vtwonen

Planten verpotten

Bijna iedere plant kan in principe in een pot, maar je moet er wel een klein beetje meer voor doen. Daarom moet je potplanten goed verzorgen en als de pot te klein wordt verpotten of snoeien.

verpotten

Potplanten

Potplanten kunnen het terras en de tuin flink opfleuren. Bijna elke soort plant kan in een pot, kijk maar eens op plantinbak.nl. In de video over potplanten kun je meer zien over de soorten. Maar hoe verzorg je deze planten en hoe kun je ze verpotten?

Potplant verzorgen

Geef planten in pot regelmatig water, want ze moeten het echt van jouw verzorging hebben. Naast water is regelmatig bemesten belangrijk als je wilt dat de planten goed groeien. Wat voor soort bemesting hangt natuurlijk erg af van de plant. Stem dat goed op elkaar af.

Verpotten

En eens in de zoveel jaar vindt je plant het echt heel erg fijn om verpot te worden. De wortels zijn dan volgroeid en er is geen ruimte meer voor mest en water. Je zult het vanzelf zien aan de plant, want het blad wordt dan geel of kleiner. Ook kan het zijn dat de wortels boven de grond uitkomen of juist onder de pot uit groeien. Je kunt dan een grotere behuizing nemen of de wortels wat terugsnoeien. Planten verpotten kun je het hele jaar door doen.

  1. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot
  2. Kies een nieuwe pot die minimaal drie centimeter groter is
  3. Merk je dat de kluit erg droog is, zet de plant dan even in een emmer water
  4. Volg vervolgens de stappen van de video planten in pot of bak

Wortels terugsnoeien

Wil je geen andere pot? Dan is terugsnoeien van de wortels een optie. Belangrijk is om de wortelkluit en de plant zelf in evenwicht te houden. Dus snoei je de wortels, dan snoei je ook de plant.

Voor meer informatie: plantinbak.nl

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Marie (tuinieren.nl) op 21 september 2015 om 09:05

Hoi Yvon, dat kan goed. In de winter hebben ze weinig water nodig, gebruik verse potgrond en kies een ruime pot. ~Marie

>

Yvon op 13 september 2015 om 17:58

ik wil graag enkele planten vanuit mijn tuin in een pot planten. Kan dat in de maand Sept/ okt of moet ik wachten tot het voorjaar?

>

Marie (tuinieren.nl) op 9 juli 2015 om 08:52

Hoi Henk, ja hoor dat kan! Kijk wel even het weer aan, als het lang droog en zonnig blijft, is het beter om het overplanten uit te stellen. Anders moet je wel erg veel water geven, in de tuin zakt het snel weg. ~Marie

>

Henk van Beem op 6 juli 2015 om 10:55

Kun je planten in een pot overpotten in een tuin in de aarde en kan dit ook in augustus of moet ik wachten tot in het najaar.
Het gaat om 2 buxussen, 3 coniferen en een hortensia.
Bij voorbaat dank.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties