WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor hortensia kleuren veranderen

De hortensia, wie kent hem niet? Het is een populaire tuinplant die in verschillende roze en paarse tinten wordt verkocht. Maar de kleur van de hortensia staat niet vast, want hortensia kleuren veranderen. Je kunt jouw hortensia kleur zelf veranderen, lees de tips en trucs. 

hortensia kleuren

Hortensia kleuren

De hortensia is een prachtige plant en komt in vrijwel alle tuinen terug. In de grond of in een mooie pot. Je hebt hem in verschillende kleuren zoals wit, lichtroze, rood en heel diep blauw. Over de kleur gaan echt de wildste verhalen, van spijkers in de grond tot roestwater, tot ander oud ijzer in de tuin ingraven, noem maar op. Maar hoe zit het nu precies met de kleur van de hortensia? Hoe behoudt de hortensia zijn kleur? In deze video zie je alles over hortensia kleuren en hoe je hiermee kunt spelen. 

Kleur beïnvloeden van de hortensia

De kleur van de hortensia wordt beïnvloed door de zuurgraad van de grond. Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze. Zuurdere grond met aluminiumsulfaat zorgt voor een verkleuring naar blauw. Maar vergeet niet: een lichtroze hortensia zal nooit donkerblauw worden. Die zal altijd verkleuren naar lichtblauw.

Blauwe hortensia

Elke hortensia heeft zijn eigen voorkeurskleur, maar stel dat je een roze hortensia hebt en je hem naar blauw wilt laten verkleuren. Twee factoren zijn dan van belang. Ten eerste heb je zure grond nodig, bijvoorbeeld door toevoeging van tuinturf, dan krijg je een lage pH-waarde. Ten tweede moeten er metaalionen in de grond zitten. Dat doe je door aluin, aluminiumsulfaat of zelfs je oude spijkers erbij te gooien. Wat er dan gebeurt: de roze kleur verkleurt langzaam naar blauw.

Roze hortensia

Mocht je de blauwe hortensia weer willen terug laten kleuren naar roze dan moet je juist kalk bij je hortensia strooien. Dan wordt de zuurgraad van de grond minder en zul je zien dat die blauwe kleur langzaam weer verdwijnt, soms via paars wordt hij weer roze.

Grondsoort testen

Hoe weet je welke grond jij in de tuin hebt en hoe zuur deze is? Heel simpel. Er zijn speciale testsetjes in het tuincentrum te koop of je vraagt de vakman om het voor jou na te gaan. Je leest hier meer over bij bodemsoorten

nog meer: tuinieren