Vogelhuisje ophangen: 7 tips voor blije vogels

Vogelhuisje ophangen Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Niets roept een fijner voorjaarsgevoel op dan het vrolijke gekwetter van jonge vogels in de tuin of op het balkon. Met een vogelhuisje aan de muur of in de boom zorg jij voor blije vogels en word je er zelf ook meteen eentje. Met onze tips voor het ophangen van een vogelhuisje of nestkastje creëer je een veilige plek en help je mee aan een goede start van een nieuw leven.

Lees verder onder de advertentie

De beste plek voor het ophangen van een vogelhuisje

Je kunt nog zo’n mooi vogelhuisje hebben, als de plek niet klopt, dan zul je er geen vogel naar binnen zien vliegen. Er zijn zeven weetjes rondom het het ophangen van een vogelhuisje of nestkast:

  1. Hang het vogelhuisje op een rustige en veilige plek in de tuin, zodat vogels naar binnen durven te vliegen.
  2. Houd een hoogte van 1.80 meter aan. Zo kun je zelf af en toe checken of er een nestje is. Heb je een kat? Dan is een hoogte tussen de 2.50 en 3.50 meter beter.
  3. Haal takken direct voor de opening weg.
  4. Zorg dat het huisje niet in de volle zon hangt, dan wordt het te warm binnen. Hang het vogelhuisje op een plek waar er in de ochtend een zonnetje op schijnt en het in de middag in de schaduw hangt.
  5. De opening van het vogelhuisje of de nestkast kun je het best richting het oosten ophangen, beschut tegen wind en regen.
  6. Zorg dat de opening van het huisje niet geblokkeerd wordt door takken. Een boom of een hogere struik vlakbij vindt een vogel vaak wel fijn: zo kunnen ze eerst kijken of de omgeving veilig is voordat ze het huisje weer in vliegen.
  7. Maak de kast in het najaar goed schoon, gebruik handschoenen én kokend water.

Wanneer hang je het vogelhuisje op?

Hang een vogelhuisje of nestkast op in het najaar. Zo kunnen vogels alvast wennen en het huisje gebruiken als slaapplek en om te schuilen als het echt koud en nat gaat worden. En als hun nieuwe schuilplek bevalt, dan heb je dikke kans dat ze er in het broedseizoen - het vroege voorjaar - terugkomen om een nestje te maken.

Lees verder onder de advertentie

Meerdere vogelhuisjes combineren

Heb je meerdere vogelsoorten in de tuin of wil je verschillende vogelhuisjes ophangen? Dan is het goed om te weten dat de meeste vogels, ook al zijn het soortgenoten, het liefst niet naast elkaar wonen. Houd bij meerdere vogelhuisjes tenminste tien meter afstand tussen de vogelhuisjes, zodat hun territorium goed is afgebakend. Voor vogels van verschillende soorten, zoals een koolmees en pimpelmees, kunnen de huisjes drie meter uit elkaar hangen.

Vogelhuisjes voor vogels die graag in groepen wonen, zoals mussen, spreeuwen en zwaluwen, kunnen wél naast elkaar hangen. Kies een vogelhuis op basis van de vogels die al in je tuin bivakkeren of graag wilt hebben. Elke vogel heeft een bepaalde voorkeur voor de hoogte van de invliegopening. De doorsnede van de opening varieert ook. Houd hier dus rekening mee.

Tip: zie je twee broedseizoenen achter elkaar geen vogel in het nestkastje of huisje? Check dan nog even de tips hierboven of probeer een andere plek uit.

Lees verder onder de advertentie

Zelf een vogelhuisje maken

Een vogelnestje ontdekken in een zelfgemaakt vogelhuisje of nestkastje is dubbel zo leuk. Tussen onze DIY’s vind je niet alleen een vogelhuisje van hout, maar ook een eetbaar vogelhuisje: een houten huisje beplakt met voer, vastgeplakt met eetbare lijm. Andere zelfmakers waar vogels blij van worden zijn een voedersilo, een sinaasappel met vogelvoer en natuurlijk vetbollen, een leuke bezigheid samen met je kinderen op een druiligere middag.

Wil je meer weten over vogels en hoe je de natuur een handje kunt helpen? Ga naar de site van de Vogelbescherming.

Voor elke vogel een huisje

Lees verder onder de advertentie