WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Welke soorten planten zijn geschikte potplanten?

Een terras kun je opfleuren met planten in pot. Maar wat zijn nu precies potplanten? In principe kan elke plant in een pot of bak, van eenjarigen tot vaste planten en heesters en zelfs bomen. Wij helpen je kiezen en vertellen hoe het werkt met potplanten. 

 

earth day planten

Welke soorten potplanten zijn er?

Bijna alle plantensoorten kunnen in pot: eenjarige planten, vaste planten, heesters, bomen, kuipplanten en wintergroene planten. En wat dacht je van bollen? Bekijk in de video meer over potplanten. 

 

Eenjarigen als potplanten

Eenjarigen kunnen heel goed in potten. En daar heb je over het algemeen één jaar plezier van. Lees meer over eenjarigen zaaien

Vaste planten gebruiken als potplanten

Vaste planten zet je het liefst in een iets grotere pot zodat de wortels wat ruimte hebben om te groeien. In de winter sterven de vaste planten af en verdwijnen onder de grond. Of je moet ze flink terugsnoeien in het voorjaar. Om ook in het voorjaar al kleur in je pot te hebben, kun je bloembollen poten.

Heesters en bomen in pot

Ook kun je heesters en zelfs bomen in pot houden. Ze worden dan natuurlijk niet zo groot als in de volle grond. Met een flinke pot (minimaal zo’n 70 centimeter diep) en af en toe goed snoeien krijg je de mooiste resultaten. Rozen, ook heesters, kunnen in pot. Ze wortelen diep, dus ook zij houden van een flinke behuizing. Lees meer over rozen in pot.

Kuipplanten in pot

En wat dacht je van kuipplanten. Denk eens aan citrusboompjes of palmen. Let wel op, ze houden niet van vorst, dus in de winter moeten naar binnen. Of zorg dat je ze voldoende tegen de kou beschermt in de tuin.

Wintergroene planten in pot

Er zijn ook wintergroene potplanten, buxus bijvoorbeeld. Ook deze planten verdampen in de winter vocht doordat ze blad houden. Dus ook bij hen moet je oppassen voor uitdroging en vorst. Pak de pot in en zet de planten een beetje uit de zon.

Woekerende potplanten

Tenslotte zijn er ook planten die je juist in pot moét zetten om ze een beetje in toom te houden. Sommige woekerende bamboes bijvoorbeeld. En munt is ook zo’n plant die anders je hele tuin door wandelt.

Potplanten in pot planten

Hoe zet je eigenlijk planten in een pot? Bekijk daarvoor onze video over planten in pot of bak planten.

 

nog meer: tuinieren