Hortensia kleuren

De hortensia, wie kent hem niet. Deze plant is er in verschillende kleuren, maar hoe behoudt hij zijn kleur en kun je die hortensia kleuren beïnvloeden?


Hortensia kleuren

Hortensia kleuren

Hoe behoudt de hortensia zijn kleur? In deze video vertelt tuinman Jurgen Smit alles over hortensia kleuren en hoe je deze kunt beïnvloeden.

De hortensia

De hortensia is een prachtige plant en komt in vrijwel alle tuinen terug. Je hebt hem in verschillende kleuren, zoals wit, lichtroze, rood en heel diep blauw. Over de kleur gaan echt de wildste verhalen, van spijkers in de grond tot roestwater, tot ander oud ijzer in de tuin ingraven, noem maar op. Maar hoe zit het nu precies met de kleur van de hortensia?

Kleur beïnvloeden

De kleur van de hortensia wordt beïnvloed door de zuurgraad van de grond. Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze. Zuurdere grond met aluminiumsulfaat zorgt voor een verkleuring naar blauw. Maar vergeet niet: een lichtroze hortensia zal nooit donkerblauw worden. Die zal altijd verkleuren naar lichtblauw.

Blauwe hortensia

Elke hortensia heeft zijn eigen voorkeurskleur, maar stel dat je een roze hortensia hebt en je hem naar blauw wilt laten verkleuren. Twee factoren zijn dan van belang. Ten eerste heb je zure grond nodig, bijvoorbeeld door toevoeging van tuinturf, dan krijg je een lage pH-waarde. Ten tweede moeten er metaalionen in de grond zitten. Dat doe je door aluin, aluminiumsulfaat of zelfs je oude spijkers erbij te gooien. Wat er dan gebeurt: de roze kleur verkleurt langzaam naar blauw.

Roze hortensia

Mocht je de blauwe hortensia weer willen terug laten kleuren naar roze dan moet je juist kalk bij je hortensia strooien. Dan wordt de zuurgraad van de grond minder en zul je zien dat die blauwe kleur langzaam weer verdwijnt, soms via paars wordt hij weer roze.

Grondsoort

Hoe weet je welke grond jij in de tuin hebt en hoe zuur deze is? Heel simpel. Er zijn speciale testsetjes in het tuincentrum te koop of je vraagt de vakman om het voor jou na te gaan. Je leest hier meer over bij bodemsoorten.

Meer over hortensia kleuren lees je in de blog vinger in de kleurenpap.

Voor meer informatie: Forever&Ever

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Ben van der Sluijs op 18 juli 2018 om 18:53

Is het ook mogelijk dat van 1 struik zowel rosé en diep blauwe bloemen komen?

>

vtwonen (tuinieren) op 20 juli 2018 om 13:38

Beste Ben, dat kan zeker, er worden in de handel zelfs tweekleurige hortensia’s verkocht.

>

Sabrina van de Langerijt op 12 juli 2018 om 15:06

Wij hebben witte hortensia's die langzaam naar lichtblauw kleuren.
Heeft iemand een tip om deze weer wit te krijgen?

>

vtwonen (tuinieren) op 20 juli 2018 om 13:46

Beste Sabrina. Toevallig kreeg ik die vraag vorige week ook al, opmerkelijk. Want wat bekend is, is dat veel Hydrangea’s op zure grond blauw bloeien en op kalkrijke grond vaker roze, maar witte hortensia’s daarentegen zijn minder beïnvloedbaar door de grondsoort. Logischerwijs zou je zeggen dat het toch iets met de grondsoort te maken heeft. Maar om het precieze proces bloot te leggen zou ik een hortensiakweker vragen. Laat het ons vooral weten als je een antwoord hebt, want wij zijn zeer nieuwsgierig!

>

cartouche op 9 juli 2018 om 23:38

ik heb eens ergens een witte Hortensia uit de grond gehaald en in mijn eigen tuin gezet......het volgende jaar was de plant donker rose, ook een gekregen blauwe werd het jaar erop donker rose, roestige spijkers erbij gedaan en een plens roestwater, de plant blijft rose. Hoe houd je een witte Hortensia wit ? Aluin maakte ook geen verandering, zucht.

>

vtwonen (tuinieren) op 13 juli 2018 om 08:32

Beste, dat is een opmerkelijk verhaal. Wat bekend is, is dat veel Hydrangea’s op zure grond blauw bloeien en op kalkrijke grond vaker roze. Witte hortensia’s daarentegen zijn minder beïnvloedbaar door de grondsoort, dus dat deze roze verkleuren is opmerkelijk. Wat je wel ziet is ze door de seizoenen heen langzaam wat roze verkleuren, zou dat het kunnen zijn? Ook heb ik wel eens gehoord dat de randbloemen wit blijven en het hart alleen verkleurt. Maar van wit naar donkerroze is mij een raadsel. Hiervoor zou ik een hortensiakweker vragen. Laat het ons vooral weten als je een antwoord heeft, want wij zijn zeer nieuwsgierig!

>

Ineke op 9 juli 2017 om 16:49

Hoe kan het dat mijn hortensia in een buiten pot binnen no time van donkerblauw naar groen is verkleurt?

>

vtwonen op 17 juli 2017 om 12:48

Beste Ineke, sommige hortensia’s verkleuren nu eenmaal op deze manier; van paars naar groen, om soms zelfs met dieprood te eindigen. Dat je zegt dat het in no time is gebeurd, verbaast me wel. Meestal gaat dit geleidelijk en niet van de een op andere dag. Is de hortensia van plaats gewisseld? Krijgt hij ander water (kraanwater ipv regenwater)? Wellicht dat dat ook nog een rol kan spelen. Ik zou hiervoor eens informeren bij de hortensiakweker.

>

Anoniem op 18 augustus 2015 om 08:04

Hoi Bas, een roze klimhortensia, die willen wij ook wel! Een klimhortensia bloeit wit, voor zover wij weten. Plant er een roze clematis bij, dit is ook een klimmer. ~Marie

>

Anoniem op 10 augustus 2015 om 10:59

Beste Anna, als je in een hortensia bloem knijpt en hij knispert, is die rijp om in een vingerkootje water in een vaas op te drogen. Dan blijft hij maanden goed. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar op te knippen, geen bot mes of iets dergelijks.

>

Anoniem op 7 augustus 2015 om 17:20

Goedemiddag,

Wij hebben vorig jaar een roze klimhortensia geplant. Dit jaar heeft de hortensia voor het eerst bloemen maar deze zijn allemaal wit. Hoe krijg ik mijn klimhortensia roze?

Mvg Bas

>

Anoniem op 1 augustus 2015 om 12:29

wat is de beste tijd om hortensia,s te plukken voor in de vaas...soms beginnen ze meteen te krullen en dan blijven ze weer ruim een week ..14 dagen staan hoe komt dat? En wanneer is de tijd van kransen maken?

>

Anoniem op 24 juli 2015 om 17:20

Hallo Loes,

Iets doen om ze juist weer wit te krijgen met zuurgraad of iets anders kan niet?

>

Anoniem op 24 juli 2015 om 12:58

Beste Willeke, hortensia's kunnen toveren! Als je de struik koopt heeft hij roze bloemen en het jaar erna weer een andere kleur. Dit heeft alles te maken met de zuurgraad van de bodem. Op kalkrijke grond zullen de bloemen minder snel blauw worden. Niet alle hortensia's hebben de eigenschappen om te verkleuren er zijn soorten die niet over dat hormoon beschikken en gewoon, in welke grond ze ook staan, dezelfde kleur behouden. Om de bloemen kunstmatig blauw te maken, meng je in augustus en september speciale Hortensiablauw (Pokon) door het gietwater. In het voorjaar doe je dat in februari en maart.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties