WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Led tuinverlichting

Met energiezuinige led-verlichting kun je ook buiten alle kanten op. Je hebt led-verlichting in allerlei kleuren en sterktes: zo kun je een boom of trap extra in de spotlights zetten. Ontdek de mogelijkheden en verdiensten van led-verlichting in de tuin.

Led lamp

Zo werkt het

Led (Light Emitting Diode) bestaat uit diodes die licht uitstralen als er stroom doorheen wordt gestuurd. Led’s zijn minuscuul klein, maar geven samen veel licht en weinig warmte af. Daarom is het stroomverbruik van led-verlichting lager dan dat van een gloeilamp, spaarlamp of TL-lamp. Doordat al die miniscuul kleine lichtpuntjes samen een lichtbundel vormen, kunnen bijzondere elementen met rechte lijnen worden belicht. Een strak lichtvlak bijvoorbeeld, of spotjes die een boom, vijver of andere blikvanger extra uitlichten. Andersom kan ook: speel eens met schaduwvlakken.

Soorten Led-verlichting

Led-armaturen

Tegenwoordig is er ruime keuze in het led-schap. Bijna alle armaturen die in het gewone verlichtingschap voorkomen, zijn er ook in led-uitvoering: richtbare spots, wandlampen en sierlijke armaturen met geïntegreerde led-bronnen. Hoewel led relatief nieuw is, hoeven de armaturen dat niet te zijn, zoals klassieke armaturen. Sommige led-verlichting is dimbaar of kan van kleur veranderen waardoor je de sfeer naar wens kunt aanpassen.

Losse peertjes

Er bestaat led-verlichting in de vorm van peertjes die je net als de gloeilamp in een gewone armatuur kunt draaien. Let bij aanschaf goed op de lichtintensiteit. Houd ook rekening met de juiste kleurtemperatuur, uitgedrukt in graden Kelvin. Vroeger hadden alle led’s een koude kleur (5000 K). Tegenwoordig zijn er soorten die vergelijkbaar zijn met de kleur van een gloeilamp (3000 K).

Producten met led-verlichting

Steeds vaker kom je naast armaturen ook andere producten tegen die voorzien zijn van led. Om een product een extra dimensie te geven. Zo zijn er lichtgevende wijnkoelers op accu en led-snoerverlichting in de vorm van figuurtjes. Of wat dacht je van windmolens die door de kracht van de wind ledlicht produceren? Ook zijn er zogenoemde led-tegels Tegels van gezandstraald glas met gekleurde verlichting, die je mee kunt nemen in de bestrating.

Aanleg van led tuinverlichting

Veel led verlichting is te verkrijgen in 12 volt, wat je vanwege de laagspanning zelf mag aanleggen. Prettig, want gewone verlichting mocht vroeger alleen door de specialist worden gelegd. Hoe je het zelf aanlegt staat op de verpakking omschreven. Let op dat je aan hand van het totale vermogen van je lichtplan (dus het vermogen van de verschillende armaturen bij elkaar opgeteld) de juiste transformator en hoofdkabel kiest.

Voordelen van led tuinverlichting

Het gebruik van led-verlichting in de tuin heeft veel voordelen. Hieronder vind je alle voordelen op een rij.

  • Goede vervanger voor de traditionele gloei- of halogeenlamp.
  • Led is duurzaam, een led-lamp kan wel zo’n vijftien jaar meegaan.
  • Led is energiezuinig.
  • Het is uiteindelijk goedkoper, want je bespaart op je energierekening en je hoeft een minder zware kabel en transformator aan te schaffen.
  • Er zijn led buitenlampen verkrijgbaar op basis van laagspanning, 12 volt. Deze kun je eenvoudig zelf installeren.

Waar koop ik led-verlichting?

De meeste sierbestratingsbedrijven, tuincentra en verlichtingszaken hebben een redelijk assortiment aan led-verlichting. Verder kun je terecht bij de volgende websites:

nog meer: tuinieren