WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom bloeit mijn blauweregen niet?

De klimplant aller klimplanten is toch wel de blauweregen, of bekend als Wisteria. Ze bloeien in deze periode prachtig over menig schutting en muur. Zó mooi dat je er soms even stil bij moet staan. Wél balen als jij er eentje in de tuin hebt die weigert te bloeien… Ligt het aan de grond, de plek of aan jou? Je leest het hier.

Oorzaak 1: verkeerde plek

De blauweregen houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Met minder dan zes zonuren per dag maak je hem niet gelukkig. De oost, west- of zuidkant van de tuin of gevel kan dus prima. Staat de Wisteria een groot deel van de dag in de schaduw, dan worden er geen bloemknoppen aangemaakt.

Oorzaak 2: arme grond

De Wisteria houdt van humusrijke grond. Vertroetel hem daarom met extra voeding. Zorg er ook voor dat de blauweregen niet te droog staat. In de volle grond kan hij wel tegen een stootje (lees: weer en wind), maar staat de blauweregen in een pot, dan moet je in een strenge winter de kluit beschermen.

Oorzaak 3: niet gesnoeid

Wanneer je wilt dat de blauweregen uitbundig bloeit, dan moet je de klimplant twee keer per jaar snoeien. Als je dit niet doet, dan wordt de plant een wirwar van dunne takken. Hij steekt dan al zijn kracht in de groei en niet in de bloei. Snoeien doe je in de winter en in de zomer. Beide keren pak je het anders aan:

  • In januari of februari is de Wisteria nog kaal en kun je goed de vorm zien. Je moet dan alle zijtakken tot op twee à drie knopjes terugsnoeien. Het liefst op een vorstvrije dag en met het gebruik van een scherpe, schone snoeischaar, om infectieziektes te voorkomen. Laat de hoofdtak met rust, tenzij de blauweregen echt te hoog aan het worden is.
  • In juli of augustus snoei je de blauweregen nog een keer. Knip alle zijtakken tot op vijftien centimeter van de hoofdtakken terug.

KIJK OOK

Tuinman Jurgen Smit laat je in deze video zien hoe je de blauwregen moet snoeien.

Oorzaak 4: geen geduld

Het kans soms wel tien jaar duren voordat een blauweregen gaat bloeien. Ja, je leest het goed: TIEN jaar. Heb je dat geduld niet, dan doe je er goed aan om een geënt exemplaar te kopen. Meestal zie je dat doordat de stam onderaan dikker is. Vraag bij twijfel in het tuincentrum of aan de kweker of het gaat om een geënt exemplaar.

Oorzaak 5: miskoop gedaan

Je kunt natuurlijk ook de pech hebben dat je een Wisteria hebt gekocht die er niet zoveel zin in heeft. Koop je blauweregen daarom op het moment dat hij bloeit, dan weet je vrij zeker dat hij dit het volgende jaar ook gaat doen.

nog meer: tuinieren