Vivian en Mark: ‘Tuinieren is soms ook gewoon proberen’

beeld vtwonen Beeld

Vivian en Mark genieten volop van de nazomer. Alles groeit en bloeit volop. Inmiddels is eten uit de eigen moestuin dagelijkse kost én experimenteren ze erop los. Toch zijn zij niet de enige die van hun prachttuin kunnen genieten. Afgelopen week stelden ze hun tuin open voor bezoekers tijdens het evenement ‘Nazomeren in Niedorp’.

Lees verder onder de advertentie

Moestuin in overvloed

Het is nazomer en dat is voor ons een prachtige tijd, alles in overvloed. De borders staan nu vol in bloei en beginnen lekker hoogte te krijgen. We hebben echt ontzettend veel bijen, hommels en vlinders in de tuin. Op een avond hadden we zelfs bezoek van de kolibrievlinder! Ook rijpt het fruit en hebben we de eerste jam al gemaakt van onze pruimen. In de moestuin is het een feest van de lekkerste groenten en kleinfruit zoals frambozen.

Uit eigen tuin

We eten inmiddels dagelijks uit de tuin, op dit moment is de broccoli favoriet van ons en de meiden. Doordat de planten steeds weer nieuwe bloemen aanmaken kun je wel drie keer oogsten van een plant! Ook eten we de eerste worteltjes en natuurlijk doorlopend courgette, komkommer, tomaten en snijbiet. Er is zoveel dat we ook zijn begonnen met inmaken en wecken. We hebben al heel wat potten met courgette en augurk op zuur gezet en we gaan nu beginnen aan het maken van pastasaus van de tomaten, uien, wortel, courgette en groene kruiden zoals peterselie. Ook gaan we een groene pastasaus maken van vooral courgette, groene kruiden en veel knoflook.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

LEES OOK
Vivian en Mark: ‘Een mooie tuin gaat niet vanzelf’

Opvullen en experimenteren

Open plekken in de moestuin vullen we direct weer op met wintergroenten zoals rode kool, bloemkool en herfstraap. We gaan ook proberen nog een keer aardappels te planten. Dit is een experiment maar omdat oktober/ november en december steeds zo zacht zijn denken wij dat het moet lukken. Tuinieren is soms ook gewoon proberen. En hoe leuk zou het zijn als we nieuwe aardappeltjes hebben met kerst?

beeld vtwonen Beeld

Nazomeren in Niedorp

Afgelopen weekend deden we mee met ‘Nazomeren in Niedorp’ een evenement waar ons dorp en omringende dorpen aan meedoen. Naast opengestelde tuinen wordt er kunst geëxposeerd, zijn er muziekoptredens en zijn veel musea open. Wij deden voor het eerst mee, dat was best spannend! We zijn natuurlijk nog met van alles bezig en hebben dus veel avonden hard gewerkt om alles netjes te krijgen en wat klussen af te ronden. We vonden het allebei ontzettend leuk om zoveel mensen te mogen ontvangen en rond te leiden. Naast positieve reacties over onze tuin kregen we ook veel gerichte vragen over de moestuin en borders. We vinden het erg leuk om onze ervaringen te delen en hebben zelf ook weer veel geleerd!

Kas voor vier

Tussendoor maakten we ook de fundering voor de kas af, wat een werk! We kozen ervoor om de kas op zware betonbanden te plaatsen zodat deze stormvast is en we het hoogteverschil met de buren goed op kunnen vangen. Zoals we eerder schreven gaan we de kas delen met onze buren Frans en Astrid. We kunnen echt niet wachten tot hij staat. Viv heeft al een zaaiplan klaar dus als de mannen klaar zijn met bouwen, gaan we direct aan de slag! We houden jullie op de hoogte.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Nieuw familielid

En om steeds maar opnieuw af te sluiten met dierennieuws: een nieuwe bewoonster in de kippengroep. We noemen haar Eva en ze is nogal een boef. Gister werden we al gebeld door een buurvrouw verderop dat er een kip in haar keuken liep. Bel Vivian maar had haar man gezegd. Zegt genoeg toch?

Wil je meer leren over tuinieren en van je eigen tuin een droomtuin maken?
volg de vtwonen basiscursus Droomtuin

beeld vtwonen Beeld

Vivian & Mark

Mark (37) en Vivian (35) wonen samen met hun 2 dochters in Oude Niedorp (NH).

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte.

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies.

Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

Bron: beeld: Vivian en Mark

Lees verder onder de advertentie