Net echt: alles over kunstgras leggen

beeld vtwonen Beeld

Wil je graag een gazon, maar heb je geen groene vingers of gewoonweg geen tijd om het te onderhouden? Dan kan kunstgras een oplossing zijn. Het heeft geen onderhoud nodig en geeft direct een frisgroen resultaat in de tuin. Je leest hier hoe je kunstgras moet leggen en wat de kosten zijn.

Lees verder onder de advertentie

Kunstgras of echt gras?

Wanneer je graag gras in de tuin wilt, dan kun je kiezen uit zaaien, zoden of kunstgras. Met kunstgras en graszoden heb je het snelst een groen resultaat. Het onderhoud van een gazon kost veel tijd en niet iedereen heeft daar zin in of tijd voor. Bovendien kan de ligging van de tuin er zomaar voor zorgen dat je er nog meer energie in moet steken. Een slecht onderhouden gazon krijgt al snel kale of gele plekken en staat vol onkruid. Mooi is anders! Stel jezelf daarom eerst een paar vragen:

 • Heb je groene vingers?
 • Heb je tijd om het gras te onderhouden?
 • Wat is de ligging van de tuin?

Als je geen groene vingers hebt of weinig tijd, dan is kunstgras vaak de beste keuze. Vergeet ook de ligging niet, want op een schaduwplak zal gras niet makkelijk groeien.

Lees verder onder de advertentie

Het gemak van kunstgras

Het grote voordeel van kunstgras is dat het heel veel gemak biedt. Je hoeft bijvoorbeeld niet het gras te maaien en ook verticuteren, sproeien en bemesten kun je van de to-dolijst schrappen. Een gazon van kunstgras hoeft alleen af en toe opgeborsteld te worden, zodat de grassprieten weer omhoog staan. Tegenwoordig zijn er veel soorten kunstgras waarbij zelfs dat meer nodig is.

Net echt gras

Veel mensen denken nog steeds dat kunstgras een onechte uitstraling heeft, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er zijn steeds meer kwalitatieve kunstgrassen verkrijgbaar die nauwelijks van echt gras te onderscheiden zijn. Het blijft jarenlang die mooie uitstraling behouden, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Kunstgras kiezen

Heb je eenmaal de keuze voor kunstgras gemaakt, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open. De ene soort kunstgras is de andere namelijk niet: de kunstgrassprieten zijn er bijvoorbeeld in verschillende groen- en bruintinten (om het natuurgetrouw te laten lijken) en diverse hoogtes, dieptes, lengtes en dichtheden. Bepaal dus van tevoren wat voor jou de belangrijkste eisen zijn. Waar de één een realistisch gazon belangrijk vindt, is voor de ander de prijs bepalend.

Lees verder onder de advertentie

Tip: vraag altijd eerst een aantal samples aan om zo de verschillen goed te zien in je eigen tuin.

Leg het kunstgras strak tegen de bestrating aan Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Kunstgras leggen

Het leggen van kunstgras kun je natuurlijk uitbesteden, maar zelf leggen kan ook. Trek er zeker een dag voor uit, want het is best een klus. Dit zijn de stappen die je moet volgen bij het leggen van kunstgras:

Lees verder onder de advertentie
 1. Verwijder eerst alle planten, bloemen en oud gras en graaf de plek voor het kunstgras tot 10 cm diep uit.
 2. Zie je die bak die je net zelf eigenhandig hebt uitgegraven? Die vul je nu met een laag opvulzand van 10 cm. Verspreid het zand met een hark en zorg dat deze laag egaal is.
 3. Besproei de nieuwe zandlaag met water en ga met een trilmachine (deze kun je bij veel bouwmarkten huren) over het zandbed heen.
 4. Maak de laag waterpas door gebruik te maken van een lat en zorg dat de laag gelijk ligt met de bestrating. Begin altijd aan de achterkant van de tuin en werk dan naar voren, zo hoef je zo min mogelijk over je gladgestreken zandbed te lopen.
 5. Je bent er bijna! Leg eerst gronddoek op het zandbed voordat je het kunstgras uitrolt en snijd het doek op maat. Houd een overlap van 5 cm aan voor elke rol en snijd het doek strak weg tegen de bestrating of betonrand. Leg eventueel stenen of iets zwaars op het doek wanneer het waait.
 6. Het kunstgras mag eindelijk worden uitgerold. Begin weer aan de achterzijde en leg het begin strak tegen een betonrand. Leg alle stroken in dezelfde richting, kijk dus goed naar de stand van de grassprieten.
 7. Het kunstgras ligt nu nog los en daarom moeten er meestal kunstgrashaken in het gras worden geslagen. Dit kun je een beetje uit de losse pols doen. Prik de haak voorzichtig door het gras heen en sla hem daarna met een hamer de grond in. Heb je kunstgras met een plakstrook? Plak de randen dan zo stevig mogelijk vast en druk het extra aan door voorzichtig eroverheen te lopen.
 8. Het is verstandig om nieuw kunstgras voor gebruik in te zanden. Zo krijgt de grasmat extra gewicht en worden eventuele plooien weggewerkt. Ook voorkomt het zand dat de kunstgrasvezels gaan liggen en slijten. Houd rekening met 5 kilo zand per vierkante meter. Heb je een flink gazon, gebruik dan een strooiwagen voor deze finishing touch.

Kosten van kunstgras

Een uurtje onderzoek doen naar de prijzen van kunstgras levert je heel wat verschillen op en die zitten ’m vooral in de kwaliteit. Die kwaliteit wordt met name bepaald door de hoeveelheid vezels per vierkante meter: hoe meer vezels, des te minder slijtage van het kunstgras. Ook extra mosvezels zorgen er voor dat het gras niet snel plat gaat liggen. Er zijn aardig wat prijsvechters op kunstgrasgebied, maar goedkoop betekent helaas ook vaak duurkoop.

Voor kunstgras moet je rekenen op een aanschafprijs van € 20 tot € 35 per vierkante meter. Hierbij komen nog de kosten van het zand, worteldoek en eventuele huur van een trilmachine. Laat je het kunstgras leggen en ook al het voorbereidende werk uit handen nemen, dan moet je rekenen op extra kosten van € 10 tot € 20 euro per vierkante meter.

Lees verder onder de advertentie

Opletten met kunstgras

Nog even een laatste tip voordat je van het nieuwe gazon gaat genieten: pas bij kunstgras op met hittebronnen, zoals een barbecue of sigaretten. Schroeiplekken kun je niet wegwerken en het is zonde van de grasmat en al het werk dat je er in hebt gestoken. Worden er tropische temperaturen aangetikt in de zomer, besproei het kunstgras dan om eventuele brandplekken te voorkomen.

Aan de slag!