Hortensia soorten

De hortensia (Hydrangea) is in verschillende kleuren en soorten verkrijgbaar. Kies welke van de hortensia soorten bij jouw tuin past.

Hortensia soorten

Hortensia soorten

Hoe weet je welke hortensia soorten je in je tuin hebt? En welke hortensia soorten zijn er eigenlijk allemaal? Jurgen Smit laat in deze video alle hortensia soorten zien en vertelt je wat de verschillen zijn.

Hortensia ‘Annabelle’

De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ heeft grote witte bloemen tot wel 75 centimeter doorsnee die deze hortensia herkenbaar maken. De bloemschermen zijn bij sommige soorten topzwaar en kunnen gaan hangen. Maar er zijn nu ook stevige soorten verkrijgbaar.

Klimhortensia

De klimhortensia (Hydrangea anomale ssp. petiolaris) kan met zijn grote bloemen een hele muur bekleden. Dit is de ideale klimplant voor een muur of schutting op het noorden of oosten. Hoe je die tegen een schutting laat groeien lees je bij klimplant tegen schutting.

Boomhortensia

De boomhortensia (Hydrangea aspera) kenmerkt zich aan zijn groeihoogte. Hij kan tot vier meter hoog worden en heeft prachtige schermbloemen.

Pluimhortensia

Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) zijn er in verschillende soorten. Bijvoorbeeld de Hydrangea paniculata ‘Limelite’. Deze hortensia heeft witte, puntige bloemen. Vanwege de vorm wordt deze de schapenkophortensia genoemd.

Boerenhortensia

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) is de meest bekende hortensia. Hij heeft bolvormige bloemen. De meerjarige hortensia bloeit op knoppen die vorig jaar zijn aangemaakt. Populaire soorten zijn de Teller Blue en de Teller White. Er is nu ook een nieuwe eenjarige hortensia van Forever&Ever die bloeit op knoppen die hetzelfde jaar zijn aangemaakt.

Eikenbladhortensia

Het blad van de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) lijkt op die van een eik. Het blad verkleurt naar rood in de herfst.

Hortensia

Deze hortensia (Hydrangea serrata), lijkt op de boerenhortensia H. macrophylla.

Hortensia kopen

De kleuren van de hortensia lopen uiteen van violet, donkerrood, wit en blauw tot de gekste kleurcombinaties als roodpaars met groene vlekken. Kijk voor meer informatie over de verschillende hortensia’s in onze plantenindex en voor de aankoop van een hortensia bij Forever&Ever.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 5 augustus 2013 om 19:36

HALLO IK WOON IN SURINAME,IK WAS OP VAKANTIE IN NEDERLAND,IK ZIE MOOI DONKER PAARS HORTENSIA,WAT IS DE NAAM VAN DE PLANT,HEEFT JULLIE DE KLUER GEMAAKT EN HOE,IK VIND AL DE HORTENSIA PRATIG ,MAAR IK WEET NIET HOE ZE DE KLUER KRIJKEN,PREETIG DAG VERDER.

op 15 augustus 2013 om 10:47

Hoi Kaloutie, wat leuk een bericht vanuit Suriname. Voorbeelden van paarse hortensia’s: Hydrangea macrophylla ‘Holehird Purple’ (krijgt in het najaar donkerpaarse bloemen) en Hydrangea macrophylla ‘Fasan’. De paarse kleur is afhankelijk van het soort, maar ontstaat ook door voedingsstoffen in de grond; hoe zuurder de grond (pH-waarde onder de 5,5) en hoe meer ijzer en aluminium deze bevat, hoe blauwer/paarser de bloemen. Een zure grond creëer je door in het vroege voorjaar turfmolm en gedroogde koemest toe te voegen aan de grond rondom de hortensia. Ook helpt het om de planten te begieten met regenwater in plaats van kraanwater, omdat regenwater minder kalk bevat. IJzer en aluminium krijg je in de grond door roestige spijkers en aluin (te koop in de drogisterij) rond de plant in de grond te steken. Je leest hier meer over bij hortensia kleuren.

Anoniem op 1 juni 2014 om 15:23

Hoe kan ik voorkomen dat mijn witte hortensia wit blijven en geen roze kleur krijgen tijdens het bloei?Helpt dat om ze te behandelen als de blauwe soort? Alvast dank!

op 5 juni 2014 om 13:09

Beste Nicca, wit blijft wit, dat kan je niet met aluin veranderen.Veel soorten verbloeien aan het eind van de bloei naar roze. Dat zijn meestal pluimhortensia’s. Heb je misschien een toverbal hortensia staan, die hoort te verkleuren. Of kies voor dit soort:http://www.tuinieren.nl/plant/pluimhortensia-hydrangea-limelight

Anoniem op 12 juli 2014 om 17:54

Hoe komt het dat mijn hortensia wit was en nu groen kleurt, en mag ik ze in de volle zon zetten in de tuin.

Anoniem op 15 juli 2014 om 18:56

De volgende gegevens kon ik vinden van de hortensia welke ik vorig jaar heb gekocht:
Hydrangea arborescens “Grandiflora”. Deze tegenwoordig zeer geliefde hortensiasoort met zijn tot 20 cm grote witte bollen, bloeit in juni op het hout dat tijdens het voorjaar wordt gevormd. Daar hij bloeit op éénjarig hout mag men hem tot enkele knoppen boven de grond terug snijden. Tegen de bloei komt de struik dan al terug tot 1 meter hoog. Zonder snoei bekomt men hogere struiken met meer bloemen die dan wel kleiner zijn.

Nu heb ik deze in het vroege voorjaar gesnoeid, hij is inderdaad nu ca. 1 meter hoog, maar er is geen knop te bekennen. Hoe kan dat? Moet ik geduld hebben, of……

Graag uw reactie

op 22 juli 2014 om 10:50

Beste Marlies. Gaat het om een hortensia ‘Annabelle’ toevallig? Deze maar ook nog vele andere soorten verbloeien van wit naar groen. Dat is de bloeiwijze, daar kun je niks aan doen (en bovendien: de groene bloemen zijn toch ook prachtig!?). Je kunt de groene bloemschermen trouwens heel goed conserveren in een vaas met water. Ze blijven de hele winter mooi groen. Drogen op den duur wel in, maar de kleur blijft mooi!

op 22 juli 2014 om 10:55

Beste Coralien. De arborescens- familie bloeit inderdaad op jong hout. Dat betekent dat je ze in het voorjaar flink terug mag snoeien, wat ten goede komt aan de compactheid van de plant, maar ze bloeien hierdoor ook later. Als het echt gaat om de soort die jij noemt zou hij nog moeten gaan bloeien. Duimen maar…

Anoniem op 24 augustus 2014 om 13:48

Ik heb drie jaar terug drie blauwe hortensia ’s gepoot van forever and ever . Het eerste jaar hebben ze prachtig gebloeid ,het volgend voorjaar heb ik ze gesnoeid tot dertig cm , merknamen mooie takken aan maar geen bloemen. Dit jaar weer gesnoeid en wederom geen bloemen maar veel takken. Ze hebben ongeveer twee uur zon per dag. Wat gaat er hier niet goed?
Hart.gr. Ria Kuiper

Anoniem op 29 augustus 2014 om 21:46

hallo
Ik heb een hortensia met zwarte stelen , wanneer moet ik ze snoeien en dat ik toch weer bloemen krijg.
Vorig jaar heb ik geen bloemen gehad en ik had ze ook niet gesnoeid

Alvast bedankt

Anoniem op 10 september 2014 om 10:55

Hoi Brigitte, waarschijnlijk heb jij de ‘Zorro’. Normaal knip je ze net onder de bloem terug, die is er niet geweest. Knijp deze maand de topjes uit de takken, dan stoppen ze met groeien en maken meestal bloemknoppen. Verder kan de standplaats niet ideaal zijn, dan bloeien ze ook niet.

Anoniem op 10 september 2014 om 11:17

Beste Ria. Dat is inderdaad vreemd. De Forever and Ever bloeit op oud én nieuw hout waardoor hij ongeacht de snoeitijd toch zou moeten bloeien. Wat je aangeeft, 2 uur zon per dag kan wel een probleem zijn. Hortensia’s gedijen vaak het beste in de halfschaduw, maar 2 uur zon per dag is wel wat aan de weinige kant. Dat hij het eerste jaar bloeide komt natuurlijk doordat hij al in knop zat op het moment dat je hem kocht. Ik zou je aanraden om de kweker van Forever & Ever zelf eens te bellen, zij weten vast waar het probleem ligt: http://forever-ever.eu/contact-nl/

Anoniem op 29 september 2014 om 12:33

Ik heb van het voorjaar (mei) 24 ANNABELLES geplant.
Op advies van tuincentrum tuinturf door de aarde en rondom de
jonge planten gestrooid; leken goed aan te slaan, gingen ook bloeien, maar al vrij snel werden de bladeren bruin en vielen eraf.
Zag er niet uit. Echt iedere dag ( tijdens droogte ) water gegeven.
Wat is hier ad hand? Ze staan zuidwest; vanaf 14.00 zon.
vr. gr., Wilma

Anoniem op 3 oktober 2014 om 11:53

Beste Wilma, ben je al naar het tuincentrum terug geweest? Als ze allemaal last hebben van bruin blad was de hele partij misschien niet goed. Bruin blad kan duiden op te weinig water, maar ook op verbranding door te veel mestzouten . De standplaats is goed voor de ‘Annabelle’.

Anoniem op 12 augustus 2015 om 23:30

Goede avond,
Zou de hortensia ook Suriname goed kunnen bloeien?

Ik verneem het graag en is het eventueel mogelijk bij uw bedrijf te mogen kijken?

Ik verneem het graag.

Met vriendelijke groet

anneleenpeeters op 20 augustus 2015 om 08:05

Hoi Martha, hortensia heeft veel water nodig, dus dat zit wel goed in Suriname. Het probleem is, dat ze in de winter graag een koelere rustperiode hebben. Ze laten dan hun blad vallen. Je kunt het proberen. Begin met een jonge plant. Vraag aan Directplant naar de openingstijden, je kunt de planten ook afhalen. ~Marie

Anoniem op 27 september 2015 om 13:41

Ik heb een vraag over het snoeien van mijn hortensia…hij staat op het balkon in een grote pot…was eerst wit..toen groen en nu wordt hij paars/roze..droogt al in maar ziet er nog mooi uit…wanneer moet ik deze snoeien?
Alvast bedankt

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:39

Hoi Susanne, alweer een raadsel, het klinkt als een pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’ bijvoorbeeld. Dit soort bloeit op jonge takken, je snoeit hem in het voorjaar. Knip alle takken weg, laat ca 30 cm staan. Als de uitgebloeide bloemen je storen, knip je deze ook weg in de winter. Alleen de bloemen niet dieper knippen. ~Marie

Anoniem op 19 oktober 2015 om 16:11

kan ik de pluimhortensia ter gelijke tijd snoeien en verpoten

alvast bedankt

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:18

Hoi, ja dat kan. Knip hem niet té diep terug, 20cm boven de grond (bij een jonge plant) is diep genoeg. Knip bij een oudere plant wat oude takken diep weg en halveer wat jonge takken. ~Marie

Anoniem op 9 juli 2016 om 14:06

Ik heb een groot balkon,

maar 1 muur ligt geheel in de schaduw.
Welke klim hortensia zou uk daar kunnen proberen?
Kunt U mij adviseren?

Met dank en groet, Els

Hoi Els, er is maar één soort klimhortensia, de Hydrangea anomala ‘Petiolaris’ met grote witte bloemen. De andere soorten zijn struiken, die klimmen niet. ~Marie

Anoniem op 17 juli 2016 om 17:59

Als ik de grond waar een aantal hortensia's staan met tuinturf vermeng wordt de grond dan niet te zuur? Ik moet nu erg snel water geven.

Hoi Ren, zolang je mengt, wordt het niet te zuur. Bovendien houdt turf het water vast, dat scheelt weer. ~Marie

Anoniem op 29 juni 2017 om 09:32

ik heb een heel jonge hortensia anabel moet ik die nog snoeien dit jaar

Beste. Normaal kun je de Annabelle elk voorjaar terugsnoeien op twee tot drie ogen, maar de eerste 2 jaar hoef je de Annabelle niet te snoeien. Sla dus gerust een jaartje over.

F.oostendorp op 30 juni 2018 om 21:05

Moet ik de uitgebloeide bloemen er af knippen bij de strong annabel

Beste, in principe hoeft de hortensia na de bloei nooit gesnoeid te worden, maar het mag wel in het geval dat de bloemen gaan doorhangen. In het geval van de Strong Annabel zou ik ze mooi laten zitten tot na de winter; het zorgt immers voor veel sierwaarde in de wintermaanden.