WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Spookjesachtig groen

Tijdens een bezoek aan Disneyland Parijs deden we heel wat ideeën op voor de tuin. Misschien ook niet zo gek, want het is de grootste tuin van Europa, waar wel 130 tuinmannen dag en nacht werken om het groen te laten stralen.

0iwydvlqqxjh

In het park zijn veel verschillende thema’s die elk hun eigen bijpassende beplanting hebben. De (hoofd)tuinman van het park heeft ons er alles over vertelt. Met deze tips kun jij de thema’s uit Disneyland in je eigen tuin krijgen.

Weetje: wist je dat alle bloembollen in het park van Nederlandse kwekers komen?

Western tuin

Je waant je als snel in het Wilde Westen in het park. Wil je in jouw tuin de look uit een western, als in Arizona of Colorado? Zorg dan voor zanderige grond, (naald)bomen en planten zoals yucca’s en tamarisk. Pas op dat de grond niet nat is in de winter, want dan kunnen de yucca’s kapotvriezen.

py7y1bgqfeho

Tropische tuin

Het is wonderbaarlijk hoe de tropische beplanting het hele jaar door buiten blijft. Dat komt doordat er hele speciale bomen zijn gebruikt. Bijvoorbeeld palmbomen uit China die wel tot -18°C kunnen overleven. Wil jij ook een tropische tuin? Zorg dan voor goede bescherming tegen regen en wind, bijvoorbeeld door een schutting te plaatsen. Kies voor planten als: palmbomen (als kuipplant),  sinaasappelbomen (als kuipplant), broodboom en rododendronCatalpa en bamboe. Haal bij de rododendron steeds de uitgebloeide bloemen eruit zodat ze eindeloos blijven doorbloeien.

Indiase tuin

Ben je dol op India en wil je de Indiase look ook in je tuin hebben? Plant dan lekker veel bamboebroodboom en een magnolia. Pas op dat de bamboe niet gaat woekeren, daarover lees je meer bij bamboe planten. Snoei bamboe zo dat je er nog doorheen kunt kijken, dat zorgt voor rust en ruimte in de tuin.

346yzryqp7iy

Caribbean tuin

Droom jij ook weg bij de gedachte aan de Caribbean? Planten die hierbij horen zijn rododendron, camelia, sinaasappelbomen (als kuipplant), palmbomen (als kuipplant) en petunia’s.

Engelse border

De gemengde borders met de vele zomerbloeiers zijn niet te missen in het park. Meestal hebben ze een klassieke Britse beplanting van stuiken, bloembedden (vaak viooltjes), appelbomen en wilgen.

De zomerbloeiers worden in het park maandelijks vervangen, zodat ze altijd zo hun mooist zijn. Zonde? Gelukkig wordt er ook rekening gehouden met het milieu, de uitgebloeide plantjes gaan dus netjes op de composthoop en worden later weer als compost gebruikt.

3loyp2dqm3lg

Tip: dit jaar heeft het park het thema ‘Goofy’s garden party’ waardoor er nog meer bloemen zijn én een fleurige parade met een lentethema.

nog meer: tuinieren