Tomatenplant verzorgen

Kweek je tomaten en wil je graag rijke en sappige tomaten kunnen oogsten? Dan moet je de tomatenplant op de juiste manier verzorgen.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Tomatenplant verzorgen en water geven

gieter-met-broeskop--tomatenplant-verzorgen

De plant

De tomatenplant is, gek genoeg, giftig. De giftigheid verdwijnt pas uit de tomaat op het moment dat hij gaat rijpen en eetbaar wordt. De tomatenplant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Zelfs de Maya’s en de Inca’s aten al tomaatjes, maar dan in de gele kleur. Dat is ook de reden dat de tomaat in Italië ‘pomodoro’ heet: appel van goud. We kunnen onderscheid maken tussen klimtomaten en struiktomaten.

Tomatenplant verzorgen

In deze video vertelt tuinman Jurgen Smit precies hoe je een tomatenplant moet verzorgen.

Tomaten kweken

Als je wilt beginnen met tomaten kweken, kijk dan in het artikel tomaten kweken hoe en wanneer je ze het best kunt zaaien of planten. Je kunt struiktomaten ook goed in een pot of bak kweken, klimtomaten kun je beter in de volle grond zetten en goed opbinden.

Klimtomaat opbinden

De klimtomaat is een behoorlijke klimmer. Als de tomatenplant eenmaal gaat groeien, moet je hem blijven opbinden. Bij klimplanten begeleiden zie in de video hoe je dat doet. Houd bij het opbinden vast aan één hoofdtak. Er zullen er meerdere ontstaan, maar die kun je wegknippen of dieven. Als de tomatenplant ongeveer twee meter is, knip je hem af. Anders blijft hij doorgroeien en dat gaat ten koste van de energie voor de tomaten.

Dieven

Bij dieven worden de okselscheuten (de dieven) regelmatig uitgebroken om de opwaartse groei van de tomatenplant te bevorderen. Anders krijg je een dichte en bossige plant met weinig en kleine vruchtjes. Klimtomaten moeten wekelijks gediefd worden, zeker als het warm weer is, want de tomatenplant maakt dan sneller okselscheuten aan. Ben je te laat met dieven, dan splitst de plant zich op en is het lastig te zien wat nou eigenlijk de okselscheuten zijn. Dieven doe je door de dief tussen duim en wijsvinger te nemen en hem zover naar links of rechts te buigen dat hij afscheurt. Gebruik nooit een mes, hiermee kunnen ziektes van plant op plant worden overgebracht. In tegenstelling tot klimtomaten hoeven struiktomaten niet gediefd te worden.

Water geven

Het is erg belangrijk om de tomatenplant veel water te geven. Hoe meer water hij krijgt, des te sappiger, rijper en voller de tomaten zullen worden. Op het moment dat de tomaten rood beginnen te verkleuren, moet je minder water geven. Als je de watertoegift zou doorzetten, barst de tomaat en wordt hij absoluut smakeloos.

Kweek je tomaten in een kas dan kun je het Gardena Microdrip systeem gebruiken. Pak je het iets minder groot aan dan kun je je planten gewoon water geven met een gieter met broeskop, bijvoorbeeld deze mooie Esschert Design gieter.

Direct benodigdheden shoppen?

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Bert van der Pan op 3 februari 2019 om 12:26

Al c.a. 25 jaar verbouw ik met sukses tomaten op het platte dak van een aanbouw. De eerste paar jaar zonder maar daarna met een dakje er boven. Ik koop de planten en zet ze per stuk in een grote pot met een stok van c.a 2 mtr. er in. De situatie is zuid/oost. De potten zijn c.a. 20 liter. De grond wordt jaarlijks geheel vervangen t.w c.a 20 cm ruigte (blad/hooi/stroo) op de bodem om vocht vast te houden en de rest eigen gemaakte compost. Enkele
afwateringsaten in de potten op c.a 20 van af de bodem en niet in de bodem. Opbrengst c.a 25 tomaten per pot. Ik geef dagelijks regenwater dat ik in een paar tonnen opvang.

Bert (94 jaar)

>

henk op 13 juli 2018 om 12:00

tomatenoogst is aangebroken
zitten er aan de onderzijde parasieten in
is dit te voorkomen

>

vtwonen (tuinieren) op 20 juli 2018 om 13:45

Beste Henk, bedoel je met parasieten de schimmelziekte Phytophthora? Dit is een veel voorkomende schimmel waar we met name in Nederland veel mee te maken krijgen, dit in verband met de veelvuldige regenbuien. De schimmel kan zich namelijk alleen uitbreiden als het blad enkele uren lang nat blijft. Ik weet het, het regent al tijden niet. Maar het probleem kan ook gecreëerd worden door steeds over het blad te sproeien. Het kan ook nog dat er een bodemschimmel achter huist, dat kunnen wij zo niet zien.

>

gerda op 30 augustus 2017 om 14:56

mijn man heeft een tomaten plant en weet niet hoe hij hem/haar moet behandelen, ze staan een maand en nog steeds niets eraan, wie helpt hem

>

vtwonen op 8 september 2017 om 13:03

Beste Gerda, de vraag is: wanneer is de tomatenplant opgekweekt? Ofwel, in welk stadium bevindt de plant zich? Als er nog geen bloemen aan zitten en ook geen vruchtbeginsels, dan zie ik het somber in. De meeste telers zijn al aan het plukken of hebben zelfs alles al geoogst. Begin volgend jaar al in februari met voorzaaien, zodat de planten in mei al naar buiten kunnen. In dat geval pluk je je tomaten in augustus.

>

Anoniem op 5 juni 2016 om 19:17

ben vergeten om de vleestomaten te verspenen wat nu kan ik ze in een hele groep plaatsen
bij 4 keer 5 plantjes bij elkaar daar heb ik er 4 van dus 4x5 =20 plantje graag reactie

>

Anoniem op 10 juni 2016 om 13:33

Hoi Irma, je kunt er ook voor kiezen om de sterkste, snelst groeiende planten te laten staan en de anderen weg te halen. Vijf planten op een kluitje is wat veel. Twee of drie planten op een kluit, dat kan wel. ~Marie

>

Anoniem op 13 november 2015 om 22:04

Okay, ik snap het. Bedankt!!

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:23

Hoi Mimi, ik moet je teleurstellen, cherrytomaatjes leven maar één jaar. Je zult zien dat ze nu snel aftakelen en doodgaan. Volgend jaar moet je met nieuwe planten beginnen, die je vast niet meer in een mandje zet. Je kunt zelfs wat zaadjes uit de tomaten halen, laten drogen en in maart binnen uitzaaien in een kasje. Dan geniet je volgend jaar weer van tomaten. ~Marie

>

Anoniem op 6 november 2015 om 08:17

Help me even verder, wat is Cherryzaad? ~Marie

>

Anoniem op 2 november 2015 om 13:37

Hoi!
Ik heb cherrytomaatjes in de tuin staan. Eerst stonden ze in een rieten mandje, met niet erg veel aarde. Ze zijn in het mandje buiten gezet (ik weet dat dat niet zo slim was) en door het riet (en zelfs wat plastic) de aarde van de tuin in gegroeid. Hij is 1 jaar oud. Ik heb een aantal opties overwogen.
Ik kan niets doen,
Ik kan proberen mand voorzichtig te breken, wat aarde weghalen en zo de mand te ontvlechten in de hoop dat ik de wortels zo min mogelijk beschadig. En vervolgens de aarde weer terugleggen.
Ik kan de hele bak eruit trekken, de plant naar binnen nemen en in de lente weer in de tuin planten - zonder bak.

Ik ga het liefst voor optie 2. Wat zou het best zijn?

>

Anoniem op 29 oktober 2015 om 16:16

Cherryzaad heeft paarse kleur is dat normaal?

>

Anoniem op 2 oktober 2015 om 08:43

Hoi Juliette, het wordt sowieso lastig voor de plant om zijn tomaten te laten rijpen. De dagen worden korter en kouder. Uiteindelijk stopt de tomaat met groeien en sterft af. Dat is meestal vanaf half oktober. Geniet van de laatste tomaten, leg ze eventueel binnen om af te rijpen. Volgend jaar begin je weer opnieuw met een zelf gekweekte of gekochte tomatenplant. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties