WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit weekend: tuinvogels tellen

Een half uurtje vogels tellen vanuit je luie stoel: geloof me, dat is best een leuke bezigheid. Komend weekend is het weer de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. Ik tel mee, jij ook?

Dip voor de mezen

Vorig jaar werden de huismus, de merel en de vink het meest gespot in tuinen. Dat de mus op één stond was alles behalve een verrassing, en de top drie was ook niet anders dan het jaar ervoor. De verdere top tien liet wel een dip zien voor de mezen. Zouden ze dit jaar een comeback maken?

Zo doe je mee

  • Tel op zaterdag 27 of zondag 28 januari een half uur alle vogels in je tuin of op je balkon. Vogels die overvliegen, tellen niet mee.
  • Meetellen kan via de app Tuinvogels van Vogelbescherming. Op www.tuinvogeltelling.nl kun je de resultaten live zien binnenkomen.
  • Noteer alle waarnemingen van een soort. Maar tel de waarnemingen niet bij elkaar op, want dan bestaat de kans dat je dezelfde vogel dubbel telt. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in een half uur drie koolmezen tegelijk en even later vijf koolmezen? Dan geef je door: vijf koolmezen.

Niet alleen voor vogelaars

Handig, maar nu denk je misschien: hoe herken ik een koolmees, een mus en een groenling? Dat probleem had ik zelf ook want ik ben geen vogelkenner. Op de pagina Tuinvogels staat een handig overzicht met de vijfentwintig meest voorkomende tuinvogels. Je maakt er eenvoudigweg een printje van die je erbij kunt houden tijdens het tellen. Best leuk en interessant om eens in te duiken. Ook in de app Tuinvogels van Vogelbescherming vind je een uitgebreid overzicht.

Bron beeld: Shutterstock

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren