Vivian & Mark over de tuintrends 2023: ‘Er zijn twee extremen’

Vivian en Mark Beeld

Wat zijn de tuintrends voor 2023? Volgens Vivian en Mark staan er twee trends pal tegenover elkaar, twee extremen. De een houdt het basic, de ander gaat voor veel kleur. Wat houden die twee in en wat kun je er mee doen? Vivian en Mark leggen het uit.

Lees verder onder de advertentie

Tuintrends: kleur!

Net als binnen, willen we ook buiten graag een vrolijk geheel. Dat begint al bij het vroege voorjaar, de bollen komen de grond uit. Zoveel mogelijk tulpen, narcissen, krokussen en andere voorjaarsbollen geven de tuin kleur. En vanaf dat moment kun je los gaan, een bonte verzameling aan prachtig bloeiende bloemen. “Waar we eerst voornamelijk zachte paars en blauwtinten zagen of een deken van witte bloemen, zien we nu al meer tinten rood, geel en oranje terugkomen. Al deze bloemen kun je ook gebruiken voor mooie boeketten. Voor op tafel, zowel binnen als buiten! Lang leve de kracht van de natuur: vrolijk, opbeurend en bont!”

Back to basic

We zagen het vorig jaar al ontstaan en dit ontwikkelt zich alleen nog maar verder: voedselbossen oftewel, de eetbare tuin. Je kunt ontzettend veel voedsel uit eigen tuin halen. En hier hoef je helemaal geen grote tuin voor te hebben. “In de borders kun je bijvoorbeeld (laagstam)fruitbomen kwijt. Knoflook, prei en venkel hebben een prachtige sierwaarde, deze mogen er ook bij. Voeg ook kruiden toe aan de borders.” Heb je nog extra ruimte of plek die je wilt opofferen voor een moestuin? Met twee kleine bakken kun je al heel veel groente verbouwen. “Meer en meer mensen starten hun eigen eetbare domein. Hier zijn geen regels, alleen maar één missie: zoveel mogelijk uit je eigen tuin halen!”

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld JA (uit Elvis) | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker
Beeld JA (uit Elvis) | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker

Je eigen vakantieoord

Luxe ten top. Wie een eigen vakantieoord wil creëren kan aan de slag met mooie ligstoelen, parasols, buitenkeuken en natuurlijk een hottub. Borders maak je stijlvol en elegant door dezelfde soorten planten in groepen te plaatsen, uiteraard zorgvuldig uitgekozen op kleur. “Een overkapping mag ook niet ontbreken, zo kun je lange zomeravonden genieten van je eigen vakantieoord.”

beeld vtwonen Beeld

Over Vivian & Mark

Vivian (35) en Mark (37) wonen samen met hun twee dochters in Oude Niedorp (NH).

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en ze op jonge leeftijd haar eerste kruidentuin maakte.

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies.

Vivian en Mark delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

LEES OOK
Dit is wanneer & hoe je een hortensia het best kun snoeien

Bron: beeld 1: Vivian en Mark | beeld 2: Unsplash | beeld 3: vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker

Lees verder onder de advertentie