Zaaien in wijnkistjes

Lege wijnkistjes zijn de ideale basis voor een minimoestuin: de voedzame grond kies je zelf en ze verhuizen zo mee met de zon. Verzamel er een paar en maak je moestuin zo groot als je zelf wilt.

Zaaien in wijnkistjes

Nodig

 Zo doe je dat

  1. Maak het kistje weerbestendig door hem eerst te behandelen met drie lagen Deense olie. Gebruik geen beits of ander chemisch middel, het gaat hier om eetbare gewassen.
  2. Vul de bakken voor drie vierde met potgrond.
  3. Bedek de bovenste laag met zaai-en stekgrond, wat ten goede zal komen aan het ontkiemen. Blijf twee à drie centimeter weg van de bovenrand zodat er ruimte is om folie over de zaailingen te spannen.
  4. Er zijn slasoorten die je vanaf half maart al binnen kunt voorzaaien zoals krop-, ijs- en romaanse of bindsla. Vanaf half april kunnen de plantjes in de volle grond onder groeifolie of afdekvlies naar buiten.

Lees meer over sla kweken.

Bron: Fotografie llhdesignblog.com

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 23 april 2013 om 13:48

De kistjes kun je bij de Dekamarkt alleen kopen samen met een wijnbestelling. Vraag gewoon de lokale wijnhandel om oude kistjes. Ze zijn voor hen ook ooit duur geweest om in te kopen en dus wacht ik al 3 weken geduldig op een voorraadje. Ook leuk met een knijper aan een sateprikker gelijmt en daar dan het zaaikaartje aan vast. heb het zo al eens gemaakt voor kinderen. Erg leuk!

>

Anoniem op 23 april 2013 om 13:45

leuk

>

Anoniem op 25 maart 2013 om 15:43

Wat leuk dat jullie het wijnkistjes-zaaien in de praktijk gaan brengen! Voor een korte periode is het niet erg als je de kistjes niet behandelt, maar na een poosje gaat het hout rotten. Verder moet je ook bedenken dat wijnkistjes niet waterdicht zijn. Het water trekt door naden en kieren maar ook door het hout heen. Als je dan de buitenkant laat beschilderen, gaat dit vlekken. Het beste kun je de binnenkant afdekken met een folie of zeil, zodat het water er niet meer doorheen lekt. Anti-worteldoek heeft geen nut want dit is evengoed vochtdoorlatend. Zorg wel dat het overtollige water nog weg kan: het beste is om op de bodem een laagje kleikorrels of potscherven aan te brengen. Stuur je een foto van het resultaat? Wij zijn erg benieuwd!

>

Anoniem op 21 maart 2013 om 21:38

Dit ga ik volgende week op een woensdagmiddag doen als activiteit voor kinderen van de basisschool OBS De Bongerd in Hoog-Keppel. Moet je de wijnkistjes behandelen of kan je ze ook zo laten? we willen de kinderen de kistjes aan de buitenkant laten beschilderen. Bekleden met anti-worteldoek is dit ook nog een optie?

>

Anoniem op 11 maart 2013 om 15:09

Dat ligt eraan wat je gaat zaaien. Verschillende soorten pluksla en rucola nemen weinig ruimte in beslag. Een probleem kan zijn dat je te dicht op elkaar zaait, waardoor het slaplantje te weinig ruimte heeft om te groeien. Je zou ter plaatse in de bak kunnen zaaien en vervolgens uit kunnen dunnen als blijkt dat de jonge zaailingen toch te dicht op elkaar staan. De plantjes die je weghaalt kunnen altijd nog de border in! Nog makkelijker zijn plugplantjes bij de Boerenbond/ Welkoop, bijvoorbeeld jonge slaplantjes of koolsoorten. Kosten vaak maar van ongeveer 20 cent per stuk en je ziet heel snel resultaat. Succes ermee!

>

Anoniem op 10 maart 2013 om 14:46

Wat een topidee! Is het noodzakelijk om ze naar de volle grond te verhuizen of kunnen ze ook in de kistjes blijven?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties