WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vivian & Mark: ‘De tuin heeft het zwaar door de droogte’

De tuin van Vivian en Mark heeft het zwaar te verduren door de droogte. Hoewel de heerlijke herfstgeur al in de lucht hangt, blijft de tuin gortdroog. Toch was er ook een hoogtepunt: de kas is geplaatst! Wat Vivian en Mark verder gaan doen met hun tuin? Lees het hier.

tuin houten hek
tuin tegels molen

Droogte in de tuin

Het is september en de herfstgeur hangt af en toe al een beetje in de lucht. Of is dat alleen maar omdat ik dat zo graag wil? Ik hou van de herfst, al genieten we ook van de nazomerse dagen en lange stranddagen. Maar de tuin heeft het zwaar met de droogte. Afgelopen nacht heeft het een beetje geregend, maar dat is nog lang niet genoeg voor de droge bodem. Hierdoor gaat de tuin snel achteruit. De appels vallen zelf als van de boom, normaal is dat altijd pas vanaf half september gaande. Ik blijf stug alle uitgebloeide eenjarige wegknippen, de Cosmea, Goudsbloem en Dahlia’s bloeien nog volop. Zelfs de zonnebloemen krijgen steeds weer nieuwe knoppen. 

tuin kas

Hoogtepunt van de week

En we hadden natuurlijk een leuke en spannende week afgelopen week. De kas werd geplaatst! Jeetje, wat geeft dit meteen een ander gevoel aan de tuin. Het was al die tijd nog een lege hoek en nu staat hij er dan eindelijk. Wat een gezicht! Dit is voor ons echt de kers op de taart en nu is het zaak om voor half september de kas nog vol te zetten met sla, spinazie, paksoi, winterpostelein, winterradijs en herfstraap. 

Tuinklusjes voor in september

Wat we verder nog gaan doen in september?

  • Voorjaarsbollen uitzoeken voor de nieuwe borders
  • Klein fruit aanvullen 
  • Kas zaaien
  • Moestuin winterklaar maken
  • Oogst verwerken (appels, peren, pompoenen, wortels, courgettes) 
  • Verdiepen in welke bomen we in de tuin willen plaatsen, die kun je in het najaar goed planten
  • De rozen nalopen, zolang je deze blijft snoeien blijven er ook nog nieuwe knoppen aan komen
  • De nestkastjes van de vogels alvast schoonmaken, ze gebruiken deze vanaf oktober al als slaapplaats
  • De takken van de framboos die vrucht hebben gedrazen afknippen tot de grond en de nieuwe takken alvast opbinden voor volgend jaar
  • Wil jij ook nog wat vaste planten aanvullen in je borders? Je kunt de nieuwe vaste planten nu in de bloemborders planten. De grond is nog warm dus de plant pluk daar de vruchten van. Zo groeien ze nog goed en zijn de planten sterk voordat de winter komt.

groene rode appels
zakjes zaadjes

Genoeg te doen! En vergeet niet om ’s morgens vroeg eens je tuin in te lopen. De dauw geeft vaak een prachtig tuinbeeld, neem je kop koffie mee en geniet!

Wil je meer leren over tuinieren en van je eigen tuin een droomtuin maken?
volg de vtwonen basiscursus Droomtuin

tuinbloggers Vivian en Mark

Vivian & Mark

Vivian (35) en Mark (37) wonen samen met hun twee dochters in Oude Niedorp (NH). 

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte. 

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies. 

Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

nog meer: tuinieren