Dikke tak afzagen

Net als planten moet je  zo nu en dan bomen snoeien. Een dikke tak afzagen van een boom doe je door hem af te zagen met een handzaag.

Dikke tak afzagen

Wanneer snoeien?

De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien. Bomen zijn dan in winterrust. Lees meer bij boom snoeien.

Dikke tak afzagen

Nu je weet welk materiaal je nodig hebt, kun je de takken afzagen. Let op dat je de takken er niet in een keer afzaagt, want dan kan de schors van de boom uitscheuren en de stam beschadigen. Het duurt jaren voor dat zo’n beschadiging niet meer te zien is. Ga daarom als volgt aan de slag.

Zaag eerst de helft van de tak af. Van het stuk dat overblijft, zaag je ook weer de helft af. Nu is er alleen nog een stompje over, dat je er als laatst afzaagt. Laat de verdikking aan het begin van de tak aan de stam zitten, de rest kun je afzagen.

Soorten handzagen

Er bestaan verschillende soorten handzagen, bijvoorbeeld de Metallo snoeizagen, waarmee je zonder veel moeite bomen kunt snoeien. Zo zijn er zowel inklapbare zagen als zagen in een holster. Beiden zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Welke zaag je kiest om te snoeien, is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt werken en van de dikte van de takken. Voor het zagen van takken op grote hoogtes gebruik je een telescopische zaag, een zaag aan een telescoopsteel.

telescoopsteel-snoeizaag

Bestel direct het juiste snoeigereedschap: Metallo snoeizaag K-6710, Metallo snoeizaag K-6025, Metallo snoeizaag K-6110, Metallo snoeizaag K-6150, Metallo telescoopsteel K-6680

Voor meer informatie: Metallo Tools

Bron: Leontine Trijber

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 5 april 2016 om 15:48

Mijn berken boom bloedt na het afzagen van grote takken. Wat kan ik daar tegen doen of kan ik het zo laten?

Hoi, wat een triest gezicht. Vind je niet? Als bij de berk de sapstroom op gang is, is deze niet meer te stoppen. Ook de notenboom juglans en de esdoorn Acer hebben hier last van. Als het blad eraan komt, stopt het bloeden vanzelf. Tot die tijd is het een zielig gezicht. Berkenwater kun je ook opvangen, het esdoornsap wordt ingekookt tot ahornsiroop. Lees hier meer over berkenwater: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/tuininspiratie/berkensap-tappen/ ~Marie