Vivian en Mark: ‘Een mooie tuin gaat niet vanzelf’

beeld vtwonen Beeld

Het is hoog tijd om de tuin van Vivian en Mark eens flink aan te pakken. Oude planten en bloemen worden gesnoeid, het onkruid gewied en verdorde bloemen maken plaats voor nieuwe zaden. En de geoogste fruit en groente? Daar maken ze weer nieuwe gerechten mee. Wat de twee allemaal doen om hun tuin te onderhouden lees je hier.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Hard work, pays off

Het is augustus en de zomer vliegt voorbij. We tellen af naar onze vakantie, maar wanneer je van tuinieren houdt en een grote moestuin hebt weet je dat het werk door blijft gaan. Nou ja, het is natuurlijk niet echt werken, meer vooral genieten. Alleen is er van stilzitten geen sprake. En als je dat wel doet, moet je op de blaren zitten. Of onkruid wieden. Want 4 dagen niets doen in de moestuin betekent een grote ontploffing en een paar dagen de planten in pot overslaan betekent eenjarige bloeiers die het niet hebben overleefd. Dit klinkt misschien dramatisch, maar is wel de realiteit. Een mooie tuin gaat niet vanzelf.

Tuinbezigheden

Dus wat zijn wij allemaal aan het doen? Ik heb alle potten wat liefde gegeven, want ja, ook bij ons gaat het niet altijd goed. De eenjarige bloeiers hebben het niet overleefd, dus wat verse grond en de potten opnieuw gevuld. Ik heb dit keer gekozen voor vaste planten, een combinatie van sedum en kruiden.

Snoeien en knippen

Daarnaast is het zaak dat je uitgebloeide bloemen weg blijft knippen. Bij je Cosmea, Dalia’s maar ook bij je vaste planten, zodat ze – met een beetje geluk – aan een tweede ronde toekomen. Mark maait zich een ongeluk, wat groeit het gras hard!

LEES OOK
Vivian en Mark: ‘Na onze langzame start, maakte we een behoorlijke inhaalslag’

Oogsten

Ook is het tijd om te oogsten. Niet alleen fruit en groente, maar ook zaden! Ik heb nu al een aantal potten gevuld met zaad van Papaver, goudsbloem, Malva en de uitgebloeide zonnebloemen hangen te drogen zodat ik ook deze zaden kan oogsten. Niet allemaal trouwens, ik laat ook altijd wat achter voor de vogels.

Frambozen snoeien

Wanneer je je frambozen nog niet hebt gesnoeid kun je dit nu ook doen. Het oude hout snoei je weg, de nieuwe scheuten laat je staan. Waarschijnlijk krijg je nog wel een tweede ronde frambozen aan het eind van de zomer.

Kritische blik

Ook is dit het moment om kritisch naar je borders te kijken. Ze staan nu waarschijnlijk vol in bloei. Ben je tevreden? Of zijn er plekken die je niet helemaal aanstaan? Maak er foto’s van zodat je ze in het najaar of het vroege voorjaar kunt aanpakken.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Huisgemaakt

En heb je al courgettesoep gemaakt? Overal langs de weg in kraampjes vind je nu courgettes. Eten met de seizoenen is nu makkelijker dan ooit. Dus oogst of sla in en eet zo veel tot je geen courgette meer kunt zien. Soep, pasta, koekjes, cake en jam; je kunt het allemaal maken van courgette. Wij staan iedere dag in de keuken om zo veel mogelijk in te maken en te verwerken. Wat een luxe!

Wil je meer leren over tuinieren en van je eigen tuin een droomtuin maken?
volg de vtwonen basiscursus Droomtuin

beeld vtwonen Beeld

Vivian & Mark

Mark (37) en Vivian (35) wonen samen met hun 2 dochters in Oude Niedorp (NH).

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte.

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies.

Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

Bron: beeld: Vivian en Mark

Lees verder onder de advertentie