliteit. Gebruik voor kleine planten dunne stokjes en voor grotere planten – zoals een Monstera of Olifantsoor – stevige stokken van bijvoorbeeld bamboe. Bind de stelen losjes vast met een draad en geef ze voldoende ruimte.

Lees verder onder de advertentie

Plantenspuit

Planten houden van een vochtige omgeving, maar door de centrale verwarming in de winter is de lucht in huis al snel droog. Je maakt de kamerplant blij door ‘m zo nu en dan te besproeien met water uit een plantenspuit. Hang in de winter een waterbakje aan de verwarming.

Alles voor de plant…

Bron: Beeld: vtwonen 04-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie