WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vier de seizoenen onder een veranda

Het hele jaar buiten zijn klinkt niet verkeerd. En al helemaal niet als dat fijne plekje maar een paar stappen verwijderd is van je eigen huis. Een veranda biedt je die buitenkans en behoeft echt geen flinke verbouwing. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

houten veranda en overkapping inspiratie

Wat mag er allemaal?

Een veranda wordt gezien als een uitbouw van het huis, omdat het niet om een verlenging van de woonruimte gaat, maar om een aparte plek. De meeste veranda’s zul je vergunningsvrij kunnen bouwen, tenzij je er wel heel grootste plannen mee hebt. Check bij jouw gemeente hoeveel meter je mag uitbouwen zonder dat daarvoor een vergunning nodig is.

Vergunning voor veranda checken

Meestal wordt een veranda aan de achterkant van het huis gemaakt, maar stel dat je dit aan de voorzijde wilt doen, dan gelden hiervoor ook weer regels. Dan kan het zomaar zijn dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Ook als je in een monument woont, zijn er andere regels. Bij het Omgevingsloket kun je checken wat er geregeld moet worden voordat je met je buitenplannen aan de slag gaat.

Is er geen vergunning nodig? Dat scheelt weer! Vergeet niet je directe buren te informeren voor je de eerste palen in de grond slaat. Zo voorkom je een hoop gedoe en eventuele irritaties.

LEES OOK
Dit zijn de voordelen van een overkapping aan huis

Beste plek voor een veranda

De meest voor de hand liggende plek voor de veranda is aan de achterzijde van het huis, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je hele jaar door buiten wilt zitten, dan is het goed om rekening te houden met de stand van de zon. Wanneer je de veranda naar het zuiden richt, dan maak je optimaal gebruik van het licht en de warmte. En dan kan het zomaar zijn dat je achterin de tuin of aan de zijkant van het huis een stuk behaaglijker zit.

Wil je ook gebruik maken van stroom? Kijk dan ook naar de mogelijkheden om dit door te trekken. In deze video laten we zien hoe je zelf buitenverlichting kunt aanleggen.

Veranda stylen

Kies je voor een veranda die een verlenging van de woonkamer is? Dan zul je jouw interieurstijl ook willen doorvoeren naar de buitenkamer. Vaak is een veranda dan een soort serre, met een doorzichtig dak van glas of kunststof en de mogelijkheid om de ruimte ook af te sluiten. Hierdoor zul je sneller kiezen voor meubels die binnen en buiten kunnen worden gebruikt, zoals deze hangstoel van HKliving omdat de overkapping ervoor zorgt dat alles droog blijft bij een hoosbui. Een goed voorbeeld vind je terug bij dit resultaat van Weer verliefd op je tuin.

Welke stijl kies jij?

Kies je juist voor een veranda in Ibiza-stijl of een andere lossere stijl, dan ligt een houten of rieten dak misschien meer voor de hand, gecombineerd met een loungeset van bamboe. Planken of houten vlonders geven de buitenkamer dan een stoere uitstraling, evenals een loungeset van pallets of steigerhouten planken. Is dit meer jouw stijl? Check dan deze styling in de Afrikaanse loungesfeer. En ook zwart in de tuin en veranda doet het prachtig. Voeg een paar mooi buitenkussens of een tuinposter in zwart-wit toe en loungen maar!

nog meer: tuinieren