Valeriaan Coccineus

beeld vtwonen Beeld

De Centranthus ruber ‘Coccineus’ is een mooie kweekvorm van de rode valeriaan. Deze bloeit in een wat donkerder rode tint dan de soort en is daardoor wat opvallender (en vaak ook wat groter).

Lees verder onder de advertentie

Is de Valeriaan een mediterrane plant?

Centranthus is een mediterrane plant. Diverse soorten staan bekend om hun specifieke geur die vaak kalmerend werkt. Van Centranthus zijn zowel vaste planten, halfheesters en eenjarige soorten bekend. Maar met name de vaste planten worden voor de tuin gekweekt. De bloemen zijn steeds rood of wit van kleur. Bijzonder is dat de planten in de natuur met verschillende bloemkleuren door elkaar voorkomen. De rode valeriaan is een wat rommelig groeiende borderplant die zich op geschikte groeiplekken massaal kan uitzaaien. De planten kunnen dan ook op oude muurtjes of uit de voegen tussen stenige verhardingen opschieten. Het is een wat kale, grijsgroen ogende, opgaand groeiende vaste plant.

Trekt de Valeriaan vlinders aan?

De bloemen staan in pluimen, zijn rozerood of wit en vrij sterk geurend. De geur trekt ook bijen, hommels en vlinders aan. De planten bloeien vooral in juni-juli, maar ook nog wel in augustus. De hoogte varieert van 75 tot 90 centimeter.

Wat is de medicinale werking van de Centranthus ruber ‘Coccineus’?

Met name de wortels worden gebruikt voor de productie van de bekende valeriaandruppels die uitstekend rustgevend werken. Daar worden de planten in Zuid-Europa speciaal voor gekweekt. Het is een medicinale plant waarvan het blad wel in salades wordt gegeten. Daarom vindt u de rode valeriaan ook in kruidentuinen of kruidenhoekjes van moestuinen.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor standplaats is geschikt voor de Valeriaan?

De planten houden van droge, zonnige plaatsen en groeien goed in vrij stenige, maar wel doorlatende grond. In de natuur groeien ze vaak op kalkrijke plaatsen. Eenmaal geplant moet Centranthus met rust gelaten worden. Tijdens langdurig droge perioden is water geven noodzakelijk, overigens verdraagt deze plant tijdelijke droogte uitstekend. Verder vraagt de plant nauwelijks onderhoud. Tijdens de groei wordt een eenmalig handje beendermeel wel op prijs gesteld, maar de grond mag zeker niet sterk verrijkt worden.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Centranthus 'Coccineus'

Cult

'Coccineus'

Familie

rode valeriaan

Latijnse familie

ruber

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Voorkom uitzaaien door afknippen na bloei.

Bemesting

Hooguit wat beendermeel.

Winterhard

redelijk

Bodem

alle grondsoorten, bij voorkeur

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

90

Beschrijving

75-90 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

donkerrood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus