WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Planten verpotten in de tuin

Bijna iedere plant kan in principe in een pot groeien, maar je moet er wel een klein beetje meer liefde in stoppen. Daarom moet je potplanten goed verzorgen en soms planten verpotten. Maar hoe weet je of je een plant moet verpotten? Wij leggen het uit. 

vtwonen tuin special 1 2020 | planten potten
Zwart basalt split (hornbach.nl). Paneel Naoshima van gebrand Nederlands Douglas hout (zwarthout.com). Plantschepje (praxis.nl). Foxgloves Original tuinhandschoenen (wiltfang.nl). Antracietgrijze kubuspot (intratuin.nl). Siergras Uncinia Rubra.

Wat zijn goede potplanten?

Potplanten kunnen het terras en de tuin of balkon flink opfleuren. Veel verschillende soorten planten zijn geschikt voor in een pot. In de video over potplanten kun je meer vinden over soorten planten die geschikt zijn als potplanten. 

Hoe moet je potplanten verzorgen

Geef planten in pot regelmatig water, want ze moeten het echt van jouw verzorging hebben. Naast water is regelmatig bemesten belangrijk als je wilt dat de planten goed groeien. Wat voor soort bemesting hangt natuurlijk erg af van de plant. Lees je dus goed in per plant. Bekijk heel veel verschillende soorten planten in de plantenindex

Wanneer planten verpotten?

Eens in de zoveel jaar vinden veel potplanten het fijn om verpot te worden naar een grotere pot. De wortels zijn dan vaak volgroeid of hebben geen ruimte meer om verder te groeien en er is geen ruimte meer voor mest en water. Je zult het vanzelf zien aan de plant als het nodig is om te verpotten, want het blad wordt geel of kleiner. Ook kan het zijn dat wortels boven de grond uitkomen of juist onder de pot uit gaan groeien. Planten verpotten kan het hele jaar door. Er zijn dan twee opties: planten verpotten naar een grotere pot of de wortels terug snoeien. 

Hoe werkt planten verpotten?

  1. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot
  2. Kies een nieuwe bloempot die minimaal drie centimeter groter is
  3. Merk je dat de kluit erg droog is, zet de plant dan even in een emmer water
  4. Volg vervolgens de stappen van de video planten in pot of bak

Wortels terugsnoeien bij potplanten

Naast planten verpotten is het terugsnoeien van de wortels bij potplanten ook een optie als de planten uit de pot groeien. Belangrijk is om de wortelkluit en de plant zelf in evenwicht te houden, dus bij wortels snoeien ook de plant snoeien. Teveel wortels snoeien kan ervoor zorgen dat de plant sterft, dus voorzichtigheid is gewenst. 

Potten voor potplanten bestellen

nog meer: tuinieren