WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De perfecte soorten vloeren voor je balkon

Een fijne vloer voor je balkon of terras is wel zo aangenaam. Er zijn verschillende opties waar je voor kunt gaan. Wel is het belangrijk dat je op bepaalde dingen let. Heb je liever een strak balkon met bestrating of ga je voor een meer natuurlijke look? Deze opties en tips helpen je bij het kiezen van een vloer voor je balkon.

balkonset met kleed

Bestrating

Ga je voor bestrating, kies dan een lichtgewicht tegel. Deze tegels zijn, zoals het woord al zegt, licht van gewicht en kunnen makkelijker gelegd worden. Bij onderhoud van het dakterras haal ze ook weer eenvoudig uit. Daar bestaan verschillende opties voor. Alle drie hebben ze zo hun voor- en nadelen.

Houten vlonder tegel

Pluspunten
+ wordt niet heet op warme dagen
+ heeft een natuurlijke uitstraling
+ voelt comfortabel aan de voeten
+ budgetvriendelijk

Minpunten
– gevoelig voor groene aanslag, waardoor het terras glad wordt
– verkleurt door de zon
– kan splijten of beschadigen

houten vlonder

Composiet tegel

Pluspunten
+ milieuvriendelijk (duurzaam en recyclebaar)
+ splintert niet
+ bestand tegen chloor en zoutwater
+ zijn minder glad (dan houten bijvoorbeeld)
+ onderhoudsarm
+ kleurvast
+ eenvoudige montage

Minpunten
– niet altijd een echte houtuitstraling
– donkere planken worden erg warm in de zon
– de holle variant van deze tegel is minder sterk dan andere opties

Keramische tegel

Pluspunten
+ onderhoudsvriendelijk
+ stroef
+ heeft een lange levensduur
+ is kleurvast
+ veel lichter dan een betontegel

Minpunten
– is de duurste optie
– moet worden gelijmd (een klus voor de vakman)

stenen vloer balkon
grijze tegels

LEES OOK
Meer over tegels (buiten)

Leggen met beleid

Vlonder tegels of planken kunnen niet ‘zomaar’ op het dak of balkon worden gelegd. Het dak of balkon bescherm je door rubberen tegeldragers onder de tegels aan te brengen. Doe je dat niet en beschadigt de ondergrond van het dakterras? Dan is er kans op lekkage en staat je zowel buiten als binnen een ongewenste klus te wachten. Daarnaast is het ook handig om regels aan te leggen, vooral bij niet klikbare tegels. Hierdoor verschuiven de terrastegels minder snel.

De prijzen voor een balkonvloer met één van deze tegels verschilt per soort. De grootte van je balkon en de luxe van de tegel hebben uiteraard ook invloed op de prijs. Bij Karwei kan een balkon tegel van 30×30 cm (6 stuks) € 24,99 zijn. Voor een duurdere versie betaal je daar € 35,39.

Gazon op je balkon?

Kan je zomaar een gazon op je balkon nemen? Niet als je voor puur natuur gaat. Een grasmat heeft namelijk minstens een laag grond van 15 centimeter dik nodig. En daar komt de grasmat zelf nog bovenop. Alles bij elkaar veel te zwaar dus. Tel daar het vocht – dat achterblijft na een flinke regenbui – bij op en het is wachten tot het mis gaat. Een alternatief is een (kwalitatief goede) kunstgrasmat. Leg er wel een drainagemat onder dat het regenwater snel afvoert. Het voordeel van zo’n kunstgrasmat is dus dat het niet te zwaar en ook niet te hoog is én dat het zorgt voor een beetje natuur op je balkon.

Online koop je zelf kunstgras in verschillende maten voor verschillende prijzen. Voor een goede kunstgrasmat zit de prijs al snel tussen de € 30 (100×200) en € 60 (100×400). Daarnaast moet het ook nog gelegd worden, waardoor de prijs nog meer kan stijgen.

gras en grijze stenen

BEKIJK MEER
Kunstgras van bol.com

Zelf verven

De meeste balkonvloeren bestaan uit beton. Wil je de vloer helemaal niet vervangen? Dan kan je deze verven met betonverf en op deze manier je balkon een stuk gezelliger maken. Je kunt het zelf zo creatief maken als je wilt. Het is wel belangrijk dat je voor het verven de vloer zo goed mogelijk schoonmaakt. De verf pakt dan beter en je geniet langer van je kleurrijke balkon. Lees hier wat je kunt met betonverf op de vloer en muren.

Om een betonnen balkon te verven heb je specifiek betonverf nodig. Een kleine pot betonverf (750 ml) is al te koop voor € 17,19. Een grote pot van 2,5 liter kost € 49,99. Shop meer betonverf bij karwei.

‘Kleed’ je balkon aan

Ben je tevreden met je balkonvloer, maar mag het nog iets knusser? Dan is een buitenkleed een goede oplossing. Je kunt hem afstemmen op je interieur waardoor je zonder al te veel moeite een knusse sfeer creëert. Het enige nadeel is dat het met slecht weer naar binnen moet, zeker als je een open balkon hebt. Gelukkig rol je ‘m zo op.

Prijzen van kleden verschillen erg per winkel. Dat komt door de maat, kwaliteit en print op het kleed maken. De prijs ligt vaak tussen de € 50 en € 180. Kijk bijvoorbeeld naar deze buitenkleden bij Leen Bakker.

LEES OOK
Tips om je balkon weatherproof te maken

nog meer: tuinieren