WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe werkt zaaien in volle grond

Zaaien in de volle grond kan in april en met dit simpele stappenplan kun jij een bloemenborder of moestuin vullen met zaailingen. Lees alles over planten en bloemen zaaien in de volle grond. 


zaaien in volle grond

Tips voor zaaien in de volle grond

Fijne zaden kunnen gemengd worden met zand, dat maakt het zaaien soms net wat makkelijker. Houd de grond goed vochtig, maar voorkomen dat zaadjes wegspoelen na het zaaien bij water geven. Gebruik eventueel een water met een gieter met sproeikop. Er is nog een handige truc tegen zaden wegspoelen: leg een stuk jute of vitrage over het zaaibed totdat de zaden gekiemd zijn, geef water met de broes op de gieter

Wat kun je zaaien in de volle grond?

Bijna alle eenjarige zomerbloeiers kunnen direct in de volle grond gezaaid worden, maar ook veel moestuingewassen kunnen in de volle grond gezaaid. Bekijk de moestuinkalender voor wat wanneer gezaaid kan worden. 

 

Stap voor stap zaaien in de volle grond

  1. Schoffel de grond zodat hij onkruidvrij wordt. Zo maak je meteen de bovenlaag los. Verkruimel de grond als dat nodig is. Zorg dat de grond niet te droog is. Is dat wel het geval, geef het dan wat water.
  2. Span lijntjes boven de aarde waar je wilt gaan zaaien. Maak daar met een stok (of de steel van hark) ondiepe geultjes langs, waar de zaden in kunnen. Het voordeel hiervan is dat duidelijk blijft wat je gezaaid hebt en wat niet. Alles wat buiten de geultjes groeit, hoort er niet bij en kan gemakkelijk worden verwijderd. Zorg ervoor dat je tussen de geultjes ruimte overhoudt om te lopen.
  3. Zaai de zaden in de geultjes en bedek ze met aarde. Druk de aarde voorzichtig aan.
  4. De zaden groeien al snel uit tot kleine plantjes. Om de andere, nog niet uitgekomen zaailingen de ruimte te geven om te groeien, dun je de plantjes uit.

Zaaien in bakken

Naast zaaien in de volle grond kun je natuurlijk ook zaaien in bakken. Kijk voor je aan de slag gaat altijd eerst op het zakje waar en hoe de zaden het beste gedijen. Succes!

 

nog meer: tuinieren