WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vissen voor in de vijver

blankvoorn vis

Blankvoorn is een vis voor in de vijver

De beste tijd om vissen voor de vijver aan te schaffen en uit te zetten, is als de temperatuur van het vijverwater warmer is dan 8° C. Er zijn heel wat vissoorten om uit te kiezen; van makkelijke huis-tuin-en-keukenrassen tot bewerkelijke en kostbare exemplaren.
Vijver goudvis

Vijver geschikt maken voor vissen

Bedenk dat niet alle vissen geschikt zijn voor elk type vijver en andersom. Soms moet je extra maatregelen nemen om voor de vissen een gezonde leefomgeving te creëren. Het is nodig om een filter aan te brengen om de waterkwaliteit op peil te houden. Alleen maar een vijverpomp of een fonteintje dat het water in beweging houdt, is niet voldoende. Laat je altijd, voordat je vissen in je vijver gaat uitzetten, goed voorlichten over de mogelijkheden en de aan te schaffen apparatuur.

Soorten vissen

Er is veel keus in vissen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een simpele goudvis, voor een robuuste steur of voor een imposante koikarper. Hieronder vind je een beschrijving van de vissen die het meest geschikt zijn voor de vijver.

 • Winde: één van de meest geschikte vissen voor de tuinvijver. Het is een sterke, slanke vis met een oranje (goudwinde) of blauwgrijze (zilverwinde) kleur. Windes zwemmen graag aan de oppervlakte en zijn dus goed zichtbaar.
 • Blankvoorn of goudrozette: heeft een oranjeroze tint en zwemt ook graag aan de oppervlakte.
 • Goudelrits: een leuke kleine en beweeglijke vis, die graag in scholen zwemt en meestal veel jongen krijgt.
 • Goudvis: waarschijnlijk de bekendste soort. Deze vis behoort tot de karperachtigen, wroet graag in de modder, maar is ook wel aan het oppervlak te zien.
 • Shubunkin: een bekende variant op de goudvis. Het is een sterke vis, vaak met fraaie vlekken en een grote, waaiervormige staart.
 • Sarasa Comet: een andere variant op de goudvis met oranje vlekken.
 • Zonnebaars: een onopvallende vis die erg nuttig kan zijn, omdat hij schadelijke larven en insecten eet. Maar ook jonge visjes vindt hij heerlijk; één zonnebaars is dus echt genoeg.
 • Steur: een bijzondere vissoort, waarvan op beurzen exemplaren aangeboden worden van wel een meter lang. Ze zijn alleen geschikt voor grote vijvers en kunnen goed samen met koikarpers gehouden worden
 • Koikarpers: een klasse apart. Deze vissen vragen een speciale behandeling. Je kunt je beter eerst verdiepen in deze soort (en de prijzen) voor je tot aanschaf overgaat.

Vijvervissen kopen

Je kunt vijvervissen onder andere bij een tuincentrum of vijvercentrum kopen. Het is belangrijk om vast te stellen of men je goede voorlichting over vijvers en vissen kan geven. Als er tenminste één vijver is met helder water, gezonde vissen en mooie planten dan hebben ze verstand van hun vak. Let bij aankoop van je vijvervissen op onderstaande punten.

 • Koop niet te veel vissen, want het evenwicht in de vijver kan hierdoor verstoord worden.
 • Zorg voor ongeveer 10 cm vis per vierkante meter wateroppervlak of maximaal 40 cm vis per kubieke meter (= 1000 liter) vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die de meeste biologische filters aankunnen. Houd een marge aan, want de vissen zullen nog groeien en ook jongen krijgen.
 • Koop niet te grote vissen. Kleine vissen passen zich makkelijker aan een nieuwe situatie aan.

Vijvervissen vervoeren en uitzetten

De vissen worden in een plastic zak afgeleverd, gedeeltelijk gevuld met lucht. Leg de zak in een teil of emmer in de auto. Je weet maar nooit hoe stevig de zak is. Leg de nog dichte zak voor een half uurtje of iets langer in je eigen vijver, zodat de vissen langzaam kunnen wennen aan de temperatuur van het water. Giet de zak dan voorzichtig leeg in de vijver.

nog meer: tuinieren