WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wintergroenten

Hartje winter en nóg oogst uit je eigen tuin..het kán! Moeilijk is het niet, het is vooral een kwestie van op tijd zaaien. Want als jij komende winter ook uit je tuin wilt eten, dan moet je binnenkort al aan de slag! 
Wintertuin palmkool

Blogger Natascha Boudewijn van greendelicious.nl weet een heleboel over moestuinieren. In deze gastblog geeft ze tips voor het zaaien en oogsten van wintergroenten.

Makkelijke planten

Typische wintergroenten waar ik graag mee kook zijn pastinaak, aardpeer en palmkool (foto). Als je weinig ervaring hebt met (moes)tuinieren, een kleine tuin of balkon hebt, of niet veel zon, zijn dat ideale gewassen.

Zaai pastinaak in februari

Er zijn wel een paar handige tips. Pastinaakzaad bijvoorbeeld blijft niet lang goed. Je moet dus elk jaar vers zaad gebruiken. Zaai het liefst al eind februari. Het duurt even voor het zaad ontkiemt, dus je kunt er radijs naast zaaien. Tegen de tijd dat de pastinaak een paar blaadjes heeft, eet jij je radijsjes vast!

Aardperen voor iedereen

Aardperen zijn superplanten die óók op balkon in een grote pot te kweken zijn. Dan is één aardpeertje in een ruime pot voldoende. Houd in je tuin 5 peertjes per stuk grond van 2,5 m bij 50 cm aan. Je kunt ze zodra de grond niet meer bevroren is al in de grond stoppen. Aardperen groeien eigenlijk overal en hebben heel weinig verzorging nodig. Ze worden wel meer dan 2 meter hoog. Houd daar rekening mee, want ze zorgen dus ook voor schaduw. Je kunt ze goed als windscherm gebruiken. In de herfst zijn er de mooie gele bloemen die naar chocolade ruiken en in de winter heb je altijd een rijke oogst!

Palmkool in pot

Palmkool kun je vanaf april zaaien. Je kunt het ook in potten heel goed kweken. Eén plantje per pot volstaat. Hoewel de kool in de volle zon kan, staat hij bij mij op een schaduwrijke plek en dat gaat prima, getuige de foto.

Wil je meer weten? Nieuwsgierig naar meer zaaitips en wat je in de keuken kunt maken van al dat lekkers? Bezoek www.dekeukenvangreendelicious.nl of koop mijn boek!

Bron: Tekst Natascha Boudewijn

nog meer: tuinieren